Lapset

lasten kirjoja ja leluja

Lapsen turvallisuusasenteiden oppiminen alkaa varhain, usein aikuista matkimalla. Aikuisen tulee valvoa lasta ja opettaa lapselle uusia taitoja turvallisesti lapsen kehitystason mukaan.

Kodissa on useita lapsille vaarallisia esineitä ja myrkyllisiä aineita

Työkalut, sakset, ompeluvälineet, veitset, paristot, narut ja muovikassit sekä pesuaineet, alkoholi, tupakkatuotteet, lääkkeet ja tulentekovälineetkuten kaikki muutkin vaaralliset ja myrkylliset esineet ja asiat tulee säilyttää lasten ulottumattomissa. Esimerkiksi isompien sisarusten lelut saattavat olla hyvinkin houkuttelevia pienemmälle leikkijälle, mutta ne voivat sisältää pieniä ja irtoavia osia ja aiheuttaa siten tukehtumisvaaran.

Leluja ostaessa kannattaa huolehtia, että leluissa on varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet, ja että ikärajasuosituksia noudatetaan. Etukäteen voi myös miettiä, onko lelu helppo pitää puhtaana. Leluja tulee käyttää vain ehjinä ja puhtaina. 

Liiku ja harrasta turvallisesti lapsen kanssa

Lapsen olemisesta ja tekemisistä on aina hyvä olla tietoinen, eikä häntä tulisi jättää ilman valvontaa. Lasta tulee kannustaa liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi. On hyvä pitää mielessä uudet vaarat, kun lapsi oppii uusia taitoja, ja opetella havainnoimaan ja tunnistamaan vaaranpaikkoja yhdessä lapsen kanssa. Esimerkiksi tuli kiehtoo pieniä lapsia, joten heitä tulee opettaa jo pieninä käsittelemään tulta oikein, mutta myös varoittamaan vaaroista. 

Pihalla leikkiessä on tärkeää huolehtia, että leikkivälineet, kuten keinut ja kiipeilytelineet ovat ehjiä ja turvallisia. Trampoliinilla tulee hyppiä vain yksi kerrallaan ja sen ympärillä on hyvä olla suojaverkko. Vesiämpärit ja kylpyammeet tulee tyhjentää heti käytön jälkeen hukkumisvaaran välttämiseksi. 

Autossa lapsi tarvitsee turvaistuinta ainakin siihen saakka, kunnes on yli 135 cm pitkä. Turvaistuimen tulee olla lapsen kokoon oikein mitoitettu ja sijoitettu auton takapenkille. Lapsen tulisi matkustaa selkä menosuuntaanpäin aina 3-vuotiaaksi saakka.  

Pyöräillessä ja harrastuksissa on käytettävä asianmukaisia turvavarusteita. Myös aikuisen on hyvä käyttää pyöräilykypärää lapsen kanssa pyöräillessä, koska asenteiden oppiminen alkaa lapsilla varhain. Vesillä liikuttaessa myös lapsella on oltava yllään oikean kokoiset pelastusliivit. 

Vanhempien kannattaa opetella hätäensiaputaidot, sillä aikaa toimia saattaa olla vain muutama hetki, jolloin on tärkeää tietää, mitä tehdä. Vanhemman on hyvä huolehtia myös omasta jaksamisestaan ja keskustella mahdollisista huolistaan esimerkiksi neuvolassa tai lähipiirin kanssa. 

Lue lisää aiheesta