Tapaturma­päivä

Turvallisesti syysvesillä – varaudu ja varustaudu

Syksyllä päivät viilenevät ja vesistöjen lämpötilat laskevat. Vaikka syysveneilystä tulee monelle tapa ihailla kauden kauneutta, vesillä liikkuminen tuo mukanaan myös haasteita. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman kuivapukua, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti. Hypotermian ennaltaehkäisyssä ensisijainen tehtävä on vaarojen tiedostaminen ja turhien riskien välttäminen.

Soutuvene vesillä syksyisessä maisemassa

Hypotermian vaara

Hypotermialla tarkoitetaan normaalin ruumiinlämmön laskua ja tästä aiheutuvia muutoksia elimistössä. Suomen kylmissä olosuhteissa hypotermian riski on erityisen korkea syys- ja talvikuukausina.
Koska veden lämmönjohtavuus on 25-kertainen vastaavaan lämpöiseen ilmaan verrattuna, jäähtyy ihminen vedessä huomattavasti nopeammin kuin ilmassa. Virtaavassa vedessä lämmön kuljettuminen tehostuu, joten uiminen, lihasvärinä ja muut liikkeet vedessä tehostavat veden jäähdyttävää vaikutusta. Mitä viileämpää vesi on, sitä nopeammin hypotermia kehittyy. Kaikilla vesillä liikkujilla on akuutin hypotermian vaara ympäri vuoden.

Akuutti hypotermia ja kylmäsokki

Akuutti hypotermia seuraa usein odottamattomasta putoamisesta kylmään veteen ja se merkitsee nopeaa kehon lämpötilan laskua. Hypotermia ei ole ainoa riskitekijä kylmässä vedessä. Eloonjäämisen kannalta ensimmäiset hetket vedessä ovat kriittisimmät.

Kun ihminen putoaa yllättäen kylmään veteen, ihon ja ääreisosien kylmäreseptorit reagoivat välittömästi aiheuttaen kylmäsokin. Tämä äkillinen ja voimakas reaktio käynnistyy muutamassa sekunnissa. Ensin henkilö saattaa refleksinomaisesti pidättää hengitystään, mutta pian seuraa hallitsematon hyperventilaatio. Paniikissa ihminen alkaa haukkoa henkeään, jolloin ihminen vetää helposti vettä keuhkoihinsa.

Varustautuminen ja varautuminen

Syysveneilystä voi nauttia turvallisesti, kun varautuu oikeilla varusteilla ja asenteella.
Vesillä liikkujan tärkein turvallisuusvaruste on pelastusliivit – oikein päälle puettuna. Vahvana kakkosena tulee matkapuhelin, jonka toimivuudesta pitää huolehtia. On hyvä varmistaa, että akussa on latausta ja pidä laite kuivana sekä mielellään myös lämpimässä. Yllättävän moni kännykkä hyytyy kylmässä. Syysvesillä kannattaa suosia kerrospukeutumista, jonka päällimmäinen kerros on sekä veden- että tuulenpitävä.

Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun. Apua tulisi pyytää mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Pienikin ongelma voi syksyn olosuhteissa kehittyä nopeasti hätätilanteeksi.

Syysveneilijän vinkkilista:
• Varmista, että kaikilla on oikeaoppisesti puetut pelastusliivit.
• Veneile kaverin kanssa, jotta mahdollinen apu on lähellä.
• Pidä matkapuhelin suojattuna kylmältä ja kosteudelta.
• Valitse vaatetus sääolosuhteiden mukaan. Kuivapuku on erinomainen valinta kylmemmissä olosuhteissa.