Hukkumistapaturmat

pelastusliivit

Suomessa hukkuu vuosittain 100 – 150 ihmistä. Uimataito ja hyvät vesiturvallisuustaidot antavat vapauden liikkua vesillä eri vuodenaikoina.

Hukkumistapaturmat ovat vältettävissä

Hukkumistapaturmien merkittävimmät syyt ovat alkoholi, puutteellinen varustautuminen, heikko toimintakyky ja uimataito sekä lasten valvomatta jättäminen veden äärellä. Hukkumiset ja läheltä piti -tilanteet tapahtuvat usein tutuissa paikoissa, kuten kylpyammeessa, koti- tai mökkirannassa, puutarhan lammikossa tai uima-altaassa. Hukkumiseen riittää muutaman senttimetrin syvyinen vesi ja se voi sattua hetkessä. Jäiden tullessa on hyvä muistaa, että jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että se voi tutuissakin paikoissa pettää, ja siksi on tärkeää tietää vaaranpaikat, osata lukea jäätä ja varustautua jäälle lähtiessä oikein (ks. Turvallisen jäällä liikkumisen muistilista). Paras turvavaruste jäällä liikuttaessa on kaveri.

Lapselle pienikin määrä vettä voi olla kohtalokas, jos se joutuu hengitysteihin. Tapauksissa, joissa lapsi on hukkunut uima-altaaseen tai rantaveteen, aikuinen ei yleensä ole kuullut loiskahdusta edes silloin, kun hän on ollut lähellä tapaturman sattuessa. Pientä lasta ei tulisi siis jättää yksin veden äärelle hetkeksikään, eikä myöskään vanhempien sisarusten vastuulle. Vesiastiat, kuten kylpyammeet tulee tyhjentää käytön jälkeen ja kylpytynnyrit peittää. Lapsen kanssa on hyvä jutella jo pienestä pitäen turvallisesta vedessä ja veden äärellä liikkumisesta, ja neuvoa ettei uimaan saa mennä yksin ilman aikuisen valvontaa. Varhain opitut ja säännöllisesti ylläpidetyt vesitaidot ennaltaehkäisevät veteen liittyviä tapaturmia. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja Viisaasti vesillä -nettisivuilla on kattavasti tietoa pienten lasten turvallisuudesta rannalla ja vedessä.

Hukkumis­tapaturmien välttäminen uidessa ja veneillessä

  • Käytä oikean kokoisia pelastusliivejä oikein kiinnitettynä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, ettei alkoholi kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä. Älä luota siihen, että uimarenkaat tai kellukkeet suojaavat lastasi.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti ja siten, että jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lue lisää aiheesta