Pysy pystyssä -testi

Liikutko liukastellen vai pysytkö aina pystyssä?
Tee testi ja selvitä, miten pärjäät pahimmallakin jääkelillä. Kuvittele itsesi eri tilanteisiin. Miten toimisit?

Vastaa testin jälkeen palautekyselyyn sivun alareunasta ja osallistu huikeiden palkintojen arvontaan!

 

1. Eilinen loskakeli on muuttunut pakkaskeliksi ja vähän hiutaloi lunta. Olet lähdössä ulos ja mietit, minkälaiset kengät olisivat parhaat, sillä liukkaus saattaa vaania heti portailla. Millaiset kengät valitset?

Oikein! Väärin!

Kenkien valinnalla on vaikutusta pystyssä pysymiseen. Kiinnitä kenkien valinnassa ja uusia talvikenkiä hankkiessa erityistä huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Tarkista, että pohja on taipuisa ja valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, jolloin se ei kovetu pakkasella. Voimakas ja ristiin menevä kuviointi antaa askelille pitoa. Pohjakuvioinnin urien tulisi olla avoimia kenkien sivuista ja syvyydeltään viidestä kahdeksaan millimetriä.

2. Muistat yhtäkkiä, että sinähän sait viime jouluna lahjaksi oudon paketin, josta pilkisti piikkejä. Nehän taitavat olla liukuesteet. Minkälaiset liukuesteet ovat parhaat?

Oikein! Väärin!

Liukuesteitä on saatavilla monenlaisia. Parhaimman pidon antavat mallit, jotka peittävät koko kengän pohjan alueen. Tärkeää on sovittaa liukuesteitä ennen ostoa. Liukuesteiden lisäksi voit valita liukkaille keleille myös nastakengät. Liukuesteitä ja erilaisia nastakenkiä myyvät muun muassa suutarit, kenkäkaupat ja monet tavaratalot.

3. Voi ei! Bussi on lähdössä juuri. Juoksemalla ehdit vielä kyytiin. Vai kannattaisiko sittenkin kävellä rauhassa ja mennä seuraavalla? Kiire on nimittäin syynä…

Oikein! Väärin!

Liukkailla keleillä ei kannata kiirehtiä. Tiesitkö, että kiire on syynä joka 6. liukastumisessa. (Liikenneturva ja Kantar TNS Oy joulukuussa 2020. N=1017, kaikki vastaajat.)

4. Olet lähdössä illalla lenkille. Lämpötila on edelleen nollan tuntumassa ja kotiin tullessa liukuesteet estivät lipsumista. Minkälainen keli on jalankulkijalle erityisen vaarallinen? Mistä saat luotettavaa tietoa katujen liukkaudesta?

Oikein! Väärin!

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan. Liukas keli monikymmenkertaistaa kaatumisriskin. Erityisen tarkkana saat olla, kun jään päällä on vettä tai lunta, tai suojalunta sataa runsaasti ja lämpötila on nollan ja pikkupakkasen välillä. Huomioi myös, että suojatiet voivat olla liukkaita ajourien kohdilla.

5. Katsot aamulla ikkunasta ulos ja huomaat pihamaan peittyneen lumeen. Olet pian lähdössä kotoa ja pohdit reittivalintaasi. Mitkä asiat ovat tärkeitä liikkumisen kannalta talvella?

Oikein! Väärin!

Valaistus, hiekoitus tai muu liukkauden torjunta sekä lumien auraus ovat keskeisiä turvallisuustekijöitä talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle. Jos asut omakotitalossa, vastaat itse pihasi ja katuosuutesi turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta. Taloyhtiön pihan hiekoitus ja muu talvikunnossapito on taloyhtiön vastuulla. Tyypillisesti isännöinti sopii pihan hiekoituksesta ja lumitöistä huoltoyhtiön kanssa. Vastuu katujen kunnossapidosta ja tievalaistuksesta vaihtelee eri kunnissa.

6. Omalla toiminnalla voit estää liukastumisia ja kaatumisesta aiheutuvia tapaturmia. Liukastumisen ehkäisyä on siis myös se, että…

Oikein! Väärin!

Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. UKK-instituutti on julkaissut ohjeita ja suosituksia aikuisväestölle sopivasta fyysisen aktiivisuuden määrästä liikkumistyypeittäin. Ikääntyneiden kaatumisten ehkäisytutkimusten perusteella tiedetään, että tehokkain yksittäinen kaatumisia ehkäisevä toimenpide on fyysinen harjoittelu, joka parantaa liikkumis- ja toimintakykyä. Erityisesti tasapainon harjoittaminen yhdistettynä toiminnallisiin harjoitteisiin on todettu vähentävän kaatumistapaturmia.

7. Kuinka moni suomalainen on liukastunut vuoden aikana?

Oikein! Väärin!

Lähes joka kolmas suomalainen on liukastunut viimeisen vuoden aikana (2019-2020) *. Tarkkaamattomuus oli syynä noin 7 %:lla liukastuneista. Tarkkaamattomuus voi liittyä esimerkiksi puhelimen käyttöön. Jos kävellessään joutuu käyttämään esimerkiksi puhelimen karttasovellusta, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tarkistaa suunta rauhassa. Liukkailla keleillä on syytä keskittyä kävelemiseen, jotta osaa huomata sekä varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia. Keskity siis kävelemiseen talvikeleillä. Ja kun käytät puhelinta, pysähdy hetkeksi. (Liikenneturva ja Kantar TNS Oy joulukuussa 2020. N=1017, kaikki vastaajat.)

Pysy pystyssä -testi
Huojuva horjuva

Kääk! Sinua vaanivat liukastumisen riskit. Treenaa holttia ja malttia sekä mieti omia toimintatapojasi liukkailla keleillä. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #PysyPystyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi -verkkosivuilta.
Lipsuva luistelija

Aika hyvä! Saattaa olla, ettet satuta itseäsi liukastelemalla. Sinun kannattaa silti hiukan skarpata, niin elämäsi olisi vieläkin turvallisempaa. Olisikin hyvä kerrata pystyssä pysymisen seitsemän tärkeää askelta. Vahinko ei tule kello kaulassa, mutta varautua siihen silti voi. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #PysyPyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.
Varma ja vakaa askeltaja

Hienoa! Olet oivaltanut, ettei liukastuminen aina johdu huonosta tuurista vaan pikemminkin harkitsemattomista toimintatavoista. Ennakoimalla askellat varmasti! Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla # PysyPystyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.

Jaa tuloksesi: