Apuvälineet osana kodin turvallisuutta ja tapaturmien ehkäisyä

Erilaiset muutokset elämässä voivat tuoda mukanaan sellaisia haasteita, joihin ei aiemmin ole tarvinnut kiinnittää huomiota. Esimerkiksi ikääntyminen tai vammautuminen voi tehdä liikkumisesta, kodinhoidosta ja pienistä päivittäisistä toimista aiempaa vaativampia lisäten riskiä kotona sattuviin tapaturmiin. Arjen toimintojen tueksi on kehitetty valtavasti erilaisia apuvälineitä, jotka voivat tehdä arjesta helpompaa, sujuvampaa ja turvallisempaa.
Liikkumisen apuvälineet turvaavat omatoimista liikkumista
Tapaturmainen vammautuminen tai liikkumiseen vaikuttava sairaus voi osua kenen tahansa elämänpolulle missä tahansa elämänvaiheessa. Tällöin tulevat yleensä kyseeseen terveydenhuoltolain (1326/2010) nojalla lääkinnällisenä kuntoutuksena myönnettävät liikkumisen apuvälineet. Ne on tarkoitettu helpottamaan tai mahdollistamaan henkilön liikkumista silloin, kun tällä on vaikeuksia liikkua sairauden, vamman tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi.
Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluihin sovelletaan samoja lakeja ja periaatteita, kuin terveydenhuollossa muutoinkin. Apuvälineen tarve arvioidaan perusterveydenhuollossa, jossa laaditaan lähete erikoissairaanhoitoon, mikäli tarve on vaativammille tai yksilöllisille apuvälineille, kuten sähköisille liikkumisen apuvälineille. Asiakasmaksulain (734/1992) mukaan lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineet ovat käyttäjälle maksuttomia.
Liikunta ennaltaehkäisee kaatumisia, joten sitä on tärkeää jatkaa omien toimintaedellytysten ehdoilla mahdollisista haasteista huolimatta. Apuvälineen käyttö liikkumisen tukena edellyttää liikkeen hallintaa, joten on hyvä käyttää aikaa tekniikan harjoittelemiseen turvallisessa ympäristössä.
Esimerkiksi rollaattori tukee tasapainoa ja tekee kävellen liikkumisesta turvallisempaa toimintakyvyn ollessa heikentynyt. Kotona apuvälineen avulla liikuttaessa erilaiset esteet, kuten kynnykset, voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Monissa rollaattoreissa on etupyörissä erillinen kynnyspainike tai pieni vipu, jonka avulla rollaattorin etupyörät saa nostettua helposti kynnyksen yli.

Esteettömyys ja kodin turvallisuutta parantavat muutostyöt ehkäisevät tapaturmia
Esteettömyyttä lisääviä muutostöitä voidaan toteuttaa niin kotona kuin taloyhtiöissäkin. Jos asunnon kynnykset ovat liian korkeita esimerkiksi rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkumiseen, on mahdollista asentaa kynnysluiskia. Ne voidaan asettaa kynnyksen päälle tai sen viereen, jolloin apuvälineen kanssa pääsee ylittämään kynnyksen ilman suurta ponnistelua. Kynnysluiskia on saatavilla eri materiaaleista, ja ne ovat yleensä helposti irrotettavia ja siirrettäviä. Toinen vaihtoehto on kynnysten poistaminen tai niiden korvaaminen matalammilla versioilla.
Liukuesteet kylpyhuoneessa tai portaikoissa, ja tukikahvat suihkussa tai WC:n vieressä tekevät liikkumisesta turvallisempaa ja ennaltaehkäisevät kaatumisia. Tukikahvat helpottavat istuutumista tai ylös nousemista ja kaiteet auttavat säilyttämään tasapainon. Kodin tapaturmia voi helposti ehkäistä myös pienten apuvälineiden avulla. Esimerkiksi pitkillä tarttumapihdeillä voi poimia lattialta tai ylemmiltä hyllyiltä esineitä ilman tarvetta kumartua tai kurotella, tuolille nousemisesta puhumattakaan.
Esteettömyysmuutoksia voi olla tarpeen tehdä myös rakennuksen yleisiin tiloihin. Ulko-oven kynnys tai portaat ovat usein suurimpia esteitä rollaattorin tai pyörätuolin kanssa liikkuvalle. Ulko-oven eteen voidaan asentaa kiinteä tai siirrettävä luiska. Painavien ulko-ovien avaaminen voi olla hankalaa. Oviautomatiikka eli sähköinen ovenavaaja voi tehdä sisäänkäynnistä huomattavasti helpomman, sillä ovi avautuu kevyesti nappia painamalla tai liiketunnistimen avulla. Esteettömyyden parantaminen esimerkiksi taloyhtiössä, vaikka aloite tulisikin yksittäiseltä asukkaalta, on jokaisen asukkaan hyödyksi. On hyvä tiedostaa, että esteettömyys on YK:n vammaisyleissopimuksen vahvistama ihmisoikeus. Vammaisyleissopimus velvoittaa tunnistamaan ja poistamaan esteitä rakennetusta ympäristöstä.
Mistä apuvälineitä saa?
Apuvälineitä voi saada julkisen terveydenhuollon kautta tai hankkia itse omatoimisesti ja -kustanteisesti apuvälineliikkeistä. Lääkäri tai fysioterapeutti voi arvioida tarpeen ja ohjata hankinnassa. Tavallisia apuvälineitä, kuten kyynärsauvat, rollaattorit ja wc-istuimen korottajat, voi lainata maksutta esimerkiksi terveyskeskuksesta. Yksilöllisten apuvälineiden saaminen edellyttää terveydenhuollon arviointia.
Apuvälinepalvelut vastaavat huollosta ja korjauksista, käyttäjän vastuulla on oikea käyttö ja säilytys. Lainavälineet tulee palauttaa, jos ne eivät ole enää tarpeen. Suomessa on useita erikoisliikkeitä, joissa on tarjolla laaja valikoima apuvälineitä. Liikkeissä autetaan oikean tuotteen valinnassa. Apuvälineiden avulla arjesta voi tehdä turvallisempaa. Kannattaa avoimin mielin tutustua mahdollisuuksiin ja erilaisiin arkea helpottaviin ja kodin turvallisuutta lisääviin vaihtoehtoihin.
Teksti: juristi, OTM, Ranja Alava, Invalidiliitto ry
Ranja Alava työskentelee Invalidiliiton yhteiskuntasuhteet-yksikössä juristina. Teemme valtakunnallisesti vaikuttavaa työtä ihmisarvoisen elämän ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Lisätietoja:
Iloa ja hyötyä liikkumisen apuvälineistä | Invalidiliitto
Apuvälineet ylläpitävät toimintakykyä | Invalidiliitto
Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Tieto lisää turvallisia käytäntöjä
Työpaikoilla kerätään paljon tietoa turvallisuudesta. Tietoa ennakoivasti hyödyntämällä voidaan parantaa työturvallisuutta ja ehkäistä työta… -
Tarkistuslista auttaa korjaamaan kodin vaaranpaikat
Eri-ikäisille suunnatut turvallisuuden tarkistuslistat auttavat kiinnittämään huomiota kodin vaaranpaikkoihin ja tekemään kodista turvallise… -
Muistiturvallinen ja esteetön ympäristö
Suuri osa tapaturmista ja kaatumisista sattuu kotona. Muistisairaudet ovat eteneviä neurologisia sairauksia, jotka lisäävät kaatumis- ja tap… -
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmia voidaan ehkäistä myös työpaikoilla
Tapaturmaisista kuolemista lähes 90 prosenttia tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla, noin 10 prosenttia liikenteessä ja noin prosentti työpaikoil…