Makuuhuone

äiti ja lapset sängyssä

Makuuhuoneen vaaranpaikat liittyvät sängystä putoamiseen, kompasteluun pimeässä ja palovaaroihin.

Turvallinen sänky ikääntyneelle ja lapselle

Ikääntyneen kotiin voi tarvittaessa hankkia laidallisen sängyn. Lisäksi sängyn on oltava riittävän korkea, että sieltä pääsee nousemaan hyvin ylös.

Lapsiperheessä sänky on sijoitettava niin, että lapsella ei ole putoamisvaaraa, jos lapsi nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä.

Jos lapselle hankkii sängyn käytettynä, sänkyyn kannattaa ostaa uusi patja. Pinnasängyn pohja lasketaan alemmaksi heti, kun lapsi opettelee ylösnousua. Vanhemmilla lapsilla tukeva laita ehkäisee levottomankin nukkujan putoamisia.  Lapsen sängyssä ei saa olla teräviä kulmia. Sängyssä ei saa myöskään olla mitään, mihin lapsi voi takertua tai mikä voi kietoutua kaulan ympärille.

Sängyn sijainti ikkunan lähellä ei välttämättä ole hyvä valinta turvallisuuden kannalta. Verhot ja kaihtimet saattavat olla vaarallisia lapselle ja erityisesti narut aiheuttavat kuristumisvaaran.

Paloturvallinen makuuhuone

Helposti syttyvät tekstiilit ja kuumat hehkulamput lisäävät kotitapaturmien riskiä. Yöpöydän valaisimissa on otettava huomioon valaisimen kiinnityksen tukevuus sekä lampun kuumuus. Led-valot ovat pienijännitteisiä eivätkä kuumene juurikaan.

Sängyssä tupakointia tulee ehdottomasti välttää. Jos makuuhuoneessa polttaa kynttilöitä, kynttilät on muistettava sammuttaa ennen nukkumaanmenoa. Kynttilöitä tulee polttaa vain palamattomalla alustalla. Kynttilöiden yläpuolella tai lähellä ei saa olla tekstiilejä, kuten verhoja. Makuuhuoneen katossa on oltava palovaroitin.

Makuuhuoneen lattioille ei saa jättää mitään kompastumisvaaraa aiheuttavia tavaroita tai sähköjohtoja eikä liukastumisvaaran aiheuttavia mattoja.

Lue lisää aiheesta