Tapaturma­päivä

Det onormala isläget orsakar farliga situationer

Det varierande isläget på olika håll i Finland är en delorsak till det ovanligt stora antalet drunknade. I januari och februari i år drunknade sammanlagt 11 personer, medan siffran för samma period i fjol var 4. Det har inträffat omkring 50 tillbud på grund av svaga isar. På olycksdagen den 13 mars påminner vi om hur man rör sig tryggt på isen. När man ger sig ut på isen ska man alltid hålla i minnet att den kan brista även på bekanta ställen.

Denna vinter har vattendragen inte alls frusit till i vissa delar av landet, och det har förekommit stora variationer mellan norr och söder när det gäller isläget. Där det finns is måste man ha rätt utrustning och känna till de farliga platserna för att kunna röra sig tryggt.

”Platser med strömmande vatten, såsom åar, sund, grynnor, uddar, åmynningar, vasskanter, farleder, broar och bryggor, är särskilt riskabla”, berättar Niko Nieminen, kommunikationsexpert på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

Kallt vatten får kroppen att styvna och att hamna i vattnet utan rätt säkerhetsutrustning kan vara ödesdigert. Man bör undvika att röra sig på isen om man inte är helt säker på att den håller på hela det område där man tänkt röra sig. När man åker båt vintertid ska man använda flytväst och beakta risken för hypotermi.

Olycksdagen påminner: En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen

När man ger sig ut på isen ska man åtminstone ha med sig isdubbar runt halsen, en ispik för att kunna kontrollera isen och en visselpipa. Extrakläder ska packas i en vattentät ryggsäck och telefonen ska också packas vattentätt nära kroppsvärmen. Man kan gärna ha ett rep eller en kastlina i en sidoficka på ryggsäcken ifall man behöver hjälpa någon annan.

En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen, oavsett om du rör dig nära hemmet eller utforskar nya platser. Kompisen kan vid behov tillkalla hjälp och rädda dig”, påminner Nieminen.

Kärnisen ska vara minst 5 cm och helst 10 cm tjock för att bära en vuxen person. Snöskotrar och fyrhjulingar behöver minst 15 cm, och med bil ska man endast köra på markerade isvägar.

Information och material om olyckor

Följ artikelserien om olika typer av olyckor på kampanjwebbplatsen tapaturmapäivä.fi. Nya artiklar publiceras varje månad. På webbplatsen finns tips för hur man kan förebygga olyckor och kartlägga risker. Där finns också statistik och kostnadsfritt material såsom bilder och affischer.

Fredagen den 13:e är Olycksdagen

Olycksdagen aktiverar människor att fundera på hur de kan minska risken för olyckor i hemmet, i arbetet och i trafiken. Tidpunkten varierar från år till år, eftersom dagen ordnas varje fredag den 13:e. Det olycksfallsförebyggande arbetet är ett samarbete mellan föreningar och myndigheterna.

Mer information

Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH), p. 0400 469 202, niko.nieminen@suh.fi

Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, p. 040 4806973, saara.aakko@punainenristi.fi

Länkar

tapaturmapäivä.fi

www.suh.fi

Statistik och material

Säkerhet på isen (på finska)

Guiden Järki jäällä (på finska)

Minneslista för hur man rör sig tryggt på isen (på finska)

Anvisningar för hur man tryggt tar sig fram på isen (på finska)

Isläget på havetIsläget på insjöarna

FSL:s preliminära statistik över drunknade 2020 (på finska)