Pysy pystyssä

Var tredje finländare halkar under vintern – fall kan förebyggas genom små handlingar

I Finland inträffar mer än en miljon olyckor varje år, varav en dryg tredjedel orsakas av att man faller och halkar på olika sätt. Det går att förebygga halkolyckor med egna val.

Nainen kävelee koiran kanssa talvisella, liukksaalla tiellä.
Bild: Mikko Vähäniitty/Finlands Röda Kors

Då det är is på gatorna ökar halkande och fall märkbart. Under vintern halkar var tredje finländare åtminstone en gång.

Man kan halka och falla var som helst och av många anledningar. Det viktigaste är att koncentrera sig när man rör sig, för man kan halka inomhus likaväl som utomhus. Man kan undvika halkolyckor genom sina egna val och handlingssätt. Omsorgsfullhet och uppmärksamhet är nyckeln när man rör sig i vardagen, berättar planerare Saara Aakko från Finlands Röda Kors.

Sju tips för att hålla sig på benen när det är halt:

1. Välj skor efter föret.
Skorna inverkar på hur du håller dig på benen. Stilettklackar och skor med slät botten är de sämsta i halt före. När du väljer skor, beakta särskilt klackarna, sulornas material och mönstren i sulorna.

2. Använd halkskydd.
Halkskydd förhindrar effektivt att du halkar. Ta med dig de skor till butiken som du tänkt använda skydden med. Förutom halkskydden är också dubbskor ett utmärkt val när det är halt.

3. Reservera tid för resor.
Varje sjätte halkolycka orsakas av brådska, när man lämnar saker till sista minuten. När man har bråttom är det svårare att vara förutseende, att förbereda sig och planera i förväg, som är viktigt för att förhindra halkolyckor.

4. Kontrollera fotgängarvädret.
Ett före med vatten eller snö ovanpå isen är särskilt farligt för fotgängare. Meteorologiska institutet ger varningar om fotgängarvädret. Kontrollera varningar innan du går ut och förbered dig enligt dem.

5. Ge respons på underhållet.
Snöröjning, sandning och belysning på gårdar och gator inverkar på säkerheten i vinterföre. Om det finns brister i dem på gårdsområdet till ditt bostadshus eller din arbetsplats, meddela fastighetsskötselbolaget.

6. Ta hand om konditionen och var alert.
När man är trött och mindre alert försvagas uppmärksamheten och därmed ökar risken för att halka. En bra allmän kondition och balans hjälper dig att hålla dig på benen oberoende av åldern.

7. Koncentrera dig på hur du går.
Cirka var tredje finländare har en halkolycka under vintern. Ouppmärksamhet orsakar fallolyckor – uppmärksamheten ligger för mycket på något annat, till exempel på telefonen, än att koncentrera sig på att gå. Då har du inte tid att akta dig för osandade, ojämna och hala ställen.

Kampanjen Håll dig på benen ordnas igen den 16–29 januari 2023. Kampanjen påminner om att man kan minska halkolyckor genom sina egna val och handlingssätt. Med den försöker man för sjuk- och hälsovården minska belastningen och kostnaderna som orsakas av halkolyckor och frakturer.

I kampanjen deltar Hjärnskadeförbundet rf, Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf, Organisationsnätverket för förebyggande rusmedelsarbete, Finans Finland, Meteorologiska institutet, Invalidförbundet, Trafikskyddet, LokalTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Osteoporosförbundet i Finland rf, Finlands Röda Kors, Taitavat Suutarit ry, Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet.

Mer information:

Webbplats för kampanjen Håll dig på benen (på finska)
Facebook, Twitter

Mer information om kampanjen fås av Saara Aakko, planerare, Finlands Röda Kors, 040 4806 973, saara.aakko@rodakorset.fi