Tapaturmapäivä

Vinkit turvalliseen talviajoon

Talven vaihtelevat keliolosuhteet haastavat kuljettajia ja lisäävät onnettomuusriskiä. Ennakointi, oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tiellä liikkujiin mahdollistavat turvallisen matkanteon myös liukkaalla tiellä.

Liukkaat kelit voivat haastaa kuljettajaa. Huonoissa ajo-olosuhteissa kelivaraa saa pitämällä kunnollista turvaväliä ja säätelemällä nopeutta järkevästi. Kylmenevä sää tuo tullessaan myös mustan jään, jota saattaa syntyä, vaikka lämpötila olisi plussan puolella. Usein se muodostuu samoihin paikkoihin, esimerkiksi notkelmiin, silloille ja vesistöjen rantoihin.

Ennakointi alkaa ennen ajoon lähtöä

Ennakointi on paras tapa varautua haastaviin ajo-olosuhteisiin. Ennakointi sisältää tarvittavat toimenpiteet ajon aikana, mutta se alkaa jo ennen ajoa:

Seuraa sääennusteita. Mieti myös, onko liikkeelle välttämättä lähdettävä heti aamusta tai myöhään illalla, jolloin lämpötila on usein päivää viileämpi.

Varaa matkantekoon tarpeeksi aikaa. Näin kiire ei pääse yllättämään, vaikka matka taittuisi tavallista rauhallisemmin.

Erityisesti pidempiä ajomatkoja ajatellen on myös syytä pohtia, millaisilla renkailla reissuun on lähdössä. Myös oma ajokunto on aina huomioitava.

Kevennä kaasujalkaa ja jätä enemmän turvaväliä

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida alentamalla nopeutta. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

Vinkki liukkauden selättämiseen on hyvin yksinkertainen. Jos matkan aikana huomaat tien olevan liukas, pudota nopeutta. Liukkaalla myös riittävän turvavälin pitäminen on entistäkin tärkeämpää, koska hyvätkään talvirenkaat eivät takaa kesäkelin pitoa.

Vinkit vaihteleviin talvikeleihin

• Ennakoi seuraamalla säätiedotuksia.
• Mieti etukäteen millaisilla renkailla ajat turvallisimmin. Ota huomioon sääennusteet ja reitti.
• Varaa matkaan kunnolla aikaa.
• Kahden T:n taktiikka auttaa liukkaalla tiellä: tilannenopeus sopivaksi ja turvaväliä pidemmäksi.
• Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä liukkaalla.

Testaa auton pysähtymismatka:

Pysähtymismatka (liikenneturva.fi)
Stoppsträcka (liikenneturva.fi)
Stopping distance (liikenneturva.fi)