Tapaturmatesti 2021

Perjantai! Ei tarvitse olla mikään selvänäkijä tietääkseen, että illasta tulee pitkä ja hauska. Kaikkihan tietävät, ettei pe 13. päivä satu enempää onnettomuuksia kuin muinakaan päivinä.

Hyppää testihenkilön housuihin ja testaa seitsemän turvallisuustietouttasi. Kuvittele itsesi eri tilanteisiin. Miten toimisit?

 

(1/7) Tie viikonloppuun kulkee tänään virvoitusjuomakaupan kautta. Povaanpa, että otan hömpsyt heti, kun pääsen kotiin. Siippa ja muksutkin lähtivät appivanhempien mökille jo tunti sitten. Voi että, testataankin sähköpotkulautaa, niin työelämä karisee nopeammin mielestä. Sovellus on valmiina puhelimessa, mutta eipä sittenkään ole potkulautaa tullut koeajettua. Mutta hei, kenenkäs säännöillä tässä huristellaan?

Oikein! Väärin!

Sähköpotkulautailijat noudattavat pyöräilijöiden sääntöjä. Jos nautit alkoholia jo ennen ajoa, saatat syyllistyä rikokseen. Liikennejuopumussäännökset kattavat polkupyörien lisäksi myös moottorilla varustetut polkupyörät ja kevyet sähköajoneuvot.

(2/7) Vähän huikopalaa ja yleissivistystä kotona ennen illan rientoja. Katsos vaan, lehti kertoo, että perjantain ja kolmannentoista päivän kunniaksi on taas Tapaturmapäivä. Suomalaiset näyttävät olevan melkoisen tapaturma-altista porukkaa – eikä päihteiden käyttö ainakaan kaunista tilastoja. Ehkä tänään pitää viihteellä ottaa kuitenkin vähän rauhallisemmin. Kuinka paljon suomalaisia kuolee tapaturmaisesti vuosittain?

Oikein! Väärin!

Noin 2500, ja päihteiden käytöllä on osuutensa asiaan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Noin joka kuudes tapaturmiin kuolleista on ollut päihtyneenä.

(3/7) Baariinhan sitä päädyttiin. Taustalla töllöttimestä tulee urheilua. Kovaääninen keskustelu saadaan aikaan siitä, katsotaanko futista vai rallia. Joku hassu haluaa vilkuilla tosi-TV-ohjelmaa valtavista metsäkoneista. Millaisiin tapaturmiin suomalaiset useimmiten lankeavat?

Oikein! Väärin!

Tapaturmakuolemista noin 90 prosenttia ja vammaan johtavista tapaturmista noin 80 prosenttia tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Kotitapaturmat kuten kaatumiset ja kompastumiset ovat yleisimpiä iäkkäillä. Nuorilla liikennetapaturmat ja myrkytykset ovat tavallisimpia.

(4/7) Muutama olut tässä on jo nautittuna, mutta vielä ei tunnu missään. Eikös lähdetä porukalla puistoon potkimaan palloa!

Oikein! Väärin!

Jätetään futis vaikka sunnuntaihin asti. Jo 0,25 promillen humalassa tarkkaavuus heikentyy samalla, kun itseluottamus kasvaa. 0,5 promilleen mennessä toiminta muuttuu kömpelöksi ja arvostelukyky heikkenee.

(5/7) Sininen hetki näyttää parhaalta joelta katsottuna, ja veneenhän voi vuokrata sillan pielestä. Porukka paattiin vaan ja sähkömoottori surisemaan. Mutta onpahan porukka jo hilpeällä mielellä. Onneksi pelastusliivit sujahtavat ylle ilman rutinoita. Justiinsa oli lehdessä taas juttua siitä, että joku rämäpää oli saanut itsensä hengiltä, kun oli pudonnut yksinäisellä kalareissullaan kännipäissään veneestään. Kuinka suuressa osassa tapaturmaisia hukkumiskuolemia ihminen on alkoholin vaikutuksen alaisena?

Oikein! Väärin!

Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä, joutuu veden varaan veneen kaatuessa tai arvioi uintimatkan väärin. Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin 50 prosenttia alkoholin vaikutuksen alaisena.

(6/7) Kotona jälleen. Ei nyt mennyt niin aikaiseen kuin haaveilin, ja ehkä ihan hyvä niin. Aivan varmasti on ennustettavissa, että kotimatkalla juhlijan kimppuun iskee nälkä. Siksi olin kaukaa viisas ja nappasin hampurilaisaterian grilliltä mukaan. Ei tarvitse juhlien uuvuttamana alkaa makkarankäristyshommiin. Lieden äärestä alkaa joka päivä tulipaloja, eikä ole lainkaan harvinaista, että kokki on tuiterissa. Kuinka suuressa osassa tulipaloissa sattuneista kuolemantapauksista ihminen on päihteiden vaikutuksen alaisena?

Oikein! Väärin!

Päihtyneiden osuus palokuolleista on useimpina vuosina ollut yli 50 %, joinakin vuosina jopa noin 70 %.

(7/7) Oho, viikonloppu jatkui kuitenkin viihteellä. Sunnuntaikin venähti pitkäksi, ja terassilta kotiuduttiin vasta myöhään. Aamusta olo on vielä hilpeä mutta hieman hutera. Millähän sitä menisi töihin?

Oikein! Väärin!

Jos olo on hilpeä, hutera tai muuten poikkeava, niin on syytä pohtia omaa työkuntoaan ja työmatka on hyvä taittaa kävellen tai julkisilla. Jos epäilet työkuntoasi, niin ota yhteyttä omaan esihenkilöösi.

Tapaturmapäivän testi 2021

Olet oivaltanut, että onnettomuus ei yleensä johdu onnen puutteesta vaan harkitsemattomista toimintatavoista. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #tapaturmatesti

Saattaa olla, että et satuta itseäsi kikkailemalla, mutta sinun kannattaa hiukan skarpata, niin elämäsi olisi vieläkin turvallisempaa. Olisikin hyvä kerrata erilaisia riskitekijöitä kotona, vapaa-ajalla ja työssä sekä miettiä käyttäytymistä päihteiden vaikutuksen alaisena. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #tapaturmatesti Vinkkejä tapaturmien ehkäisemiseen löydät tapaturmapaiva.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.

On suorastaan todennäköistä, että kolhit itseäsi lähiaikoina. Elämäsi voisi olla tuskattomampaa, jos treenaisit holttia ja malttia sekä miettisit käyttäytymistä päihteiden vaikutuksen alaisena. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #tapaturmatesti Vinkkejä tapaturmien ehkäisemiseen löydät tapaturmapaiva.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.

Jaa tuloksesi: