Tapaturma­päivä

Tapaturmapäivän testi 2023

Mökkitalkoot edessä? Toisinaan mökkeillessä sattuu ja tapahtuu, mutta monet kommellukset voi välttää ennakoimalla. Tee tapaturmatesti ja selvitä, miten hyvin olet varautunut syksyiseen mökkiviikonloppuun! Testin tehtyäsi vastaathan palautekyselyyn. Vastaajien kesken arvotaan erittäin hyviä palkintoja.

 

1. Kesä on jäänyt taakse ja mökkikausi on lopuillaan. On aika laittaa mökki talviteloille. Sinne suunnataan perjantaina töiden jälkeen, kunhan on käyty kaupassa, pakattu ja tungettu ihmiset ja tavarat autoon. Kuinkas matkaa tehdään?

Auto, ja tavaraa auton päällä
Oikein! Väärin!

Polttoaine, auton muut nesteet ja renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkastaa sekä kuormata auto oikein, että ei olla painavan kuorman ja lapsikatraan kanssa tienposkessa. Peräkärry on kuormattava siten, ettei se aiheuta vaaraa muulle liikenteelle ja etteivät tavarat pääse matkan aikana putoamaan. Riittävä tauotus pitää kuskin ja seurueen virkeänä.

2. Perillä ollaan! Appiukko siellä jo odotteleekin vieraita. Mitä tehdään ensimmäiseksi?

Oikein! Väärin!

Tarkista mökin turvalaitteet (esim. palo- ja häkävaroitin) ja varmista, että kaikki tietävät miten poistua mökistä hätätapauksessa. Muista näyttää vieraille myös polku pihahuussiin sekä paras suppilovahveropaikka metsän reunasta. Kulkureitit sisällä ja ulkona kannattaa pitää avoimina tavarasta, ettei kukaan kompastu.

3. Räystäät ovat täynnä lehtiä ja äiti päättää ryhtyä tuumasta toimeen. Miten äidin kannattaa toimia?

Oikein! Väärin!

Jos äiti aikoo taiteilla katolla, on hänen syytä käyttää turvavaljaita ja tukevia A-tikkaita, jotta kokovartalokipsiltä vältytään.

4. Tuuli puhaltaa ja mökissä alkaa olla kalseaa. Onneksi polttopuita on mottitolkulla puuvajassa. Ei muuta kuin pökköä pesään.

Oikein! Väärin!

Äitin huomautus on oikein. Vapaa-ajanasuntojen hormit on nuohottava vähintään joka kolmas vuosi.

5. Mikäs sen mukavampaa kuin veden äärellä olo. Syksyisiä puuhia on monia – laiturin nosto, veneen laittaminen talviteloille, syyssoutelu ja laiturilta virvelöinti. Mitä vesillä pitää muistaa? 

Oikein! Väärin!

Äiti saattaa olla hassu mutta silti oikeassa. Vesillä ainakin yksi puhelin kannattaa pitää vesitiiviissä pussissa, jotta apua on mahdollista hälyttää. Pelastusliivit on syytä pitää päällä joka säällä. Alkoholi ei kuulu veneilyyn edes omalla mökillä.

6. Niinhän siinä kävi, että syksyn talkoissa sattuu ja tapahtuu. Isä kompastui haravaan. Polveen tuli ruhje ja nilkka näyttää turpoavan hieman. Miten toimitaan?

Oikein! Väärin!

Ensiapuvälineet ovat mökillä tarpeen, sillä pieniä nirhaumia tapahtuu melko todennäköisesti joka kesä. Vakavampi haaverikin on mahdollinen. Maaseudulla avun tulo saattaa kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa, joten ensiaputaitojen on hyvä olla hallussa. Jos käy pahemmin, soitto 112 ja aikuinen tien varteen opastamaan ambulanssia. Ennakoivana toimenpiteenä on hyvä varmistaa, että 112 Suomi -sovellus on ladattu puhelimeen ja mökin koordinaatit on kirjattu näkyvään paikkaan sekä tienumerointi on kunnossa.

7. Talkoot ovat sujuneet hyvin ja nyt on aika juhlia, appiukko kaivaa kaapista viime laivareissun antimet. Mutta mikä olisi paras tapa toimia?

Oikein! Väärin!

Äiti on oikeassa. Päihtymystilassa sattuu ja tapahtuu. Siksi vähintään yhden porukasta tulisi olla selvinpäin, jotta vältytään mahdollisilta tapaturmilta ja jotta tapaturman sattuessa pystytään lähtemään tarvittaessa lääkäriin tai hälyttämään apua. Mökillä on myös hyvä muistaa, ettei alkoholi ja talkootyöt sovi yhteen. Päihtymystilassa esimerkiksi puidenhakkuusta ja veneilystä voi aiheutua tapaturmia.

8. Mökkitalkooviikonlopusta on selvitty vain pienillä kommelluksilla. Mitä kannattaisi tehdä ennen kuin auton keula kääntyy kohti kaupunkia?

Oikein! Väärin!

Kaikki vastausvaihtoehdot ovat oikein! Turvallisia mökkireissuja!

Tapaturmapäivän testi 2023
Mökkitalkoissa ei pelkällä tuurilla pärjää

Nyt varovasti, että hommat pysyy jotenkin hanskassa! Mökillä on sallittua – jopa suotavaa – ottaa rennosti, mutta tutustu vielä mökin tarkistuslistaan ennen seuraavaa reissua. Mieti omia toimintatapojasi ja pohdi, miten voisit välttää riskitilanteita. Ennakointi on pieni vaiva verrattuna sen hyötyihin. Vinkkaa testistä muillekin tai jaa se somessa hashtagilla #tapaturmapaiva.
Varaudut satunnaisesti

Aika hyvä! Monet mökillä muistettavista perusasioista ovat sinulle tuttuja, vaikka välillä jotain unohtuisikin. Sinulle sattuu ja tapahtuu mökkeillessä ehkä harvoin, mutta verestä siitä huolimatta muistiasi mökin tarkistuslistan avulla, niin mökkikausi sujuu vieläkin turvallisemmin. Vinkkaa testistä muillekin tai jaa se somessa hashtagilla #tapaturmapaiva.
Olet ollut mökkitalkoissa aiemminkin!

Mainiota! Olet selvästi harjaantunut mökkeilijä, ja turvallisuusasiat ovat sinulla hallussa. Tiedät, että ennakoimalla voi välttää monta kommellusta ja yllättävätkin tilanteet hoituvat helpommin, kun niihin on varautunut. Tutustu silti mökin tarkistuslistaan – aina voit oppia uutta. Vinkkaa testistä muillekin tai jaa se somessa hashtagilla #tapaturmapaiva.

Jaa tuloksesi: