Palovaarat ja palovammat

turvalliset tikkaat, takka, häkävaroitin

Tulipalo saa usein alkunsa valvomattomasta ruoanlaitosta, huolimattomasta tupakoinnista tai lasten tulitikkuleikeistä. Tuli tarttuu helposti kodin sisustustekstiileihin.

Tulipalojen syttymistä voi ehkäistä

Jokaisella ihmisellä on velvollisuus noudattaa tulipalon ehkäisemiseksi annettuja pelastuslain paloturvallisuusmääräyksiä. Tulipaloja voi ehkäistä valvomalla aina avotulen palamista, kuten kynttilöitä tai takkaa ja sammuttamalla kynttilät, kun poistuu huoneesta. Vältä myös sohvalla tai sängyssä tupakointia. Tulitikut on pidettävä pois lasten ulottuvilta. Päihtyneenä altistuu helpommin palotapaturmien syntyyn ja haittoihin. Päihtyneenä kaikenlainen tulen ja kuumennettavien esineiden käsittely olisi suotavaa jättää mahdollisimman vähäiseksi. Myös tulipalosta selviytyminen voi olla hankalampaa.

Sähkölaitteet ovat turvallisia käyttää, jos noudattaa niiden käyttö- ja huolto-ohjetta. Huomattavasti useammin sähkölaitteesta alkanut palo on ihmisen kuin laitevian aiheuttama, mutta viallinen sähkölaite on poistettava käytöstä ja vietävä huoltoon. Välkkyvä ja sammunut loistelamppu kannattaa vaihtaa heti. Sähkölaitetta, paitsi kylmälaitteita, ei kannata jättää toimimaan silloin, kun ei ole kotona. Imuroi kylmälaitteista pölyt pois säännöllisesti esimerkiksi sulatuksen yhteydessä. Toimiva palovaroitin varoittaa yleensä ajoissa alkavasta sähköpalosta. Lue lisää keittiön ja saunan paloturvallisuuden parantamisesta.

Paloturvallisuuden vuoksi asunnoissa tulee välttää tarpeettomien tavaroiden varastointia. Palovaarallisten aineiden säilyttäminen huoneistokohtaisissa varastoissa on kokonaan kielletty. Asunnoissa ja autotalleissa niiden säilyttämistä on rajoitettu.

Varaudu tulipaloon

Palovaroitin havaitsee alkavan tulipalon. Aikaa pelastautumiseen tulipalon syttymisestä on usein vain kaksi – kolme minuuttia. Palokunta saapuu palopaikalle parhaimmillaan kuuden minuutin kuluessa siitä, kun palosta on tehty hätäilmoitus. Palovaroitin toimii vain, jos siinä on toimiva paristo. Asunnon jokaiseen kerrokseen on laitettava vähintään yksi palovaroitin ja jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Kiinnitä palovaroitin keskelle kattoa yli 50 cm:n päähän seinästä, nurkasta tai kattopalkista. Vältä sijoittamista keittiön, tulisijan ja kylpyhuoneen läheisyyteen.

Alkusammutustaidot on hyvä hallita. Hanki kotiisi alkusammutusväline, esim. sammutuspeite tai sammutin. Opettele käyttämään kyseisiä välineitä. Kodin sisusteet palavat ja savuavat hengenvaarallisesti niin puutalossa kuin kivitalossakin. Jos syttynyttä paloa ei saada sammutetuksi palon alkuvaiheessa, voi palo levitä seiniin, kattoon ja rakenteisiin. 

Tee kodissasi pelastautumissuunnitelma

Pelastautumissuunitelman voi tehdä esimerkiksi kodin pohjapiirrokseen ja suunnittele ennakkoon, mitä kautta voi poistua asunnon eri huoneista tulipalossa. Merkitse suunnitelmaan, mitä eri reittejä kodista pääsee ulos: ovet, ikkunat ja muut mahdolliset reitit. Suunnittele, miten toimitte, jos palovaroitin varoittaa tulipalosta.

Mahdollisuudet selviytyä tulipalosta ovat paremmat, jos on etukäteen miettinyt, miten toimisi tulipalon sattuessa. Asunnosta tulee olla kaksi erillistä poistumismahdollisuutta. Toisena poistumisreittinä hätätilanteessa voidaan käyttää parveketta, ikkuna-aukkoa tai palokunnan tikasautoa.

Pelastustie on ajotie, jota käyttäen hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle rakennusta. Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää.

Toiminta kerrostaloasunnon tulipalossa

Kerrostalot on rakennettu niin, että tulipalo ei pääse helposti leviämään asunnosta toiseen. Jokainen asunto on oma ns. palo-osastonsa, josta tulipalo ei pääse leviämään toiseen palo-osastoon. Jos oma asunto palaa, poistu ulos rappuja pitkin ja sulje ovet perässäsi. Savuiseen tilaan ei kuitenkaan saa mennä. Jos rappukäytävässä on savua, pysy omassa asunnossasi, pidä ulko-ovi kiinni ja tuki oven raot, ettei savua pääsisi asuntoosi. Soita 112 ja odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan ääressä.

 

Lue lisää aiheesta