Vauvat

helistimiä, tuttipullo

Pienten lasten tyypillisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Pienten lasten turvallisuus on huomioitava kaikissa hoitotilanteissa niin syöttäessä, nukuttaessa kuin rattaissa ja autolla liikuttaessa.

Vauva tarvitsee valvontaa

Kodissa on huolehdittava, ettei vauva pääse käsiksi vaarallisiin esineisiin tai myrkyllisiin tai kuumiin aineisiin. Vauvaa on valvottava putoamis-, tukehtumis-, hukkumis- ja palovammavaaran vuoksi vauvan hereillä ollessa ja näitä tapaturmia aiheuttavat vaaranpaikat kannattaa käydä läpi alle 1-vuotiaiden tarkistuslistan avulla.

Syötä vauva syöttötuolissa ja tarkista aina vauvalle tarjottavan ruoan lämpötila. Vauva on turvallisinta nukuttaa selällään pinnasängyssä, jossa pinnat on riittävän tiheällä. Ulkona nukutettaessa vaunut sijoitetaan suojaisaan paikkaan, niin että ne eivät pääse kaatumaan tai lähde vierimään. Hyönteisten ja muiden eläinten takia vaunut suojataan hyttysverkolla ja tarvittaessa turvaverkolla. Rattaissa käytetään turvavaljaita.

Vauva matkustaa autossa selkä menosuuntaan päin kiinnitettävässä turvaistuimessa, paikalla jossa turvatyyny ei ole käytössä. Turvallisin paikka on takapenkki. Nukkuvaa lasta ei ole hyvä jättää yksin autoon. Kun vauva on vähän isompi ja voi matkustaa pyörän kyydissä, tulee lapsen ja häntä kuljettavan aikuisen käyttää kypärää.

Hoida vauvaa vain turvallisella hoitotasolla

Hyvällä hoitopöydällä kaikki tarpeelliset välineet ovat käden ulottuvilla siten, että vauvaa ei tarvitse missään vaiheessa jättää alustalle yksin. Hoitopöydän on hyvä olla helposti puhdistettava ja vakaa. Ostohetkellä kannattaa tutkia tarkasti, miten hoitopöytä on valmistettu. Mikäli hoitopöytänä käytetään kodin muuta tasoa, tulee varmistaa, että taso (esimerkiksi matala lipasto), johon vaihtoalusta asetetaan, on vakaa.

Pyörillä varustettua hoitopöytää on helppo liikutella tarvittaessa, mutta kaikkien pyörien on oltava lukittavat. Hoitoalusta lattialla voi olla etenkin liikkuvalle vauvalle turvallinen vaihtoehto.

Lue lisää aiheesta