Myrkytykset

myrkylliset aineet

Kotioloissa myrkytyksiä aiheuttavat tavallisimmin lääkkeet, päihteet, myrkylliset kasvit, kemikaalit tai sienet. Suomessa sattuu myös häkään liittyviä myrkytyksiä.

Aikuisten ja lasten myrkytykset eroavat toisistaan

Lääkeyliannostukset ja päihteet aiheuttavat eniten myrkytyksiä Suomessa ja myrkytykset ovat tyypillisesti seurausta monien yhdisteiden, kuten lääkeaineiden ja alkoholin tai huumeiden sekakäytöstä. Huumeiden ja lääkkeiden päihdekäyttöön liittyvät myrkytykset ovat Suomessa toiseksi yleisin kuolinsyy alle 40-vuotiailla miehillä. Huumekuolemien trendi on ollut nouseva vuodesta 2016 alkaen ja yleisin huumekuolemien aiheuttaja on opioideihin kuuluva buprenorfiini.

Alkoholimyrkytykset aiheuttavat valtaosan kaikista myrkytyskuolemista, ja menehtynyt on useimmin keski-ikäinen mies. Lievissä myrkytyksissä oireina on usein pahoinvointi, iho-oireet, päänsärky ja huimaus. Joskus myrkytystila voi johtaa kouristuksiin, tajunnan ja verenkierron häiriöihin, hengitysvaikeuksiin ja ihon sinertävyyteen tai punakkuuteen. Myrkytysoireiden vakavuus ja niiden ilmaantumisen nopeus riippuvat aineen määrästä sekä siitä, millä tavalla myrkky on joutunut elimistöön. Nopeimmin vaikuttaa pistoksina tai hengitysteitse saatu myrkky.

Myrkytystapaturmille alttiimpia ovat alle 3-vuotiaat lapset. Pieni lapsi tutustuu ympäristöönsä maistellen kaikkea käsiinsä saamaa. Kauniit pakkaukset ja hyvät tuoksut kiinnostavat pikkulasta. Kodin vaarallisimpia kemikaaleja ovat koneastianpesuaineet, putkenavausaineet, liuottimet, maalituotteet ja jäähdytysnesteet. Lapsille haitallisia aineita voi löytyä kotoa muitakin, mm. eteeriset tuoksu- ja saunaöljyt sekä ruokasuola. Lapsiperheessä kannattaa suosia lukolla varustettua lääkekaappia. Säilytä tuotteet alkuperäispakkauksissa. Myös kemikaalit ja paristot on syytä pitää lukkojen takana.

Tunnista myrkytysriskit

Kyynpurema, myrkkysieni tai myrkyllisen kasvin joutuminen pienen lapsen suuhun voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Niin tutulla mökillä kuin uudessa ympäristössä kannattaa käydä yhdessä lasten kanssa läpi kesäpaikan vaaranpaikat, mm. kasvit, joihin ei pidä koskea tai joiden marjoja ei saa missään tapauksessa syödä. Maalit ja liuottimet tulee korjata välittömästi työn jälkeen pois. Samoin tyhjät pullot ja lasit, joissa on alkoholia.

Sienimetsässä turvallisinta on valita vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tuntee. Jos sieniherkkujen kanssa vasta alkaa hieroa tuttavuutta, se kannattaa aloittaa muutamasta sienestä, jotka sienioppaan avulla opettelee varmasti tunnistamaan. Jos on hiukankin epävarma, kannattaa aina kysyä joltakin, joka tuntee sienet.

Myös häkävaara on syytä pitää mielessä. Takan ja uunin avoimet pellit suljetaan vasta, kun hiilet ovat tummuneet. Hajuton ja väritön häkä syntyy epätäydellisestä palamisesta. Se vaikuttaa nopeasti ja huomaamatta sekä aiheuttaa jo vähäisinäkin annoksina tajuttomuuden. Häkävaroitin on hyvä turva kotona ja mökillä.

Myrkytysten ehkäisy

• Tallenna kännykkään Myrkytystietokeskuksen numero 0800 147 111 (maksuton ja auki 24h/vrk) tai lataa 112 Suomi -mobiilisovellus, josta löytyy myös Myrkytystietokeskuksen numero.
• Tunnista myrkytysriskit ja säilytä myrkylliset aineet, kemikaalit ja lääkkeet alkuperäispakkauksissaan lukkojen takana lasten ulottumattomissa.
• Opettele tunnistamaan yhdessä lapsen kanssa myrkylliset pihakasvit ja sienet.
• Poimi ja syö vain sellaisia kasvia ja sieniä, jotka varmasti tunnet.
• Myrkytyksen sattuessa selvitä oireita aiheuttanut aine ja miten paljon ja miten sitä on joutunut elimistöön.
• Hanki kotiin häkävaroitin.
• Vältä runsasta alkoholin käyttöä.
• Huolehdi päihtyneestä kaverista äläkä jätä häntä yksin.
• Ota päihteiden käyttö puheeksi ja tunnista riskikäyttö.
• Nuorten myrkytysten ehkäisyssä keskeistä on päihteiden käytön taustojen selvittäminen ja mahdollisten ongelmien varhainen tunnistaminen sekä neuvonta ja tuki.

 

Lue lisää aiheesta