Pysy pystyssä

Valitse sopivat jalkineet talvikeleille

Talven jää ja lumi lisäävät kaatumisriskiä. Erityisesti nopeat lämpötilanvaihtelut ja ns. ”nollakeli” aiheuttavat liukkaimmat olosuhteet. Talvella onkin erityisen tärkeää valita oikeanlaiset jalkineet ja suojavälineet, jotta kaatumisilta ja tapaturmilta voidaan välttyä.

Pakkaskelillä liukastumis- ja kaatumisriskiä voidaan pienentää valitsemalla kunnolliset talvijalkineet. Niiden valinnassa on hyvä huomioida kunnollisten talvijalkineiden kriteerit. Erityisen liukkaalla säällä, kuten vetisillä ja jäisillä jalkakäytävillä, tai kuivan lumen tai veden peittämällä sileällä jäällä liikuttaessa talvijalkineet eivät tarjoa riittävää pitoa. Silloin on hyvä valita avuksi talvijalankulkuun suunniteltuja suojavälineitä, kuten liukuesteet tai nastakengät. Ennen liukuesteen hankkimista on hyvä varmistaa, että tuote on CE-merkitty, siitä löytyy tyyppitarkastuksen tehneen ilmoitetun laitoksen tiedot ja että liukuesteen mukana toimitetaan asianmukaiset käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Myös nastakengistä tulee löytyä vastaavat merkinnät ja tiedot, mikäli niiden erityisesti väitetään suojaavan liukastumiselta.

Huomioi seuraavat seikat tuotteen valinnassa:

 1. Mieti oma käyttötarkoituksesi ennen valinnan tekemistä: millaisessa ympäristössä liikut? Onko sinulle tärkeämpää paras pito, vai se, että tuotteen saa helposti pois jalasta?
 2. Sovita tuotetta ennen ostoa. Jos liukueste ei pysy tukevasti paikallaan tai se on liian hankala riisua, sitä ei todennäköisesti tule käytettyä, eikä se ole yhtä turvallinen.
 3. Hyödynnä asiantuntijan apu ja vinkit sinulle sopivimman tuotteen löytämiseksi.
 4. Tärkeintä on ostaa tuote, jota tulee käytettyä!

Liukuesteet ja talvijalkineiden valinta

Alla olevaan infograafiin on koottu hieman eri tuotteiden hyötyjä ja mahdollisia haittoja helpottamaan valintaprosessia. Muista kuitenkin tehdä valinta juuri sinun käyttötarpeidesi mukaan. Nastakengillä ja kokopohjan liukuesteillä saavutetaan paras pito liukkailla säillä. On kuitenkin hyvä huomioida muut käyttöön vaikuttavat tekijät; missä liikut eniten ja mitkä ovat sinulle tärkeimpiä ominaisuuksia. Joskus paras ratkaisu voi olla vaikkapa muutaman tuotteen yhdistelmä, esimerkiksi nastakengät lenkille ja liukuesteet kaupunkikäyttöön. Loppupeleissä tehokkain tapa ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia on vaaratilanteiden ennakointi!

Valitse kenkä tai liukueste käyttötarpeesi mukaan

 

Tyyppiesimerkki 1.

Aune, 75, reipas eläkeläinen
Asuu kerrostaloasunnossa keskustassa. Käy kaupassa ja hoitaa muun asioinnin itsenäisesti kävellen. Lenkkeilee myös läheisessä puistossa.

 • Kunnolliset talvijalkineet, joissa on syvä pohjakuvio ja pehmeä materiaali
 • Liukkaalla kelillä kantaliukueste: tarrakiinnityksellä varusteltu liukueste on helppo pukea ja ottaa tarvittaessa pois sisällä asioidessa. Niillä voi liikkua myös sisällä, sillä päkiällä on edelleen pito. Jos pukeminen tuntuu haastavalta, liukuesteen voi asettaa paikalleen ennen kenkien jalkaan pukemista, tai ne voi pitää kengissä kiinni koko ajan.
 • Muista käyttää kaidetta rappusia laskeutuessa!

Tyyppiesimerkki 2

Jukka, 44, toimitusjohtaja
Kävelee paljon kaupungilla salkku kädessä, usein hieman kiireessä.

 • Kanta- tai kokopohjan liukuesteet ovat hyvä valinta, varsinkin kovapohjaisten ”siistien” kenkien kaveriksi.
 • Kaksien kenkien taktiikka: kulje ulkona esim. kitkakengillä ja kuljeta puvunkengät laukussa.

Tyyppiesimerkki 3

Maria, 28, perheenäiti
Ei omista autoa, hyödyntää julkisia ja ulkoilee paljon lasten kanssa. Pienin lapsista kulkee vielä lastenvaunuissa.

 • Kunnolliset talvijalkineet
 • Kokopohjan liukuesteet, jotka tarjoavat hyvän tuen myös päkiäponnistusvaiheelle esimerkiksi vaunuja työntäessä. Tuovat lisätukea kävelyn kaikissa vaiheissa ja äkkinäisissä liikkeissä: pulkan vetämisessä, lapsen nostamisessa sekä kyykistymisessä.
 • Nastakengät erikseen ulkoiluun

Tyyppiesimerkki 4

Tuula, 50, koira-harrastaja
Ulkoilee päivittäin kahden kultaisennoutajan kanssa, lähinnä metsässä ja puistoissa.

 • Nastakengät hyvä vaihtoehto: pitoa koko jalalle, mistä on hyötyä varsinkin, jos koira on isokokoinen tai kova vetämään. Hyötynä myös se, ettei tarvitse erikseen kiinnittää liukuesteitä.
 • Kokopohjan liukuesteet, jotka tuovat pitoa koko jalalle.
 • Lumisella pakkaskelillä myös kunnon talvi-/kitkakengät ovat toimiva valinta.

Tyyppiesimerkki 5

Jarkko, 35, triathlonisti
Ei anna sään tai vuodenajan vaikuttaa juoksuharjoitteluunsa.

 • Nastakengät: erinomainen pito, joka minimoi riskit ja tuo rentoutta juoksuun.
 • Tukevat kokopohjan liukuesteet, jotka voi kiinnittää lenkkarien päälle: laadukas malli on napakka, eikä tipu.

Kirjoittaja: Mirjami Laaksonen