Vauvat

helistimiä, tuttipullo

Pienten lasten tyypillisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Pienten lasten turvallisuus on huomioitava kaikissa hoitotilanteissa niin syöttäessä, nukuttaessa kuin leikeissä ja liikuttaessa autolla tai rattailla.

Vauva tarvitsee valvontaa, läsnäoloa ja hellyyttä

Vauvaa on valvottava putoamis-, tukehtumis-, hukkumis- ja palovammavaaran vuoksi aina tämän ollessa hereillä, eikä häntä tule koskaan jättää yksin. Tapaturmia aiheuttavat vaaranpaikat kannattaa käydä läpi alle 1-vuotiaiden tarkistuslistan avulla. 

Kodissa on huolehdittava, ettei vauva pääse käsiksi vaarallisiin esineisiin tai myrkyllisiin tai kuumiin aineisiin. Myös mahdollisten isompien sisarusten lelut ja tavarat on hyvä säilyttää vauvan ulottumattomissa. Vauvan lelujen ja tutin kunto on tarkistettava säännöllisesti, ja huolehdittava, etteivät lelut sisällä pieniä, irtoavia osia, vaan soveltuvat alle 1-vuotiaan leikkeihin. Rikkoutuneet tutit ja lelut on poistettava käytöstä. 

Lasta tulee kannustaa liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi. On tärkeää, että lapsi saa nauttia huoltajan turvallisesta läsnäolosta, hellittelystä ja yhdessäolosta, ja että lapsen huoltaja huolehtii myös omasta jaksamisestaan. Huoltajan on hyvä kiinnittää huomiota myös omaan media- ja älylaitteiden käyttöön lapsen läsnä ollessa. 

Hoitotilanteet ja matkustaminen

Hyvällä hoitopöydällä kaikki tarpeelliset välineet ovat käden ulottuvilla siten, ettei vauvaa tarvitse missään vaiheessa jättää alustalle yksin. Hoitopöydän on hyvä olla helposti puhdistettava ja vakaa. Mikäli hoitopöytänä käytetään kodin muuta tasoa, tulee varmistaa, että taso, johon vaihtoalusta asetetaan, on vakaa. Pyörillä varustettua hoitopöytää on helppo liikutella tarvittaessa, mutta kaikkien pyörien on oltava lukittavat. Lattialle sijoitettava hoitoalusta voi olla etenkin liikkuvalle vauvalle turvallinen vaihtoehto. 

Vauva tulee syöttää tukevassa pystyasennossa syöttötuolissa ja muistaa tarkistaa tarjottavan ruoan lämpötila. Vauva on turvallisinta nukuttaa selällään pinnasängyssä, jossa pinnat ovat riittävän tiheällä. Ulkona nukutettaessa vaunut on sijoitettava suojaisaan paikkaan siten, etteivät ne pääse kaatumaan tai lähde vierimään. Hyönteisten ja muiden eläinten varalta vaunut on hyvä hyttysverkolla tai tarvittaessa turvaverkolla. Rattaissa ja vaunuissa lapsella tulee olla turvavaljaat. 

Vauva matkustaa autossa selkä menosuuntaan päin kiinnitettävässä turvaistuimessa paikalla, jossa ei ole turvatyynyä. Nukkuvaa lasta ei ole hyvä jättää autoon yksin. Kun vauva on vähän isompi ja voi matkustaa turvaistuimessa pyörän kyydissä, tulee huolehtia, että myös vauvalla on oma kypärä. Niin ikään vesillä liikuttaessa myös lapsella on oltava oikean kokoiset pelastusliivit yllään. 

Lue lisää aiheesta