Paloturvallisuus

turvalliset tikkaat, takka, häkävaroitin

Tulipalo saa usein alkunsa valvomattomasta ruoanlaitosta, huolimattomasta tupakoinnista tai lasten tulitikkuleikeistä. Tulipaloja voidaan ehkäistä huolellisuudella ja valvomalla tulta ja sähkölaitteita, kun ne ovat päällä.

Tulipalojen syttymistä voi ehkäistä

Joka päivä palokunta hälytetään keskimäärin kahdeksaan kotiin, ja noin kolmanneksessa tapauksista hälytykseen on johtanut lieden valvomaton käyttö. Valtaosa kotien tulipaloista on ehkäistävissä huolellisuudella ja kodin laitteiden käyttöohjeita noudattamalla. Jokaisella ihmisellä on velvollisuus huolehtia paloturvallisuudesta lain nojalla.

Suurin osa kotien tulipaloista liittyy sähkölaitteiden käyttöön. Sähkölaitteet ovat turvallisia, kunhan niitä ei jätä toimimaan yksinään ja noudattaa niiden käyttöohjeita. Viallinen sähkölaite on poistettava käytöstä tai vietävä huoltoon. Eniten kotien paloturvallisuutta horjuttaa lieden valvomaton käyttö. Joka kolmas asuntopaloista johtuu siitä, että liesi on jätetty päälle valvomatta tai lieden päällä on syttyvää materiaalia.

Elävä tuli edellyttää jatkuvaa valvomista. Kynttilät on syytä sammuttaa, kun huoneesta poistutaan. Takkakin kaipaa vahtimista ja tulitikut on pidettävä poissa lasten ulottuvilta. Sohvalla tai sängyssä tupakointia tulee välttää. Päihtyneenä kaikenlainen tulen ja kuumennettavien esineiden käsittely on suotavaa jättää mahdollisimman vähäiseksi. Päihtyneenä altistuu helpommin palotapaturmille ja myös tulipalosta selviytyminen on hankalampaa.

Tarpeettomien tavaroiden varastointia kodeissa tulee välttää – suuret tavaramäärät pahentavat tulipalotilannetta. Palovaarallisten aineiden säilyttäminen huoneistokohtaisissa varastoissa on kokonaan kielletty. Asunnoissa ja autotalleissa niiden säilyttämistä on rajoitettu.

Palovaroitin havaitsee alkavan tulipalon. Palovaroitin toimii vain, jos paristossa on virtaa. Asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Kiinnitä palovaroitin keskelle kattoa yli puolen metrin päähän seinästä, nurkasta tai kattopalkista. Keittiöön, kylpyhuoneeseen ja tulisijan lähelle palovaroitinta ei kannata kiinnittää.

Sammuta, rajoita ja pelastaudu

Aikaa pelastautumiseen tulipalon syttymisestä on usein vain kaksi–kolme minuuttia. Palokunta saapuu palopaikalle parhaimmillaan kuuden minuutin kuluessa siitä, kun palosta on tehty hätäilmoitus; yleensä aikaa kuluu huomattavasti enemmän.

Mahdollisuudet selviytyä tulipalosta ja ehkäistä sen aiheuttamia tuhoja ovat paremmat, jos on etukäteen miettinyt, miten toimii palon sattuessa. Kodissa on hyvä tehdä pelastautumissuunnitelma ja merkitä siihen, mitä eri reittejä pitkin kodista pääsee ulos. Myös alkusammutustaidot on hyvä hallita. Hanki kotiisi alkusammutusväline, esim. sammutuspeite tai käsisammutin, ja opettele käyttämään niitä.

Jos tuli pääsee irti, yritä sammuttaa se, jos voit tehdä niin itseäsi vaarantamatta. Jos palo ei sammu, rajoita sitä sulkemalla ovet poistuessasi turvaan. Pelasta muut vaarassa olevat.

Älä mene savuiseen rappukäytävään

Kerrostalot on rakennettu niin, ettei tulipalo leviä helposti asunnosta toiseen. Jos omassa asunnossa palaa, poistu ulos portaita pitkin ja sulje ovet perässäsi. Älä koskaan mene savuiseen rappukäytävään. Jos rappukäytävässä on savua, pysy omassa asunnossasi, pidä ulko-ovi kiinni ja tuki oven raot, ettei savua pääsisi asuntoosi. Soita hätänumeroon 112 ja odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan ääressä.

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta. Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää.

Näin vähennät kotisi tulipalovaaraa

  • Älä jätä liettä tai uunia päälle valvomatta tai säilytä lieden päällä palavaa materiaalia.
  • Käytä astian- ja pyykinpesukonetta vain silloin, kun olet kotona.
  • Noudata sähkölaitteiden käyttö- ja huolto-ohjeita.
  • Valvo aina palavia kynttilöitä ja takkaa.
  • Älä kuivata pyykkejä saunassa.
  • Älä tupakoi sängyssä tai sohvalla.
  • Huolehdi, että kotiisi on asennettu riittävästi palovaroittimia, ja että ne toimivat.
  • Pidä alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opettele niiden käyttö.

Lue lisää aiheesta