Mökkikausi edessä? Toisinaan mökkeillessä sattuu ja tapahtuu, mutta monet kommellukset voi välttää ennakoimalla. Tee tapaturmatesti ja selvitä, miten hyvin olet varautunut mökkikauteen.
(1/8) Ruuskasen perheen kauan odotettu mökkiviikonloppu on alkamassa. Mukaan ovat lähdössä isä, äiti, kaksi lasta kavereineen sekä anoppi, ja tavaramäärä on sen mukainen. Miten tästä päästään laulamaan ”on the road again”?

Polttoaine, auton muut nesteet ja renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkastaa, että ei olla painavan kuorman ja lapsikatraan kanssa tienposkessa. Riittävä tauotus pitää kuskin ja seurueen virkeänä.
(2/8) Perillä ollaan! Appiukko siellä jo odotteleekin vieraita. Mikä on ensimmäinen askare?

Tarkista mökin turvalaitteet ja varmista, että kaikki tietävät hätäpoistumistiet. Muista näyttää vieraille myös polku pihahuussiin sekä paras mustikka-apaja metsän reunasta.
(3/8) Tuliaisena tuotiin mökille uusi vieraskirja. Mitä neuvokas emäntä tai isäntä merkitsee ensimmäiselle aukeamalle?

Turvallisuusasiat on hyvä pitää hanskassa – ja kirjoissa. Muista kertoa mökkiläisille, että vieraskirjasta löytyy myös tärkeää turvallisuusasiaa. Kirjan loppuun voi varata tilaa myös muille tärkeille merkinnöille: milloin nuohooja kävi ja palovaroittimien paristot on vaihdettu.
(4/8) Niinhän siinä kävi, että yksi lapsista kompastui pihapelissä. Polvi aukesi ja nilkka näyttää turpoavan hieman. Miten toimitaan?

Ensiapuvälineet ovat mökillä tarpeen, sillä pieniä nirhaumia tapahtuu melko todennäköisesti joka kesä. Vakavampi haaverikin on mahdollinen. Maaseudulla avun tulo saattaa kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa, joten ensiaputaitojen on hyvä olla hallussa. Lisäksi kannattaa varmistaa, että apu löytää perille. Jos käy pahemmin, soitto 112 ja aikuinen tien varteen opastamaan ambulanssia. Ennakoivana toimenpiteenä on syytä varmistaa, että mökin tienumerointi on kunnossa.
(5/8) Äiti päättää ryhtyä räystäiden puhdistukseen. Miten äidin kannattaa toimia?

Jos äiti aikoo taiteilla katolla, on hänen syytä käyttää turvavaljaita ja tukevia A-tikkaita, jotta kokovartalokipsiltä vältytään.
(6/8) Mikäs sen mukavampaa kuin vesileikit mökkeillessä. Vaihtoehtoja on paljon: uiminen, lilluminen, soutaminen ja huopaaminen. Mitä vesillä pitää muistaa?

Äiti saattaa olla hassu mutta silti oikeassa. Vesillä ainakin yksi puhelin kannattaa pitää tukevassa muovipussissa, jotta apua on mahdollista hälyttää. Pelastusliivit on syytä pitää päällä joka säällä.
(7/8) Ukonilma vei sähköt. Kenen touhu tuntuu tilanteessa järkevimmältä?

Appiukko on tapansa mukaan oikeassa. Ruuan ja sähkön riittävyyden lisäksi kannattaa varautua siihen, että mökillä on mukana tarvittavat lääkkeet ja jokaisen mökkeilevän välttämättömät tarvikkeet. Nuorison ankarasta vastustuksesta huolimatta kännykän käyttöä kannattaa säännöstellä ja keskittyä appiukon juttuihin.
(8/8) Mökkiviikonlopusta on selvitty vain pienillä kommelluksilla. Tänne palataan vielä, onhan kesää jäljellä. Mitä kannattaisi tehdä ennen kuin auton keula kääntyy kohti kaupunkia?

Kaikki vastausvaihtoehdot ovat oikein! Turvallisia mökkireissuja!
Jaa tuloksesi: