Pysy pystyssä

Pitävät pohjat pitävät pystyssä

Pitävät talvijalkineet voivat liukkailla talvikeleillä säästää monelta liukastumiselta tai kaatumiselta. Talvijalankulun turvallisuuskampanja Pysy pystyssä kannustaa kiinnittämään kenkien valinnassa huomiota eritoten pohjamateriaaliin. Lisäturvaa antavia liukuesteitä ei myöskään kannata unohtaa – tuore kysely kertookin, että valtaosa suomalaista suhtautuu kenkiin kiinnitettäviin liukuesteisiin myönteisesti.

Liukkailla keleillä jalkaan valitaan hyvät, talvisiin olosuhteisiin tarkoitetut jalkineet. Olennaisinta on pehmeä ja huokoinen pohjamateriaali, joka ei kovetu pakkasella. Suutarilla voi vaihdattaa kengänpohjat, mikäli ne ovat Suomen talvikeleihin soveltumattomat.

”Pehmeä pohja pureutuu kovaa kantaa paremmin lumeen ja jäähän. Kannan kannattaa olla myös voimakkaasti kuvioitu, matala ja leveä. Pohjakuviointia kurkatessa on hyvä varmistaa, että kuviointi on avonainen sivulle asti. Lumi pakkautuu herkästi reilumpaankin pohjakuvioon, jos se on umpinainen. Kenkä muuttuu nopeasti liukkaaksi, jos joutuu tasapainottelemaan lumipaakun päällä”, selventää erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä.

Lisäturvaa liukuesteistä

Kun keli on erityisen liukas, niin sanottu pääkallo- tai kaljamakeli, tuiki tarpeellista lisäturvaa saa nastakengillä tai liukuesteillä. Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niissä on CE-merkintä.

Tuoreen Liikenneturvan kyselyn* mukaan suomalaiset mieltävät liukuesteet tarpeellisiksi. Vaikka vain noin neljännes ilmoittaa käyttävänsä liukuesteitä edes joskus, yhdeksän kymmenestä vastanneesta ilmoittaa suhtautuvansa liukuesteisiin myönteisesti.

”Myönteinen asenne liukuesteisiin kielii siitä, että niiden hyöty liukastumisten välttämisessä on tiedossa. Syyt miksi liukuesteitä ei sitten käytetä enemmän voivat olla hyvin arkisia. Esimerkiksi niiden laittaminen tai poisottaminen voidaan kokea hankalaksi, harvemman kaupan tuulikaapista löytyy penkki, jolle istahtaminen helpottaa pukemis- ja riisumisprosessia”, Tamminiemi pohtii.

Pysy pystyssä -kampanjassa liukuesteiden katu-uskottavuutta kohotetaan pienellä kilpailulla. Facebookista löytyvässä kilpailussa jokainen voi käydä ehdottamassa lempinimeä näille mummorautoinakin tunnetuille liukuesteille. Parhaat ehdotukset palkitaan.

Reilu matka-aika auttaa myös pystyssä pysymiseen

Ennakointi ja kiireen välttäminen ovat myös olennaisia liukastumisten ehkäisyssä. Kiireessä ja hosuessa tapaturmia sattuu eniten.

”Liukkailla keleillä arjen matkoihin on syytä varata hieman enemmän aikaa. Jos kotoa lähteminen hieman tavallista aikaisemmin ei onnistu, voi hosumisen tarvetta ehkäistä vaikka soittamalla määränpäähän ja ilmoittamalla pienestä myöhästymisestä ennakkoon”, Tamminiemi vinkkaa.

 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi, Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, puh. 040 5774614

suunnittelija Susanna Jussila, Suomen Punainen Risti, koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy, puh. 020 7012178

Suutarimestari Hannu Heiskanen, liukuesteasiantuntija ja jalkineiden liukkaus, puh. 0400 428325

*Liikenneturva ja TNS Gallup Oy 2016. Joulukuussa 2016 toteutetussa kyselyssä haastateltiin 1531 henkilöä.

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja käynnistyy vuoden alusta joukkoliikennevälineissä ja somessa. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma.

Kampanjassa mukana ovat:

Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssialan Keskusliitto, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos.