10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen

Juhannusta vietetään perinteisesti mökeillä ja veden äärellä. Valitettavasti juhannuksen vietossa mökkeilijöille sattuu tapaturmia ja hätäilmoitusten määrä kasvaa. Juhannuksen mökkireissulla onkin hyvä huomioida tiettyjä turvallisuusasioita, joilla juhannuksen vietto sujuu mukavan turvallisesti. Keskeistä tapaturmien riskien pienentämisessä on tunnistaa erilaiset vaaratekijät ja varautua niihin.

Humala, helle ja huolimattomuus lisäävät tapaturmariskiä. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana hukkunut juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä.

– Juhannus näkyy kesän hukkumistilastoissa piikkinä, niin kuin muutkin kesäiset viikonloput. Juhannuksena hukkuneiden määrä vaihtelee rajusti. Yksi selittävä tekijä tähän on sää. Lämpimänä juhannuksena vietetään enemmän aikaa vesillä ja veden äärellä. Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille tai uimaan lähtemistä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, toteaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

10 vinkkiä turvalliseen juhannukseen

• Lataa 112-sovellus ja varmista sijaintisi niin maissa kuin vesilläkin. Sovelluksesta löytyy muun muassa päivystysnumeroita erilaisiin avuntarpeisiin, toimintaohjeita hätä- ja ongelmatilanteisiin sekä lähin sydäniskuri.
• Tarkista veneesi merikelpoisuus ja mökkisi paloturvallisuus, ja varmista että niistä löytyy oikea varustus.
• Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
• Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
• Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden ja tulen äärellä, käsivarren mitan päässä. Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka tulen ja veden äärellä toimitaan.
• Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti. Ui aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti, jotta apu on lähellä ja jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
• Valvo kokkoa ja muita tulia jatkuvasti. Muista, että avotulen sytyttäminen edellyttää maanomistajan lupaa, eikä metsäpalovaroituksen aikana avotulta saa tehdä lainkaan.
• Varaa vettä tai alkusammutusvälineet juhannuksen tulien ääreen.
• Hanki toimivat palovaroittimet kaikkiin tiloihin, joissa yövytään. Juhannuksena yövytään usein ystävien mökillä tai muissa vähän tuntemattomammissa paikoissa. On hyvä varmistaa, että kaikki yöpyjät tietävät nopeimmat reitit päästä hädän tullen ulos.
• Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.