Viikonloppuna mökille – älä polta mökkiä liian innokkaalla lämmityksellä ja kierrätä jätteet oikein

Mökkikausi on jälleen alkanut ja moni suuntaa matkansa kesämökille talven jälkeen. Mökillä riittää puuhasteltavaa. Mökkitöihin kannattaa kuitenkin suhtautua maltilla ja varautua niihin oikein.

Kuva: Tapani Hellman/Pixabay

Talven jälkeen mökille tullessa ei heti kannata pelästyä viileyttä ja kosteutta ja iskeä tuhtia tulta takkaan. Ensilämmitys on tehtävä hitaasti ja harkiten.

”Äkillinen kuumentuminen saattaa rikkoa talven aikana kylmenneen hormin ja pahimmassa tapauksessa sytyttää koko mökin tuleen. Vaikka suuremmalta harmilta välttyisi, täytyy haljennut hormi korjata”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Vapaa-ajan asuntojen hormien nuohouksesta tulee huolehtia säännöllisesti, vähintään kolmen vuoden välein. Mikäli tulisijojen ja hormien kunto epäilyttää, ne kannattaa tarkistuttaa välittömästi nuohoojalla. Mökillä, kuten kotonakin, on hyvä olla tarvittavat alkusammutusvälineet ja palovaroittimet. Palovaroittimet tulee testata ja tarvittaessa tulee vaihtaa uudet paristot.

Jätehuollon käytänteet mökkikunnassa voivat olla erilaisia kuin kotikaupungissa. Mero vinkkaa kierratys.info-sivustosta, josta löytää helposti paikan, mihin mitäkin jätettä pystyy toimittamaan. ”Sivustolla on kartalle kerättynä yli 10 000 kierrätyspistettä ympäri Suomen. Jätteiden ja vanhojen sähkölaitteiden kierrättäminen on myös ympäristöteko”, Mero sanoo.

Vanhat akut ja patterit saattavat ikääntyessään aiheuttaa tulipalon. Paristokierrätyssivustolla on ohjeistusta erilaisten akkujen ja patterien riskeistä ja kierrättämisestä.

Huomioi ainakin nämä asiat mökillä:

  • Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.
  • Aloita tulipesien lämmitys varovasti, pienellä tulella, hormin pelti auki, jotta hormi lähtee vetämään ja alkaa lämmetä hitaasti.
    Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota normaalisti vähintään kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tulisijat ja hormit on nuohottava kerran vuodessa. Pyydä tarvittaessa nuohoojaa tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto ennen käyttöönottoa.
  • Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa.
  • Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin. Testaa kaikki varoittimet.
  • Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, ennen kuin kiipeät katolle rännien puhdistukseen. Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa auttamaan.
  • Mökin sisällä talven yli olleiden sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa ja sähköjen kytkemisen jälkeen seurata hetki niiden toimintaa, ettei kuulu tai näy mitään poikkeavaa, kuten ritinää, rätinää tai savua. Jos laite ei toimi normaalisti, niin älä käytä sitä lainkaan, vaan korjauta se tai vaihda uuteen.
  • Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.
  • Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltava turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit. Muista tehdä perustarkastukset ennen jokaista veneretkeä.

 

Teksti: Finanssiala ry