Vaaniiko vaara vasenkätistä?

Valtaosa väestöstä on oikeakätisiä. Se näkyy elinympäristöissämme monin tavoin. Harvoin sitä arjen kiireissä tuleekaan ajatelleeksi, miten esimerkiksi ovenkahvat ja valokatkaisijat on sijoiteltu tai maksupäätteet kauppojen kassoilla aseteltu.

Vasenkätiselle oikeakätiselle rakennettu ympäristö asettaa omat haasteensa. Ovet avautuvat outoon suuntaan eivätkä sakset sovi käteen. Tämä saattaa lisätä myös vasenkätisten tapaturma-alttiutta. Aihetta on tutkittu kuitenkin verrattain vähän, sillä tutkijoilta puuttuvat aineistot, joista asiaa selvittää.

Vasenkätisyyttä ei tilastoida. Siksi on vaikea löytää tarkkaa tietoa, miten suuri osa väestöstä on vasenkätisiä. Arviot vaihtelevat noin 5-20 prosentin välillä. Joka tapauksessa Suomessakin heitä arvioidaan olevan satojatuhansia.

Vasen pitää huomioida paremmin

Tapaturmien ehkäisy on ennakointia, altisteiden kartoittamista ja hyviä käytäntöjä. Esimerkiksi kouluissa tämän toteutuminen edellyttää, että oppilaille hankitaan heille sopivia työvälineitä. Vasenkätinen tarvitsee siis vasenkätisille soveltuvat sakset ja mattoveitsen.

Asiaan on syytä kiinnittää huomiota myös muualla. Esimerkiksi monet kodin remonteissa käytettävät laitteet on suunniteltu oikeakätisille. Tällaisia potentiaalisia vaarallisia laitteita ovat esimerkiksi sirkkelit ja porat. Vasenkätiselle oikeakätiselle suunniteltu terälaite on turvallisuusriski. Viitteitä on myös siitä, että vasenkätisille sattuu useammin vakavia ja hoitoa vaativia urheilutapaturmia.

Vasenkätisille sattuvia tapaturmia vähennetään, kun nämä seikat tiedostetaan ja tunnistetaan.

Teksti: Tuuli Lahti, Erityisasiantuntija, dosentti, SOSTE

Kuvaaja: Veikko Somerpuro