Tapaturma­päivä

Yhteistoiminnan tavoitteena turvallinen ja terveellinen työ

Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään 28.4.2020. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Työturvallisuuskeskus järjestää työturvallisuuspäivänä webinaarin, jonka teemana on työsuojelun yhteistoiminta. Työsuojelun yhteistoiminta koskee kaikkia työpaikkoja niiden koosta tai toimialasta riippumatta. Poikkeustilanteessa yhteistoiminta on tärkeää ja tarvittava yhteydenpito voidaan koronavirustilanteen vuoksi hoitaa esimerkiksi etäyhteyksien avulla.

Yhteistoiminta Työturvallisuuskeskuksen järjestämän kansainvälisen työturvallisuuspäivän 28.4. webinaarin teemana

Työsuojelun yhteistoiminnassa keskeisessä roolissa ovat henkilöstöä edustava työsuojeluvaltuutettu ja työnantajaa edustava työsuojelupäällikkö. Kun työpaikalla on vähintään 20 työntekijää, perustetaan myös työsuojelutoimikunta. Jos pienelle työpaikalle ei ole valittu työsuojeluvaltuutettua, yhteistoiminta-asiat käsitellään työntekijän ja esimiehen kesken.

Työnantajalla on vastuu siitä, että työ on turvallista. Työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset.

Työelämän muutokset haastavat yhteistoimintaa

Viime vuosina esimerkiksi väkivallan uhka on työpaikoilla kasvanut sekä uusia kemiallisia ja fysikaalisia riskejä on ilmaantunut entisten rinnalle. Työtapaturmien ehkäisy vaatii edelleen työtä: vuonna 2019 sattui Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkotietojen mukaan 104 000 työpaikkatapaturmaa ja 24 000 työmatkatapaturmaa.

Moni tekee nykyisin töitä yhteisellä työpaikalla. Yhteisellä työpaikalla työntekijät ovat töissä usean eri työnantajan palveluksessa. Työsuhteet ovat entistä monipuolisempia vuokratyön yleistyessä. Työsuojelun yhteistoiminnan hyvä organisointi on tärkeää työn muuttuessa. Työsuojeluhenkilöiden asiantuntijarooli korostuu muutostilanteissa.

Työturvallisuuskeskus täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja yhteistoiminta on myös juhlavuoden teemana. Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään maailmanlaajuisesti 28.4.2020. Päivän viettoa koordinoi kansainvälinen työjärjestö ILO.

Osallistu Työturvallisuuskeskuksen webinaariin:

Aika: 28.4.2020 klo 9 – 12
Paikka: 
Webinaari
Liity webinaariin tästä

Webinaari on avoin ja maksuton.
Tutustu ohjelmaan

Teksti: Tuuli Vattulainen, Työturvallisuuskeskus

Artikkelikuva: Mikael Ahlfors