Tapaturma­päivä

Turvallisuus on siistiä!

Mikään ei ole niin yksinkertaista kuin palovaroittimen testaaminen. Jos nappulasta painaa ja palovaroitin ulvaisee, asiat ovat kunnossa. Muutaman viikon päästä sama homma tehdään uudelleen. Näin testaus suhteellisen hyväkuntoiselta ihmiseltä hoituu – tukeva jakkara alle ja suunta kohti katonrajaa. Melko harvoin tervejalkainen aikuinen palovaroitinta testatessaan tipahtaa jakkaralta. Kaikki eivät ole yhtä ketteriä tai toimintakykyisiä. Pappa, joka putoaa taloustikkailta, voi loukkaantua pahastikin. Ei siis ole hassumpi ajatus miettiä, ketkä lähipiirissä voisivat tarvita apua kodin paloturvallisuuden parantamisessa.

Keittiö vaatii erityistä tarkkaavaisuutta

Paloturvallisuus parantuu monilla arkipäiväisillä toimilla niin kotona kuin mummolassakin. Kodin siisteys on myös paloturvallisuutta. Keittiön työtasoille kertyvät rasiat ja purkit vaikeuttavat ikävästi pullan leipomista ja muita keittiöhommia. Tavaran paljous kurottaa itsensä helposti myös lieden päälle. Kuka tahansa saattaa napsauttaa levyn kuumenemaan vahingossa. Jos kyseessä on juuri se levy, jonka päällä seisoskelee kaurahiutalepaketti, tragedia on valmis. 

Kun hiutalepaketti vielä liekehtii liesituulettimen alla, ja tuulettimen suodattimessa on puolen vuoden rasvakertymät, liesipalo laajenee jo hormipaloksi. Sellaisen sammuttaminen kotikonstein on mahdotonta. Voisikin siis kysäistä mummolta, milloin rasvasuodatin lienee pesty. Jos vaikka saman tien laittaisi sen tiskikoneeseen. 

Keittiössä puuhailu monien sähkölaitteiden kanssa vaatiikin jatkuvaa tarkkaavaisuutta. Erityisen synkässä maineessa on liesi. Kolmannes kotien tulipaloista aiheutuu siitä, että lieden päällä on tavaraa tai liesi jätetään päälle vailla valvontaa. 

Pois, pois poistumisreitin tieltä

Kukapa ei olisi joskus kompastunut tai vähintään liki pitäen murtanut varpaitaan lattialla vaaniviin tavaroihin. Kompastelut kuuluvatkin suomalaisten yleisimpiin tapaturmiin. Ne olisivat estettävissä, kun tavarat olisivat paikallaan. 

Tietenkin tavaravapaat lattiat ovat myös paloturvallisuutta. Poistumisen tulipalosta täytyy sujua kompuroimatta. Siksipä varsinkin eteisen ja tuulikaapin lattioiden täytyy olla sellaisessa kunnossa, että myös savun ja pienoisen paniikin ahdistamana pääsee nopeasti ulos. 

Mummoloissa kannattaa pitää silmällä myös huonekasveja. Epävirallisten kenttätutkimusten mukaan varsinkin terassien ovilla tai pikemminkin niiden suurilla ikkunoilla on taipumus vetää puoleensa suurikokoisia viherkasveja. Karu totuus kuitenkin on, että kaksimetrisen fiikuksen läpi on huomattavasti hitaampaa poistua kuin esteettömästä ovesta. 

Turvallisuus on myös tekniikkalaji

Tavataan sanoa, että palovaroitin on halpa henkivakuutus. On se, kunhan toimintakunnosta pidetään huolta. 

Tarjolla on nykyään myös muuta kodin paloturvallisuutta parantavaa tekniikkaa, joka sopii vaikkapa ihmisille, joilla on taipumus unohdella asioita. Koska liesi ja varsinkin sen käyttö on kodin paloturvallisuuden heikoin lenkki, se saattaa ensimmäisenä vaatia huomiota. 

Liesivahteja on olemassa erilaisia. Niiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä muutamiin satoihin euroihin. Toiset liesivahdeista edellyttävät sähkömiehen käyntiä asennushommiin, toiset puolestaan voi asentaa helposti itsekin. Jos siis muistisairas henkilö haluaa yhä kokata soppansa ja paistaa pullansa, apuvälineitä on olemassa. 

Pian Tapaturmapäivän jälkeen koittaa Paloturvallisuusviikko. Viikon teemana on läheisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Tapaturmapäivän turvallisuustestin suoritettuaan kannattaa siis mitata paloturvallisuusosaamisensa Palometrillä.

Teksti: Juha Hassila, Viestinnän asiantuntija, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö