Lastenhuone

lastenhuone

Lastenhuoneen sisustuksessa matalahkot, nimenomaan lapsille suunnitellut huonekalut ovat usein turvallisin valinta.

Putoamisvaarojen vähentäminen lastenhuoneessa

Lastenhuoneessa kannattaa välttää kalusteiden sijoittelua siten, että lapsi pääsee kiipeämään ikkunaan ja avaamaan sen. Ikkunoissa tulee olla ikkunasalpa, joka estää ikkunaa aukeamasta liikaa. Kiinnitä lastenhuoneen kirjahyllyt seinään. Lapselle on hyvä kertoa hyllyille kiipeämisen vaaroista. Ovessa voi käyttää ovikiilaa tai ovisalpaa, jotka vähentävät sormien väliin jäämisen vaaraa. Kiilaa voi käyttää joko huoneen ovessa tai kaappien ovissa.

Lastenhuoneeseen vain turvallisia valaisimia

Lastenhuoneen – niin kuin muidenkin kodin tilojen -pistorasioiden tulisi olla lapsisuojattuja. Lastenhuoneissa tulee välttää jatkojohtoja. Pistorasioita pitäisi alun perin asentaa riittävästi niin valaistusta kuin muitakin sähkölaitteita varten. Lastenhuoneen valaisimien pitää olla tukevia sekä sähkö- ja paloturvallisia. Valaisin ei ole lelu, vältä hankkimasta lastenhuoneeseen leluja muistuttavia valaisimia. Lastenhuoneessa ei saisi käyttää voimakkaasti kuumenevia valaisimia tai ne tulisi ainakin sijoittaa lasten ulottumattomiin ja hyvin tuulettuviin paikkoihin. Nipistimillä varustettuja valaisimia ei pidä sijoittaa ollenkaan lastenhuoneeseen.

Paras käytäntö on sijoittaa valaisimia ainoastaan yli kahden metrin korkeuteen, jolloin lapsi ei voi päästä tekemisiin valaisimien kuumien osien kanssa. Turvallinen valaistustapa on esimerkiksi epäsuora valaistus katonrajassa. Valaistuksen tulee kuitenkin valaista riittävästi nimenomaan lattiatasoa, jossa lapsi usein leikkii. Lastenhuoneessa on hyvä olla yövalo.

 

 

Lue lisää aiheesta