Vältä onnettomuudet kesämökillä tunnistamalla vaaranpaikat

Onko kesämökkisi sähkö- ja paloturvallisuus kunnossa? Oletko huoltanut kaasulaitteet? Toimiiko palovaroitin ja onko sammutusvälineitä tulipalon varalle? Tee heti loman alussa turvallisuuskierros mökillä, jotta vältyt ikäviltä onnettomuuksilta. Muistathan myös käyttää sähkölaitteita ja koneita turvallisesti pihatöissä!

Mökin sähköturvallisuus kuntoon

Jos sähköistetty mökkisi on jo vuosikymmeniä vanha ja sen sähköasennukset on tehty kauan sitten, kannattaa miettiä asennusten tarkistuttamista sähköalan ammattilaisella. Sähkölaitteiden vikaantumisen näkee esim. siitä, jos sulakkeet palavat toistuvasti eivätkä laitteet enää toimi kunnolla.

Vialliset sähkölaitteet ja -asennukset voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran. Suuri osa rakennuspaloista alkaa sähkölaitteista tai -asennuksista, siksi niiden kunnossapito ja huolto on tärkeää. Rikkinäisiä sähkölaitteita ei saa käyttää, vaan ne pitää viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

– Kun poistut mökiltä, muista irrottaa pistorasioista sähkölaitteet, joiden ei ole välttämätöntä olla aina päällä. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvinkeitin, leivänpaahdin, kaikki elektroniikka, tv ja jatkojohdot. Tämä on tärkeää etenkin, jos on ukonilma tulossa. Kaikki sähkölaitteet, jotka on kytketty sähköverkkoon, ovat alttiita ukkosen aiheuttamille vaurioille, kertoo sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Jussi Vesti Tukesista.

Tarkista mökin kaasulaitteiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta

Häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi tarkista vähintään kerran kesässä kaasulaitteiden kunto. Letkun kunnon voi tarkistaa yksinkertaisesti taivuttelemalla sitä. Jos havaitset murtumia, on letku vaihdettava uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset saattavat vuotaa. Silloin liitokset on kiristettävä.

Kaasulaitteetkaan eivät ole ikuisia. Viallinen ja huonosti toimiva kaasulaite kannattaa viedä huoltoon tai hankkia uusi laite rikkoutuneen tilalle.

Huolehdi aina hyvästä ilmanvaihdosta kaasulaitteita käyttäessäsi. Jos kaasulaitteita käyttää tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto, on suuri vaara saada häkämyrkytys. Häkävaaran vuoksi älä käytä kaasulämmitintä tilassa, jossa ihmisiä nukkuu.

Varaudu tulipaloon

Palovaroitin on pakollinen varuste myös kesämökillä. Tarkista palovaroittimen toimivuus heti mökille tullessasi painamalla testinappia. Mökillä on hyvä olla myös varaparistoja.

– Ikääntynyt palovaroitin ei enää toimi luotettavasti, esimerkiksi sen äänenvoimakkuus heikkenee ajan mittaan, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta, Meurman neuvoo.

Jos mökillä on sisätiloissa tulisijoja ja/tai kaasukäyttöisiä laitteita, on hyvä hankkia myös häkävaroitin. Häkävaroitin ei kuitenkaan korvaa pakollista palovaroitinta eikä häkälähteiden huollon ja kunnossapidon puutteita.

Tulipalon varalle kannattaa hankkia sammutusvälineitä ja opetella niiden käyttö. Hyviä sammutusvälineitä ovat sammutuspeite, käsisammutin, puutarhaletku ja vedellä täytettävä sankoruisku.

Vältä sähköiskut mökin pihatöissä!

Sähköturvallisuusriskit lisääntyvät kesällä, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Sähkötapaturmilta voi kuitenkin välttyä, kunhan noudattaa seuraavia turvallisuusohjeita.

Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

– Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen, sanoo Jussi Vesti.

– Tarkasta pihalla ja puutarhatöissä käytettävien sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto. Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen, Vesti neuvoo.

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten. Vesi ja sähkö voivat olla tappava yhdistelmä. Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia kuin sähkökäyttöiset. Akkujen lataamiseen liittyy kohonnut paloriski, joten valvo akun latautumista ja käytä laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Vältä käsivammat klapikonetta käyttäessäsi!

Klapikoneita käytettäessä tapahtuu vuosittain useita vakavia onnettomuuksia. Pahimmissa tapauksissa sormi tai käsi leikkautuu irti. Koneita on käytetty monissa tapauksissa käyttöohjeiden vastaisesti jopa niin, että lapsi on ollut koneen käyttäjänä tai apurina. Tukes muistuttaa, että klapikonetta saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan, ja lapsia ei missään tapauksessa saa päästää koneen lähelle sillä työskenneltäessä.

– Onnettomuuksia on voinut sattua etenkin käytettäessä koneita, joissa ei ole halkaisualueen suojuksia ja koneen hallintalaitteita on voinut käyttää vastoin ohjeita yhdellä kädellä, sanoo ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista.

Näin käytät klapikonetta turvallisesti

• Lue käyttöohjeet ja noudata niitä.
• Muista, että konetta saa käyttää vain yksi henkilö kerrallaan. Konetta käytettäessä lähistöllä ei saa olla muita henkilöitä, etenkään lapsia.
• Kytke kone irti verkkovirrasta, kun lopetat työskentelyn.
• Koneen turvamekanismeja, kuten kaksinkäsihallintaa, ei saa missään tapauksessa ohittaa tai niiden toimintaa muuttaa.

– Kaksinkäsinhallinta on tärkeä turvamekanismi, joka estää sen, että koneen käyttäjän kädet eivät joudu halkaisualueelle, Hakala muistuttaa.

Selvitä mökkisi sijaintikoordinaatit ja toimi oikein hätätilanteessa

Hätätilanteita varten selvitä etukäteen mökin koordinaatit, jotta pelastuslaitos löytää helpommin perille. Voit myös ladata kännykkääsi 112 Suomi -sovelluksen, joka tunnistaa sijaintitietosi automaattisesti.
Jos tulipalo kumminkin syttyy ja leviää niin, ettei alkusammutus ole enää mahdollista, poistu turvallisen etäisyyden päähän, varoita kaikkia välittömässä vaarassa olevia ja soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta kun olet itse turvallisessa paikassa.

Teksti: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)