Valtaosa tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Tämä sivu tarjoaa vinkkejä eri asiantuntijatahoilta turvallisen arjen luomiseen ja yhdessäoloon perheen kanssa. Tällä hetkellä vallitsevien olosuhteiden vuoksi perheet viettävät enemmän aikaa kotona, mikä tarjoaa oivan mahdollisuuden tarkastella kodin turvallisuutta uusin silmin. Poikkeusolosuhteet herättävät paljon erilaisia tunteita, joiden käsittelemiseen tämä sivu tarjoaa erilaisia vinkkejä.
Kodin turvallisuus
Lasten tarkistuslistat (Tapaturmien ehkäisyverkosto). Tarkistuslistat auttavat huomaamaan ja huomioimaan kotona asioita, joita ylläpitämällä tai muuttamalla voi pienentää kotona tapahtuvien tapaturmien riskiä. Kodin ratkaisuja on hyvä tarkastella eri ikäryhmien näkökulmasta.
Tapaturmala ja Turvala – kuvat on tarkoitettu työvälineeksi pohdittaessa lasten kanssa tapaturmille altistavia tekijöitä, niiden paikkoja ja syitä. Kuvien avulla on helppo nostaa esiin erilaisia riskitilanteita ja pohtia yhdessä, miten tapaturma voitaisiin välttää. Usein kyse on hyvinkin pienistä muutoksista, ja pian päästäänkin Tapaturmalasta Turvalaan.
- Tapaturmala ja Turvala -kuvasarja alakoululaisille
- Väritettävä Tapaturmala ja Turvala -kuvasarja alakoululaisille
Painetut materiaalit voi tilata ilmaiseksi Suomen Punaisen Ristin verkkokaupasta. Suosittu Turvallisesti kotona -juliste on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Lasten tarkistuslistat ovat 50 kappaleen nipuissa ja ne ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi ja somaliksi.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuille on koottu materiaalia lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn tueksi.
- THL:n Lasten ja nuorten tapaturmat -sivulle on koottu tietoa ja tilastoja lasten ja nuorten tapaturmista.
- THL:n Pienten lasten kotitapaturmat -sivulla on tietoa niin vanhemmille kuin neuvolatyöntekijöille.
- Tapaturmat puheeksi neuvolassa: Tiedä ja toimi -kortin avulla voit tarkastella lasten ikäryhmittäisiä tapaturmariskejä ja keinoja tapaturmien ehkäisemiseen.
- Turvallinen koti lapselle -oppaassa (Tukes) käsitellään lapsen arkielämään kuuluvien tuotteiden turvallisuutta.
Liikkumisen taidot, leikki ja hyvinvointi
- Leikkejä ja vinkkejä hauskaan yhdessäoloon kaikenikäisille (eri toimijoiden ilmoittamia leikkejä, MLL ylläpitää)
- Leikkipäivä –materiaalipankki (MLL)
- Neuvokas  perhe –sivusto (Sydänliitto )
- Terve koululainen (UKK-instituutti ja OKM)
- Leikkivinkkejä vanhemmille lapsiperheen arkeen (MLL)
- Smart Moves -materiaalit (toisen asteen opiskelijoille) sekä Terve Urheilija -sivusto (UKK-instituutti ja OKM)
- Lapsesta veden ystävä: uimataito ja vesiturvallisuus (SUH ja Lähitapiola)
- Lasten motoristen taitojen harjoittaminen (Meijän polku – eri toimijoiden kansanterveyden ja hyvinvoinnin edistämisliike Keski-Suomessa)
- Vinkit koko perheen liikuntaan/pyöräilyyn ja ikäräätälöidyt liikenneturvallisuuden taitojen etäopetusmateriaalit (Liikenneturva)

Mielenterveyden edistäminen ja luontoretkeily
- Metsän aarre – luontoretkimalli lapsille (Mieli ry- Suomen Mielenterveys)
- Retkikohteita valtakunnallisesti ja kunnittain karttapalveluna ja muut retkikohteet luontokohteittain (Metsähallitus)

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki
- Vanhempainpuhelin ja netti ( MLL)
- Hyvä kysymys –palvelu: vanhemmuus ja parisuhde (Väestöliitto ry)
- Parisuhdepuhelin (Kataja ry)
- Nollalinjan palvelut: apua lähisuhde- ja naisiin kohdistuvan väkivallan tilanteissa (THL)
- Ensiapuohjeet (SPR)
Apua kriisitilanteisiin
Poikkeusolosuhteet herättävät paljon erilaisia tunteita, joiden tunnistamiseen ja käsittelemiseen on olemassa paljon materiaalia. Alla on lueteltu muutamia niistä.
- Ajankohtaista koronaviruksesta COVID -19 (THL)
- Ohjeita lapset, nuorten ja perheiden peruspalveluiden järjestämiseen koronavirustilanteessa (THL)
- Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta – Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta (THL)
- Ohjeita koronaviruksesta keskusteluun lasten kanssa (Pelastakaa Lapset ry)
- Tietoa ja tukea koronaepidemian aikana (Väestöliitto ry Hyvä kysymys –palvelu)
- Miten puhut lapselle koronaviruksesta – 8 vinkkiä (Suomen Unicef ry)
- Kriisipuhelinpalvelut ja verkkopalvelut (Mieli ry – Suomen Mielenterveys)
- Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen (Mielenterveystalo)
- Henkisen tuen ohjevideoita koronavirukseen liittyen (SPR). Saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Videoissa käsitellään poikkeustilanteen aiheuttamia erilaisia tunteita ja niiden käsittelyä.
- Tietoa koronaviruksesta puhelimitse ja chatissa. Valtakunnallisessa puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen sisältöön. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.
- Valtakunnallinen auttava puhelin (SPR) keskusteluapuun päivystää arkipäivisin klo 9–21 numerossa 0800 100 200. Puhelimessa voi keskustella henkisen tuen vapaaehtoisten kanssa koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Auttava puhelin on soittajalle maksuton ja palvelu on suomeksi.
- Keskustele koronasta -materiaali (SPR). Ohjeita ja videoita oikeaoppiseen yskimiseen, aivastamiseen, niistämiseen sekä käsienpesuun. Lisäksi voit testata tietosi koronaviruksesta pienen tietovisan avulla! Materiaali soveltuu parhaiten alakouluikäisille.
- Netari (Pelastakaa Lapset ry:n digitaalinen nuorisotalo) tarjoaa keskustelutukea lapsille ja nuorille poikkeustilanteen keskelle.
- Tukinet (MIELI Suomen Mielenterveys ry:n verkkopalvelu) tarjoaa keskusteluapua päivittäin ympäri vuorokauden. Tukinetistä saa henkilökohtaisen tukihenkilön, voi osallistua ryhmächatteihin, kahdenkeskisiin chatteihin sekä ryhmäkeskusteluihin, kaikkiin halutessaan nimettömänä. Toiminnassa on mukana yli 70 järjestöä.
- THL:n sivulle on koottu esimerkkejä kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työstä koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana. Eri tahojen välinen yhteistyö (esim. kunta, järjestöt, seurakunnat ja yritykset) on tärkeää esimerkiksi avun tarvitsijoiden ja auttajien koordinoinnin kannalta.
HUOM! Jos olet akuutissa hädässä, soita hätänumeroon 112Â