Tukehtuminen

Isä muussaa ruokaa lapselle

Tukehtuminen on muita tapaturmatyyppejä harvinaisempi, mutta Suomessa tukehtuu kymmeniä ihmisiä vuosittain. Läheltä piti -tilanteita on sitäkin enemmän. Ensiaputaitojen osaaminen ja ennakointi ovat tärkeitä tukehtumistapaturmien välttämiseksi.

Tukehtumistapaturmien ehkäisy

Osa tukehtumiskuolemista johtuu sairaskohtauksista, mutta valtaosa tukehtumisista tapahtuu ruokailun yhteydessä. Tukehtumisvaaraa voi vähentää keskittymällä ruokailuun, syömällä tarpeeksi pieniä paloja kerrallaan ja pureskelemalla huolellisesti. Päihtyneisyys lisää tukehtumisvaaraa. Jos ruokailuseurueessasi joku alkaa äkillisesti kakoa ja vaikuttaa, ettei hän pysty puhumaan tai hengittämään, toimi nopeasti (ks. Ensiapuohjeet).

Lasten tukehtumistapaturmien ehkäisyssä tärkeää on kiinnittää huomiota lelujen turvallisuuteen ja noudattaa lelupakkauksen ikärajasuosituksia. Pienet esineet tulee pitää poissa pienten lasten ulottuvilta ja opettaa isommat lapset pitämään pieniä osia sisältävät lelunsa poissa nuorempien ulottuvilta. Myös muovipussi ja -kelmut on hyvä säilyttää lasten ulottumattomissa. Tukehtumisvaaran välttämiseksi vauva tulee nukuttaa selällään ja opettaa lapsi pienestä pitäen istumaan paikallaan syömisen aikana. On hyvä huolehtia, ettei lasten leikeissä ole naruja tai nyörejä, ja ettei lapsi leiki kiipeilytelineissä tai keinuissa pyöräilykypärä päässään. Ennen kaikkea lapsia tulee aina valvoa.

Tukehtuvan aikuisen auttaminen

Asetu autettavan taakse ja taivuta hänen ylävartaloaan eteen- ja alaspäin. Lyö autettavaa napakasti lapaluiden väliin 5 kertaa. Jos lyönnit eivät auta, soita hätänumeroon 112. Tee seuraavaksi Heimlichin ote: Taivuta autettavaa eteenpäin. Aseta kätesi autettavan ympäri pallean kohdalle, siten että alempi käsi on nyrkissä ja toinen käsi sen päällä. Nykäise voimakkaasti itseesi päin ja toista liike tarvittaessa 5 kertaa. Jos autettava menee elottomaksi, aloita elvytys. Katso liittyvistä linkeistä ohjeet tukehtuvan lapsen tai vauvan auttamiseen.

Tukehtumistapaturman välttämiseksi

  • Syö ja syötä sellaista, mikä on helppo niellä.
  • Vahdi lasten leikkejä ja huolehdi, ettei leluissa ole pieniä, irtoavia osia.
  • Tunnista tukehtumisriskissä oleva.
  • Opettele tukehtuvan ensiaputaidot.
  • Auta tukehtuvaa, älä jää toimettomaksi.

Lue lisää aiheesta