Myrkytykset

myrkylliset aineet

Kotioloissa myrkytyksiä aiheuttavat tavallisimmin lääkkeet, alkoholi, myrkylliset kasvit, kemikaalit tai sienet. Suomessa sattuu myös häkään liittyviä myrkytyksiä.

Aikuisten ja lasten myrkytykset eroavat toisistaan

Tavallisimmin aikuisella myrkytyksen aiheuttaa Suomessa alkoholi tai huumausaineet. Alkoholimyrkytykset aiheuttavat valtaosan kaikista myrkytyskuolemista, ja menehtynyt on useimmin keski-ikäinen mies. Lievissä myrkytyksissä oireina on usein pahoinvointi, iho-oireet, päänsärky ja huimaus. Joskus myrkytystila voi johtaa kouristuksiin, tajunnan ja verenkierron häiriöihin, hengitysvaikeuksiin ja ihon sinertävyyteen tai punakkuuteen. Myrkytysoireiden vakavuus ja niiden ilmaantumisen nopeus riippuvat aineen määrästä sekä siitä, millä tavalla myrkky on joutunut elimistöön. Nopeimmin vaikuttaa pistoksina tai hengitysteitse saatu myrkky.

Myrkytystapaturmille alttiimpia ovat alle 3-vuotiaat lapset. Pieni lapsi tutustuu ympäristöönsä maistellen kaikkea käsiinsä saamaa. Kauniit pakkaukset ja hyvät tuoksut kiinnostavat pikkulasta. Kodin vaarallisimpia kemikaaleja ovat koneastianpesuaineet, putkenavausaineet, liuottimet, maalituotteet ja jäähdytysnesteet. Lapsille haitallisia aineita voi löytyä kotoa muitakin, mm. eteeriset tuoksu- ja saunaöljyt sekä ruokasuola. Lapsiperheessä kannattaa suosia lukolla varustettua lääkekaappia. Säilytä tuotteet alkuperäispakkauksissa. Myös kemikaalit ja paristot on syytä pitää lukkojen takana.

Tunnista myrkytysriskit

Kyynpurema, myrkkysieni tai myrkyllisen kasvin joutuminen pienen lapsen suuhun voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Niin tutulla mökillä kuin uudessa ympäristössä kannattaa käydä yhdessä lasten kanssa läpi kesäpaikan vaaranpaikat, mm. kasvit, joihin ei pidä koskea tai joiden marjoja ei saa missään tapauksessa syödä. Maalit ja liuottimet tulee korjata välittömästi työn jälkeen pois. Samoin tyhjät pullot ja lasit, joissa on alkoholia.

Sienimetsässä turvallisinta on valita vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tuntee. Jos sieniherkkujen kanssa vasta alkaa hieroa tuttavuutta, se kannattaa aloittaa muutamasta sienestä, jotka sienioppaan avulla opettelee varmasti tunnistamaan. Jos on hiukankin epävarma, kannattaa aina kysyä joltakin, joka tuntee sienet.

Myös häkävaara on syytä pitää mielessä. Takan ja uunin avoimet pellit suljetaan vasta, kun hiilet ovat tummuneet. Hajuton ja väritön häkä syntyy epätäydellisestä palamisesta. Se vaikuttaa nopeasti ja huomaamatta sekä aiheuttaa jo vähäisinäkin annoksina tajuttomuuden. Häkävaroitin on hyvä turva kotona ja mökillä.

Myrkytyksen ensiapu

  • Tallenna Myrkytystietokeskuksen numero 0800 147 111 (maksuton) puhelimeen, avoinna 24 h/vrk. Hätätilanteessa soita 112.
  • Jos aine on joutunut elimistöön nieltynä, on tärkeää huuhtoa autettavan suu kaikista ainejäämistä.
  • Tietyissä tilanteissa voidaan antaa lääkehiiltä. Lääkehiili estää tehokkaasti useimpien myrkkyjen imeytymisen. Sitä ei saa kuitenkaan antaa syövyttäviä aineita nielleelle. Varmista aina lääkehiilen antaminen myrkytystietokeskukselta tai hätänumerosta 112.
  • Jos aine on joutunut silmään, huuhtele silmää vähintään 15 minuutin ajan (syövyttäviä aineita vähintään 20–30 min.) Toimita autettava lääkäriin, mikäli silmässä on oireilua. Iholle joutuva myrkyllinen aine huuhdotaan niinikään riittävän pitkään. Poista myös altistuneet vaatteet välittömästi. Muista selvittää myrkytysvaara heti myrkytystietokeskuksesta.
  • Jos myrkyllistä ainetta on hengitetty, toimita autettava heti raittiiseen ilmaan. Muista suojata itsesi altistukselta. Aseta autettava puoli-istuvaan asentoon ja tarkkaile hengitystä. Selvitä myrkytysvaara myrkytystietokeskuksesta tai mikäli autettavalla on hengitysvaikeuksia, soita heti hätänumeroon 112.

 

Lue lisää aiheesta

Liittyvät linkit