Pysy pystyssä

Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta

Pihojen ja katujen lumien auraus, hiekoitus sekä valaistus ovat keskeisiä turvallisuustekijöitä talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuntalosi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle. Jos asut omakotitalossa, vastaat itse pihasi ja katuosuutesi turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta. Taloyhtiön pihan hiekoitus ja muu talvikunnossapito on taloyhtiön vastuulla. Tyypillisesti isännöinti sopii pihan hiekoituksesta ja lumitöistä huoltoyhtiön kanssa. Vastuu katujen kunnossapidosta ja tievalaistuksesta vaihtelee eri kunnissa. Käy katsomassa oman kuntasi kotisivuilta mihin tahoon sinun kannattaa olla yhteydessä katujen kunnossapidon ja tievalaistuksen puutteista.

Esteettömät autopaikat eivät ole lumenkasauspaikkoja. Myös linja-autopysäkit ja vilkkaasti liikennöidyt kulkureitit on aurattava ja tarvittaessa hiekoitettava.

Esteettömyys on ympäri vuoden tärkeää, mutta erityisesti talvella. Apuvälineillä, kuten esimerkiksi kyynärsauvoilla, rollaattoreilla tai pyörätuolilla liikkuvien on voitava kulkea myös talvella turvallisesti.

Muistilista hyvään talvikunnossapitoon

  • Liukkaat piha-alueet pitää hiekoittaa ajoissa.
  • Rakennusten aula- tai eteistiloissa on hyvä olla istumapaikkoja, jotta kenkien liukuesteet on turvallista laittaa paikoilleen tai ottaa pois.
  • Valaistus lisää turvallisuutta. Tärkeintä on valaista hyvin kulkureitit, sisäänkäynnit, portaat, luiskat ja opasteet.
  • Bussipysäkkien ja asemien lumettomuudesta ja liukkauden estosta on huolehdittava.
  • Suojateillä ajoradan ylittäminen voi olla rollaattorilla tai pyörätuolilla liikkuville mahdotonta, jos suojatien reunaan kasautuneet lumet ja polanne katkaisevat reitin.
  • Auraamaton jalkakäytävänpätkä tai ajotien lumien auraaminen jalkakäytävälle haittaa erityisesti pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuvaa ja lastenvaunujen työntäjää.
  • Lumen välivarastointipaikoista pitää huolehtia. Lunta ei saa kasata kulkuväylille, eikä esteettömille autopaikoille.