Pysy pystyssä

Seuraa Ilmatieteen laitoksen jalankulkusäätä

Liukkaisiin keleihin kannattaa varautua oikeanlaisilla jalkineilla ja varaamalla tarpeeksi aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Lisäturvaa pääkallokeleihin saa nastakengillä tai liukuesteillä. Ennen lähtöä kannattaa vielä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen jalankulkusää.

Ilmatieteen laitos antaa viranomaistoimintana varoituksia useista erilaisista sääilmiöistä kuten voimakkaista tuulista, runsaista sateista ja metsäpaloista. Lisäksi varoitetaan erittäin liukkaasta jalankulkusäästä. Tällöin ei välttämättä riitä pitävät kengät, vaan tarvitaan muita apuvälineitä esimerkiksi liukuesteitä.

Talvella on paikoin liukasta lähes päivittäin, joten varoituksissa keskitytään nimenomaan hankalimpiin tilanteisiin, jolloin liukasta on laajoilla alueilla. Näin varoitus ei kärsi inflaatiota. Jalankulkijoiden reiteillä hoito vaihtelee hyvin paljon, koska toimijoita on enemmän kuin autoteiden puolella. Tämä tuo oman mausteensa varoittamiseen.

Jalankulkusää julkaistaan muiden varoitusten tapaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen varoitussivulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Varoitussivuja katsottiin viime vuoden aikana noin 3,1 miljoonaa kertaa. Varoitukset löytyvät myös Ilmatieteen laitoksen sääsovelluksesta ja teksti tv:stä.

Erittäin liukasta on tyypillisesti, kun jään päällä on vettä tai lunta. Ohut lumikerros peittää jään, ja silloin voi helposti liukastua. Veden alta jää näkyy, mutta vesi tekee jäästä entistä liukkaamman. Vilkkaasti kävellyillä alueilla voi erittäin liukasta syntyä myös tamppaantumalla. Tamppaantumisliukkaus liittyy yleensä tilanteisiin, kun lämpötila on aavistuksen pakkasen puolella. Tamppaantumisliukkautta voi tulla myös pakkasilla, jos sää jatkuu samanlaisena pitkään ja kulkijoita on paljon. Myös vääränlainen ja väärään aikaan tehty hoito voi tuottaa tamppaantumisliukkautta.

Ilmatieteen laitos varoittaa, kun keli on erittäin liukas tai sen odotetaan muuttuvan seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Tällaisia tilanteita on tavanomaisena talvena 5–15 kertaa per maakunta. Keskimääräisenä talvena erittäin liukkaita kelejä on eniten rannikkoalueilla ja vähiten Itä-Suomen sisämaassa. Lauhoina talvina etelässä varoituksia on tavallista vähemmän, mutta pohjoisessa vastaavasti enemmän ja pitkin talvea.

Meteorologi käyttää varoituksia antaessaan apuna jalankulun kelimallia. Malli ennustaa jalankulkuväylien pinnan tilannetta, onko lunta, vettä, jäätä yms. Mallissa hyödynnetään säähavaintoja (menneiden päivien ja sen hetkistä säätä) ja sääennustetta (tulevan vuorokauden säätä). Lisäksi varoituksia tehdessään meteorologi hyödyntää sääennusteita ja säähavaintoja. Jalankulkuväylien liukkaudesta ei ole samaan tapaan mittaustietoja kuin autoväylien liukkaudesta. Lopullisen päätöksen varoituksen lähettämisestä tekee aina meteorologi.

Ilmatieteen laitokselta on saatavissa tekstiviestipalvelu, joka ilmoittaa, kun jalkakäytävät ja kevyen liikenteen väylät ovat yleisesti erittäin liukkaita tai muuttuvat sellaisiksi lähimmän 24 tunnin aikana. Palvelun voi ostaa esim. kunta asukkailleen tai työnantaja työntekijöilleen.

Teksti: Sari Hartonen, ylimeteorologi, Ilmatieteen laitos.

Kuva: Ilmatieteen laitos.