Olohuone

isä, poika, isoäiti olohuoneessa

Olohuoneen vaaranpaikat liittyvät kirjahyllyyn, tavaroiden säilyttämiseen sekä mahdollisiin palovaaroihin.

Tunnista olohuoneen vaaranpaikat

Olohuoneen kirjahyllyt tulee aina kiinnittää seinään. Ennen hyllyn kiinnittämistä on otettava huomioon myös vesiputkien ja sähköjohtojen kulkupaikat.  Useiden koottavien kirjahyllyjen mukana tulee kiinnitysvälineet, joilla hyllyn saa kiinni seinään. Mikäli kirjahylly ei sisällä kiinnitysvälineitä, sopivia tarvikkeita saa myös rautakaupasta. Usein kirjahyllyn ohjekirjassa neuvotaan erikseen seinään kiinnittäminen. Lapsiperheissä lasiesineet ja muut raskaat koriste-esineet on pidettävä lasten ulottumattomissa riittävän korkealla.

Turhat tai huonosti sijoitellut jatkojohdot lattioille voivat aiheuttaa kaatumisia ja niiden käyttöä kannattaakin pyrkiä välttämään. Jatkojohtojen on oltava ehjiä, eikä jatkojohdon suojakuoressa saa olla murtumia eikä halkeamia. Jatkojohtojen ketjuttaminen aiheuttaa liiallista kuormitusta, joka voi altistaa tulipaloille. Olohuoneen mattojen alla kannattaa käyttää liukuestemattoa. Suurempien mattojen alle voi laittaa tarvittaessa useamman liukuestematon.

Olohuoneen tulisijan turvallisuus

Nykyiset tulisijat ovat oikein käytettynä turvallisia ja helppohoitoisia. Tulisijoja ei saa koskaan jättää palamaan ilman valvontaa. Käytön suurimmat vaarat ovat tulipalovaarat ja häkämyrkytykset. Näiden syynä on yleensä tulisijojen käyttöohjeiden vastainen käyttö. Pellit kannattaa sulkea vasta, kun hiillos on sammunut. Tulisijat ja savuhormit pitää nuohota vuosittain sekä niiden kunto tarkastaa, jotta savuhormeihin ja tulisijoihin kertyvät jätteet eivät aiheuttaisi palovaaraa. Kutsu nuohooja vuosittain nuohoamaan kodin tulisijat ja hormit.

Sisustustakan käytössä on noudatettava käyttöohjeita. Sijoita sisustustakka tukevasti paikalleen niin, ettei se kaadu esim. siihen kohdistuvan tönäisyn voimasta. Sisustustakassa voi polttaa vain siihen tarkoitukseen soveltuvaa polttoainetta. Takkojen polttoaineet ovat herkästi syttyviä aineita ja ne tulee säilyttää paloturvallisessa paikassa. Polttoainesäiliöön jäänyt polttoaine voi höyrystyä. Seuraa tarkoin käyttöohjeita takan sytyttämisestä. Hormiton sisustustakka vaatii valvontaa. Sammuta tuli aina annettujen ohjeiden mukaisesti, vettä ei pidä käyttää roiskumisvaaran vuoksi. Huoneisto on myös tuuletettava huolellisesti takan käytön jälkeen. Sijoita takan lähistölle alkusammutusvälineitä, kuten sammutuspeite.

Lue lisää aiheesta