Tapaturma­päivä

Vesille suunnataan usein humalassa ja varautumatta – 10 vinkkiä vesiturvalliseen kesän viettoon

Tänä kesänä monet saattavat kokeilla veneilyä tai mökkeilyä ensimmäistä kertaa. Myös ilmojen lämpeneminen houkuttelee vesistöjen äärelle. Hauskanpidon lomassa on huomioitava turvallisuus. Tärkeintä on ymmärtää vesiympäristön monimuotoisuus ja osata suhteuttaa omat taidot vallitsevaan tilanteeseen. Vesistöt ovat kauniita ja silti niin armottomia.

”Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150–200 ihmistä. Lisäksi tapahtuu moninkertainen määrä niin sanottuja läheltä piti -tilanteita. Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, pukemalla pelastusliivit aina vesille lähdettäessä sekä olemalla vesillä selvin päin”, kommentoi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Lämpimällä säällä on mukava lähteä veden äärelle viettämään aikaa läheisten kanssa. Jotta se olisi mahdollisimman turvallista kaikille, on syytä huomioida muutama asia.

”Uimareiden on hyvä muistaa, että uidaan rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Uimaan ei tule lähteä yksin, jotta tarvittaessa on joku paikalla auttamassa yllättävän tilanteen sattuessa. Kylmä vesi kangistaa pidemmällä matkalla, joten turhia riskejä kannattaa välttää”, toteaa Nieminen.

Lasten ja nuorten hukkumiskuolemat ovat vähentyneet 2000-luvun alun tilanteesta, mutta ovat edelleen yksi yleisimmistä pienten, alle kouluikäisten lasten tapaturmaisista kuolemansyistä.

”Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – mielellään käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta”, sanoo Nieminen.

Vesille suunnataan usein humalassa ja varautumatta, ilman pelastusliivejä. Veneestä hukkuneista yli puolet on ollut päihtyneenä. Humala lisää tapaturmien todennäköisyyttä. Hätätilanteessa toimiminen voi olla haastavaa selvin päin, humalassa se on jopa mahdotonta. Alkoholi heikentää liikkeiden hallintaa, arviointikykyä ja reaktionopeutta.

”Vesiliikenteeseen liittyvät hukkumiskuolemat tapahtuvat usein melko lähellä rantaa, tutuilla vesillä, jossa ollaan liikkeellä pienehköllä moottori- tai soutuveneellä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit oikeaoppisesti puettuna ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa”, kertoo Nieminen.

”Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys. Asenne on valinta ja se vaikuttaa käyttäytymiseesi. Onkin hyvä muistaa, että voit muuttaa omaa suhtautumistapaasi asioihin”, muistuttaa Nieminen.

Suomessa on SUH:n ennakkotilastojen mukaan tammi-toukokuun aikana hukkunut 40 ihmistä. Alkuvuoden hukkumislukema on viimeksi ollut suurempi vuonna 2014. Viime vuonna lukema oli 24.

10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN KESÄN VIETTOON

• Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
• Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
• Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
• Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
• Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
• Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
• Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
• Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
• Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
• Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lisätietoja:

Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, puh. 0400 469 202, niko.nieminen(at)suh.fi

Ohjeita ja videoita turvalliseen vesillä liikkumiseen
Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan 1.6.2020
SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2020

Pelastusvideot:
Kun huomaat jonkun olevan hädässä veden varassa, toimi näin (HRAP)
Ämpärillä pelastaminen
Pelastusrenkaalla pelastaminen