Pysy pystyssä

Joka kolmas suomalainen liukastuu talven aikana – kaatumisen voi ehkäistä pienillä teoilla

Nainen kävelee koiran kanssa talvisella, liukksaalla tiellä.
Kuva: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti

Jäisten kelien aikana liukastumiset ja kaatumiset lisääntyvät huomattavasti. Talven aikana joka kolmas suomalainen liukastuu ainakin kerran.

– Tärkeintä on keskittyä liikkumiseen, sillä liukastuminen voi tapahtua yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin. Liukastumisia voi välttää omilla toimilla ja valinnoilla. Huolellisuus ja valppaus ovat avainasemassa arjen liikkumisessa, sanoo Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko.

Seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen talven liukkailla:

 

1. Valitse kengät kelin mukaan.
Kengät vaikuttavat pystyssä pysymiseen. Piikkikorot ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Kiinnitä kenkien valinnassa huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin.

2. Käytä liukuesteitä.
Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Ota kauppaan mukaan ne kengät, joiden kanssa ajattelit esteitä käyttää. Liukuesteiden lisäksi myös nastakengät ovat oiva valinta liukkaille.

3. Varaa aikaa matkoihin.
Joka kuudes liukastuminen johtuu kiireestä, jolloin asiat jätetään viime tippaan. Kiire vaikeuttaa ennakointia, varautumista ja etukäteissuunnittelua, jotka ovat kaikki tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä.

4. Tarkista jalankulkusää.
Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päällä on vettä tai lunta. Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan.

5. Anna palautetta kunnossapidosta.
Pihojen ja katujen lumien auraus, hiekoitus ja valaistus vaikuttavat turvallisuuteen talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi tai työpaikkasi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle.

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
Väsyneenä ja alivireiseinä tarkkaavaisuus heikkenee ja liukastumisalttius kasvaa. Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä.

7. Keskity kävelemiseen.
Tarkkaamattomuus aiheuttaa kaatumisia, kun huomio on liikaa jossain muussa kuin kävelyyn keskittymisessä – esimerkiksi puhelimessa. Silloin ei ehdi varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia.

Pysy pystyssä -kampanjaa vietetään jälleen 16.–29.1.2023. Kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Sen avulla pyritään vähentämään liukastumisista ja murtumista aiheutuvaa terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.

Kampanjassa ovat mukana Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Luustoliitto ry, Suomen Punainen Risti, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos.

 

Lisätietoja:

Pysy pystyssä -kampanjan verkkosivut (suomeksi)

Kotitapaturman Facebook, Kotitapaturman Twitter

Kampanjasta: Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, 040 4806 973, saara.aakko@punainenristi.fi