Pysy pystyssä

Hopulle loppu – niin pysyt paremmin pystyssä

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Vahinko on liian usein seurausta kiireestä.

Taas myöhässä. Missä avaimet, missä känny, missä bussikortti? Talvilenkkareista kengännauha poikki, unohtui vaihtaa eilisiltana. Nyt ei ehdi. Kenkien pikavaihto, reppu selkään ja menoksi. Ulkona vanhat nilkkurit osoittautuvat luistimiksi. Ei voi mitään, kiire.

Vaihdan liu’uttelutyyliin – oikea, vasen, oikea, vasen. Suihkin kohti bussipysäkkiä. Mustia hahmoja aamuliikenteessä. Ilman heijastinta. Miten sen käyttö voi olla niin vaikeaa. Tuhahdan. Ja huomaan samalla, että omat heijastinnauhat unohtuivat eteisen pöydälle. Pimeänä mennään siis. Ei voi mitään, kiire.

Bussi näkyy jo suoran päässä. Pysäkki ihan tuossa tien toisella puolella, suojatie muutaman kymmenen metrin päässä. Liian kaukana. Pikainen vilkaisu eri suuntiin. On oikaistava. Ei voi mitään, kiire.

Onneksi repussani olleet jumppavarusteet pehmensivät kaatumisen. Onneksi bussipysäkillä oli liukasliikkeisiä ja avuliaita ihmisiä. Onneksi bussi ja muut autot olivat tulossa vasta matkan päässä. Selvittiin säikähdyksellä ja hieman jomottavalla ranteella ja takalistolla. Tällä kertaa.

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Liikenneturvan toissatalvena tekemän kyselyn mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta oli liukastunut talven aikana. Joka toinen oli loukannut itsensä kaaduttuaan. Joka kahdeksas joutui kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla.

Vahinko on liian usein seurausta kiireestä. Kiireessä on suurempi todennäköisyys tehdä huonoja ratkaisuja. Voit vaikuttaa turvallisuuteen omalla käytökselläsi. Älä jätä asioita viime tippaan. Varaa matkan tekoon riittävästi aikaa. Valitse pitävät jalkineet, tarvittaessa liukuesteet. Muista heijastin, mielellään useampi. Valitse turvallinen reitti. Muista maltti.

Jos näyttää siltä, että saatat myöhästyä, soita ja kerro odottajille. Matkaa kiireettä. Vaikka myöhästyminen olisi kuinka noloa. Mieluummin vähän myöhässä ja turvallisesti perillä. Kiireessä ja keskittymiskyvyn herpaantuessa olet riski paitsi itsellesi myös muille tiellä liikkujille.

Kiire vaikuttaa tapaturmien syntyyn paitsi liikenteessä myös töissä ja kotona. Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Kiire on osasyyllinen niistä moneen.

Valtakunnallisena tapaturmapäivänä perjantaina 13.1.2017 kiinnitetään huomiota kiireeseen ja siitä johtuvien tapaturmien ehkäisyyn. Katso tapaturmapäivän kampanjavideot ja lue vinkkejä kiireen hallintaan www.tapaturmapaiva.fi. Osallistu kampanjaan kuvaamalla kiireetön hetkesi.

Laita #hopulleloppu ja #pysypystyssä. Vietetään turvallinen ja iloinen uusi vuosi 2017!

Teksti ja kuva: Minna Huuskonen, Työterveyslaitos.