Keittiö

Keittiö on kotitapaturmien näkökulmasta vaarallisimpia paikkoja. Tapaturmien riskiä voi pienentää kiinnittämällä huomiota paloturvallisuuteen, keittiövälineiden säilytykseen ja keittiön kalusteisiin.

Suurin osa kodin tulipaloista syttyy keittiöissä

Keittiössä syttyvän tulipalon syynä on useimmiten valvomaton ruoanlaitto. Ihmisen toiminta on laitevikaa huomattavasti suurempi syy sähkölaitteesta alkaneeseen paloon. Liesi unohtuu tai kytkeytyy vahingossa päälle, jolloin liedellä oleva ruoka tai muu palava materiaali syttyy. Huolehdi, etteivät patalaput pääse vahingossa putoamaan lieden päälle. Lieden lähettyvillä ei saa säilyttää mitään syttyvää, esimerkiksi elintarvikkeiden muovisia tai pahvisia pakkauksia. Liekit yltävät helposti ilmanvaihtohormeihin, jolloin palo laajenee nopeasti.

Tunnista sähkölaitteisiin liittyvät vaarat

Jos astianpesukoneen ohjelma juuttuu kesken pesun tai lampusta kuuluu outoa surinaa, on syytä olla huolissaan. Ne voivat johtaa tulipaloon. Sähköstä johtuva tulipalo antaa yleensä etukäteen merkkejä, joihin toimiva palovaroitin reagoi. Myös pöly aiheuttaa palovaaran. Palovaaran vuoksi jääkaapin tausta on imuroitava säännöllisesti. Turvallisuutta lisää myös jääkaapin sijoittaminen oikeanlaiseen paikkaan. Jääkaapin jäähdytys vaatii riittävän ilmatilan ja jääkaapin töpselin on oltava irrotettavissa tulipalon varalta.

Keittiön paloturvallisuutta voi parantaa hankkimalla turvalieden tai liesiturvalaitteita. Ennaltaehkäisevät turvalaitteet estävät lieden kytkemisen vahingossa ja päälle unohtumisen. Keittiössä on valvottava myös lapsia ja kotieläimiä, jotta nämä eivät saa vahingossa kytkettyä levyä päälle. Lieden tahattoman käytön estävästä lapsilukosta on hyötyä lapsi- ja lemmikkieläinperheissä. Vaaratilanteessa toimivat turvalaitteet reagoivat tulipaloon ja sammuttavat sen. Turvalaitteita ei ole tarkoitettu vain vanhuksille ja muistihäiriöisille, vaan ne parantavat käyttöturvallisuutta kaikissa talouksissa. Kylmälaitteisiin ja pesukoneisiin on saatavilla myös lapsilukkoja ja vuotosuojia.

Vältä keittiössä kiipeilyä

Liukastuminen keittiössä on merkittävä tapaturmariski, koska lattialle saattaa pudota ruokaa tai nesteitä. Keittiön kaapit ovat usein korkeita ja niihin yltääkseen on kiivettävä tuolille. Keittiön säilytysratkaisut kannattaa miettiä kaikkien keittiötä käyttävien lasten, aikuisten ja ikääntyneiden turvallisuuden kannalta. Usein tarvittavat, vaarattomat ruoka-aineet ja astiat kannattaa säilyttää kaapeissa, joihin ylettyy ilman kiipeämistä. Keittiötikkaiden tulisi olla tukevat ja käsinojalliset.

Varmista lasten turvallisuus keittiössä

Keittiöveitset ja muut terävät keittiöesineet on säilytettävä lasten ulottumattomissa. Erikseen asennettavia lapsilukkoja saa lastentarvikeliikkeistä ja tavarataloista. Ne ovat kohtuullisen edullisia ja helppokäyttöisiä. Kuumia nesteitä nautittaessa on hyvä istua alas, eikä lasta tulisi pitää sylissä samalla kun juo kahvia tai teetä. Syöttötuolissa istuvaa lasta tulee valvoa. Pienelle lapselle tarjottavan ruoan ja juoman lämpötila tulee tarkistaa käyttämällä eri lusikkaa maistamiseen.

Lue lisää aiheesta