Älä anna kesäromanssin viedä jalkoja alta!

Suomen lyhyt kesä houkuttelee liikkumaan, touhuamaan ja ottamaan ilon irti lämmöstä ja auringosta. Erityisesti tänä kesänä tuntuu ihanalta päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, mennä eikä meinata, kenties ihastua ja rakastuakin. Kun on vaaleanpunaiset lasit päässä, saattavat turvallisuuden yksityiskohdat unohtua ja tapaturmia sattua. Kesäromanssi vie jalat alta ja hupsis vaan, sitä ollaankin ihmettelemässä mitä oikein kävikään. Onneksi kesän vietto, vaikkapa sen uuden rakkaan kanssa, on mahdollista myös turvallisesti ja tapaturmat välttäen, ainakin seuraavien vinkkien avulla. Ethän halua viettää kesää jalka paketissa!

Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Uuden ihastuksen moottoripyörän selkään hyppääminen tuntuu kutkuttavalta ajatukselta…Vauhdin hurma on mahtavaa, eivätkä hampaiden väliin jäävät ötökätkään menoa haittaa. Liikenteessä sattuu tapaturmia eniten nuorille, joten on syytä muistaa turvallisuus:

– Liikennesääntöjen noudattaminen on lakien mukaista ja samalla se osoittaa ihastuksellesi, kuinka vastuullinen ja luotettava olet.

– Motskarin kyydissä kypärä ja laadukas ajopuku ovat paitsi turvallisia, myös fiksun näköisiä. Moottoripyörän kyytiin ei voi lähteä kevyessä kesäasussa.

– Vaaratilanteita vältetään olosuhteisiin sovitellulla ajonopeudella. Oikea ajonopeus auttaa havaintojen ja arviointien tekemisessä ja lisää käytettävissä olevaa toiminta-aikaa yllättävien tilanteiden sattuessa.

Moottoripyörän matka vie uimarannalle, ja mikäpä sen parempaa helteisenä päivänä kuin hypätä yhdessä viileään veteen. Uikkarit päälle ja menoksi, ai että! Vaan uimarannallakin saattaa sattua ja tapahtua. Kannattaa:

– Ennen veteen hyppäämistä varmistaa, ettei pinnan alla piile vaaraa. Turvallisinta on uida rannan suuntaisesti. Onneksi uimareissulla on nyt kaveri mukana, yhdessä uimaan meneminen on sekä kivaa että turvallista.

– Välttää liiallista auringon paahdetta ja pysytellä varjossa. Kesästä voi nauttia myös kärventämättä itseään! Jos kuitenkin vietät aikaa auringossa, muista suojautua vaatteilla ja aurinkorasvalla.

– Juoda riittävästi pitkin päivää, jo ennen kuin sinulle tulee jano. Riittävä määrä on noin 1,5 litraa päivässä, mutta helle ja liikunta nostavat tarvittavan nesteen määrää. Alkoholi ja kofeiini puolestaan kuivattavat elimistöä, joten unohda bisset kauppaan tai nappaa ainakin vesipullo mukaan. Vaikka rakastunut ei tunnekaan nälkää, pakkaa kuitenkin rannalle mukaan ihania viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä.

Rannallahan on myös mahtavaa pelata rantalentistä ja näyttää uudelle rakkaalle miten kovia urheilijoita sitä ollaankaan. Liikunnan parissa syntyy kuitenkin usein tapaturmia ja liikuntavammoja. Onneksi valtaosa liikuntavammoista on lieviä ja hyvin paranevia!

– Päivän kuumimpina hetkinä vältä raskasta fyysistä ponnistelua, rantalentistä voi pelailla hyvin aamupäivällä tai illalla!

– Väsyneenä ja päihteiden vaikutusten alaisena pelit on syytä jättää välistä.

– Hyvä peruskunto ja lajin vaatimat perustaidot ennaltaehkäisevät liikuntavammoja, kesäksi rantakuntoon treenaaminen voikin olla urheiluvammojen välttämisen vuoksi ihan hyödyllistä!

– Vältä aggressiivista pelityyliä, sillä muihin törmäilemällä ja riuhtomalla et tee vaikutusta kumppaniinkaan.

Upea kesäilta jatkuu grillaamisen ja saunan lämmityksen merkeissä, myös siiderit korkataan… Alkoholi rohkaisee ja poistaa estoja. Samalla pienikin määrä heikentää kehon hallintaa. Muista:

– Huolehtia erityisen tarkasti nuotion, grillin ja saunan sammutus. Alkoholin käyttö on merkittävä ennustava tekijä tulipalojen ja palovammojen taustalla!

– Alkoholin nauttimisen jälkeen ei lähdetä liikenteeseen tai vesille.

– Tasapainon ja reaktiokyvyn heikentyessä voi unohtaa muutkin temppuilut ja keskittyä rauhalliseen illanviettoon kullan kainalossa.

 

Suvi on suloinen ja kesä saa olla elämänmakuista. Kesästä ja helteestä voidaan nauttia myös oma ja muiden turvallisuus huomioiden. Monet harmilliset tapaturmat ja pienemmät haaverit ovat vältettävissä fiksulla käytöksellä!

 

 

Kirjoittanut:

Eeva Kopperi, Terveyden edistämisen harjoittelija, SPR

Lisätietoja ja lähteet:

Kesäterveydestä

Liikenneturvallisuudesta

Vesiturvallisuudesta

Paloturvallisuudesta