Tunnista kesämökin vaaranpaikat ja vältä onnettomuudet

Onko kesämökkisi sähkö- ja paloturvallisuus kunnossa? Oletko huoltanut kaasulaitteet ja puhdistanut grillin? Toimiiko palovaroitin ja onko sammutusvälineitä tulipalon varalle? Hoida tänä kesänä mökin paloturvallisuus kerralla kuntoon ja vietä ihanan huoleton loma.

Puinen mökki metsässä

Jotta kesäloma sujuu mukavammin ja vältyt ikäviltä onnettomuuksilta, kannattaa vähintään kerran kesässä tarkistaa kesämökin turvallisuusasiat. Erityisesti laitteet, jotka saattavat aiheuttaa palovaaraa, on syytä tarkistaa ja huoltaa. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja kaasulaitteet. Tulipaloon on hyvä varautua erilaisin sammutusvälinein, ja muista myös tarkistaa säännöllisesti palovaroittimen toiminta.

Mökin sähköturvallisuus kuntoon

Jos sähköistetty mökkisi on jo vuosikymmeniä vanha ja sen sähköasennukset on tehty kauan sitten, kannattaa miettiä asennusten tarkistuttamista sähköalan ammattilaisella. Jos laitteet eivät enää toimi kunnolla, sulakkeet palavat toistuvasti tai sähkölaitteiden toiminnassa on jotain epätavallista, kuten outoa ääntä tai hajua, tai jos valot välkkyvät erikoisesti, on syytä kutsua sähköasentaja paikalle.

Vialliset sähkölaitteet ja -asennukset voivat aiheuttaa sähköiskun tai tulipalon vaaran. Suuri osa rakennuspaloista alkaa sähkölaitteista tai -asennuksista, siksi niiden kunnossapito ja huolto on tärkeää. Rikkinäisiä sähkölaitteita ei saa käyttää, vaan ne pitää viedä sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen.

Jos mökin kaapeissa lojuu vanhoja käytöstä poistettuja akkuja tai paristoja, vie ne vaarallisen jätteen keräyspisteeseen. Keräyslaatikoita on myös kaupoissa, joissa akkuja ja paristoja myydään. Kaapeissa lojuvat akut ja paristot ovat paloriski, jonka voi helposti välttää.

– Kun poistut mökiltä, muista irrottaa pistorasioista sähkölaitteet, joiden ei ole välttämätöntä olla aina päällä. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvinkeitin, leivänpaahdin, kaikki elektroniikka, tv ja jatkojohdot. Tämä on tärkeää etenkin, jos on ukonilma tulossa. Kaikki sähkölaitteet, jotka on kytketty sähköverkkoon, ovat alttiita ukkosen aiheuttamille vaurioille, kertoo sähkötuoteturvallisuuden asiantuntija Jussi Vesti Tukesista.

Tarkista kaasulaitteiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta

Häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi tarkista vähintään kerran kesässä kaasulaitteiden kunto. Letkun kunnon voi tarkistaa yksinkertaisesti taivuttelemalla sitä. Jos havaitset murtumia, on letku vaihdettava uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset saattavat vuotaa. Silloin ne on kiristettävä.

Kaasulaitteetkaan eivät ole ikuisia. Viallinen ja huonosti toimiva kaasulaite kannattaa viedä huoltoon tai hankkia uusi laite rikkoutuneen tilalle.

Huolehdi aina hyvästä ilmanvaihdosta kaasulaitteita käyttäessäsi. Jos kaasulaitteita käyttää tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto, on suuri vaara saada häkämyrkytys. Häkävaaran vuoksi älä käytä kaasulämmitintä tilassa, jossa ihmisiä nukkuu.

Tulisijojen ja muiden lämmityslaitteiden käyttöön liittyviin häkämyrkytyksiin menehtyy Suomessa vuosittain noin 10 ihmistä. Useimmat onnettomuudet voitaisiin välttää huolehtimalla laitteiden kunnosta ja oikeaoppisesta käytöstä.

Puhdista grilli ja vältä rasvapalot

– Kaasugrillissä vaarana voi olla rasvapalo. Jos grilliin jätetään rasvaa grillauksen jälkeen, syttyy rasva herkästi seuraavan grillauskerran yhteydessä. Grillin pohjalla syttyvä rasva aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen. Sen voi välttää, kun huoltaa grilliä käyttöohjeen mukaan ja huolehtii sen puhdistamisesta joka käyttökerran jälkeen, sano Tukesin tarkastaja Jere Heikkinen.

– Grillin pohjalle ja liekkisuojien päälle kertyneet rasva ja ruoantähteet voivat nopeuttaa teräsosien ruostumista ja lyhentää grillin käyttöikää merkittävästi. Pohjalla syttynyt palo voi myös vaurioittaa grillin rakenteita, Heikkinen jatkaa.

Käytä kertakäyttögrilliä vain valvottuna ja palamattomalla alustalla. Sen sammuminen voi kestää useamman tunnin, joten älä heitä käytettyä kertakäyttögrilliä heti roskiin tai jätä sitä luontoon lojumaan. Pinnaltaan täysin tummunut hiillos voi pitää sisällään vielä yli 600 asteen lämpötilan. Sammuta grilli suurella määrällä vettä ja odota rauhassa hiilloksen jäähtymistä.

Katso Tukesin video Youtubessa: Kertakäyttögrilli on tulipaloriski – käytä grilliä oikein!

Varaudu tulipaloon

Palovaroitin on pakollinen varuste myös kesämökillä. Tarkista palovaroittimen toimivuus heti mökille tullessasi painamalla testinappia. Mökillä on hyvä olla myös varaparistoja.

– Ikääntynyt palovaroitin ei enää toimi luotettavasti, esimerkiksi sen äänenvoimakkuus heikkenee ajan mittaan, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

– Palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein. Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta, Meurman neuvoo.

Kuuntele Tukesin podcast Spotifyssa: palovaroitin Masi jäi yksin etätyöaikana

Tulipalon varalle kannattaa mökille hankkia sammutusvälineitä ja opetella niiden käyttö. Hyviä sammutusvälineitä ovat sammutuspeite, käsisammutin, puutarhaletku ja vedellä täytettävä sankoruisku.

Selvitä mökkisi sijaintikoordinaatit ja toimi oikein hätätilanteessa

Hätätilanteita varten selvitä etukäteen mökin koordinaatit, jotta pelastuslaitos löytää helpommin perille. Voit myös ladata kännykkääsi 112 Suomi -sovelluksen, joka tunnistaa sijaintitietosi automaattisesti.

Jos tulipalo kumminkin syttyy ja leviää niin, ettei alkusammutus ole enää mahdollista, poistu turvallisen etäisyyden päähän, varoita kaikkia välittömässä vaarassa olevia ja soita hätänumeroon 112. Tee hätäilmoitus vasta kun olet itse turvallisessa paikassa.

Teksti: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Tutustu Tukesin podcast-sarjaan, niin tiedät mitä esineet ajattelevat turvallisuudesta.