Pysy pystyssä

Oliko tie liukas? – Kansalaisten omat havainnot varoitusten laatimisen avuksi

Tähän aikaan vuodesta liukastumistapaturmia tapahtuu verrattain paljon, vaikka joulukuun ja tammikuun pääkallokelit ovatkin tapaturmatilastoissa oma lukunsa. Koska jalankulkijat eivät ole vielä tottuneet syksyn liukkaisiin, herättelee Pysy pystyssä -kampanja kansalaisia kiinnittämään huomiota liukastuviin keleihin.

Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva.

Ilmatieteen laitos kerää havaintoja liukkaudesta

Lämpömittari ei kerro tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat vai eivät. Liukkaudesta ei saada ajantasaisia havaintoja mittareilla. Sen vuoksi Ilmatieteen laitos on alkanut kerätä kansalaisten omia havaintoja asiasta. Niitä seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä. Meteorologit käyttävät jalankulkijoiden havaintoja varoitusten laatimisen tukena.

Ylimeteorologi Sari Hartonen kertoo, että Ilmatieteen laitos kaipaa tietoa tilanteista, jolloin kulkuväylät ovat laajalti liukkaat ja liukkaus haittaa normaalia kävelyä. Tyypillisesti erittäin liukasta on, kun jään päällä on lunta tai vettä. Lumi voi myös muuttua erittäin liukkaaksi tamppaantuessaan.

Sovellus näyttää muiden merkinnät

Omia säähavaintoja voi lähettää Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella. Sen käyttäjät myös näkevät muiden tekemiä havaintoja. Tietojen avulla voi tarvittaessa itse varautua vaihtelevaan säähän.

Sää-sovelluksesta on ilmestynyt uusi versio, jossa voi nyt ilmoittaa myös talvisen kelin havaintoja. Säähavaintojen lähettämistä varten on syytä pysähtyä, ettei liukastu puhelinta näpytellessään. Sovelluksen käyttäminen ei vaadi rekisteröitymistä, ja se on saatavilla Android- ja iOS-puhelimille.

Tarkista sää ja ennakoi – keskity kävelyyn

Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa jalankulkijoita ennakoimaan tien mahdollista liukkautta.

”Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä ja valitse kengät kelin mukaan. Ne pienentävät riskiä kaatua. Lisäksi paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata aikaa, sillä kiireessä liukas tienpinta yllättää useammin kuin varovasti kulkien”, kertoo Kaarina Tamminiemi Pysy pystyssä -kampanjasta.

Lisätietoja:

ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, Sää-sovellus, puh. 029 539 3444

erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi, Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, puh. 040 5774614

suunnittelija Susanna Jussila, Suomen Punainen Risti, koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy, puh. 020 7012178

Linkit:

Varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Omat havainnot: http://ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot

Pysy pystyssä -kampanja www.pysypystyssä.fi

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja käynnistyy vuoden alusta joukkoliikennevälineissä ja somessa. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma.

Pysy pystyssä -kampanjassa mukana

Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos.