Pysy pystyssä

Parasta pitoa – opas talvikengän valintaan

Joka talvi käydään lehdissä ja kahvipöydissä sama keskustelu – nastat vai kitkat. Viime vuosina keskustelu on laajentunut talvirenkaista talvikenkiin. Talvisiin olosuhteisiin riittääkin vaihtoehtoja, kun perinteisten liukuesteiden lisäksi kenkävalmistajien valikoimiin on tullut monipuolisia nastakenkiä ja uusimpana myös kitkapohjakenkiä.

Nastat vai kitkat?

Nastakengät ovat täydellinen valinta ulkoiluun ja lenkkeilyyn liukkaassa kelissä. Nastakengät pureutuvat jäiseen alustaan ja soveltuvat moneen maastoon. Nastakenkien valikoimaan on tullut myös niin sanottuja älynastoja, jotka mukautuvat alustaan.  Pehmeämmillä alustoilla, kuten jäällä tai lumella, nasta pureutuu alustaan. Kovilla ja tasaisilla alustoilla, kuten asfaltilla ja betonilla, nasta painuu pohjakumin sisään suojaten nastaa turhalta kulumiselta. Nastakenkiä ei kuitenkaan suositella sisäkäyttöön.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Kitkapohjakengät eivät luista pohjan kuvioinnin ja pohjamateriaalin tuoman kitkan ansiosta. Kuten nimi vihjaa, ne ovat saaneet inspiraationsa autonrenkaista. Pohjamateriaali säilyttää taipuisuutensa myös pakkasilla ja kenkä toimii niin märällä alustalla, lumella kuin jäälläkin. Kenkämallistoista löytyy valikoimaa sekä urheilulliseen menoon että kaupunkiinkin. Kitkapohjakengissä parasta onkin niiden monipuolisuus.

Kuva: Hanwag

Omat mieltymykset, maasto ja olosuhteet, joissa normaalisti liikut, vaikuttavat oikean pitopohjakengän valintaan. Voit lukea lisää erilaisten pitopohjien ominaisuuksista ja soveltuvuudesta omiin tarpeisiisi Partioaitan sivuilta: Kitkakengät vai nastakengät?

Teksti: Tiia Roine, Marketing Manager/Partioaitta Oy