Tapaturma­päivä

Olycksfallsdagens test 2023

Hösthelg på stugan står för dörren? Ibland händer det saker när man är på stugan, men många missöden kan undvikas genom att vara förutseende. Gör olycksfallstestet och ta reda på hur bra du har förberett dig för hösthelg på stugan! Efter att ha genomfört testet, vänligen svara på feedbackenkäten. Fina priser kommer att lottas ut bland respondenterna.


1. Sommaren är förbi och stugperioden är snart slut. Det är dags att sätta stugan i vinterskick. Man åker till stugan på fredag efter jobbet, efter att först ha handlat i butiken, packat och trängt in människor och saker i bilen. Hur förtas resan?

Auto, ja tavaraa auton päällä
Correct! Wrong!

De lönar sig att kontrollera bränsle, bilens övriga vätskor och däcktrycken samt att lasta bilen rätt, så att man inte hamnar vid vägrenen med en tung last och barnskara. Släpkärran ska lastas så att den inte utgör någon fara för den övriga trafiken och att sakerna inte kan falla ur under resans gång. Tillräckligt med pauser håller chauffören och sällskapet pigga.

2. Vi är framme! Svärfar väntar redan på gästerna. Vad gör vi först?

Correct! Wrong!

Kontrollera stugans säkerhetsanordningar (t.ex. brand- och kolmonoxidvarnare) och säkerställ att alla vet hur man utrymmer stugan i händelse av en nödsituation. Kom även ihåg att visa gästerna stigen till utedasset och det bästa kantarellstället vid skogsbrynet. Det lönar sig att hålla passager både inomhus och utomhus fria från saker, så att ingen snubblar.

3. Takrännorna är fulla av löv och mamma bestämmer sig för att rensa bort dem. Hur ska mamma göra?

Correct! Wrong!

Om mamma ska arbeta på taket ska hon använda en säkerhetssele och stadig A-stege för att undvika helkroppsgipsning.

4. Vinden blåser och det börjar bli ruggigt i stugan. Lyckligtvis finns det massor av ved i vedboden. Så det är bara att göra upp eld i eldstaden.

Correct! Wrong!

Mamma har rätt. Rökkanaler i fritidsbostäder måste sotas minst vart tredje år.

5. Vad är väl trevligare än att vistas vid vattnet? Det finns många sysslor på hösten – bryggan ska tas upp, båten ska sättas i vinterförvaring, höstrodd och fiske med kastspö från bryggan. Vad ska man komma ihåg på sjön? 

Correct! Wrong!

Mamma kanske är knasig, men har ändå rätt. På sjön lönar det sig att ha åtminstone en telefon i en vattentät påse för att kunna tillkalla hjälp. Räddningsvästar ska man ha på sig i alla väder. Alkohol hör inte till båtlivet ens på den egna stugan.

6. Så går det ju att det vid höstens talkoarbete händer både det ena och det andra. Pappa snubblade på en räfsa. Det blev ett sår på knäet och vristen ser ut att svullna lite. Hur ska man agera?

Correct! Wrong!

Det är nödvändigt med första hjälpen-utrustning på stugan, eftersom det är högst sannolikt att man får små skrubbsår varje sommar. Det finns även risk för allvarligare missöden. På landsbygden tar det betydligt längre tid att få hjälp än i staden, och därför är det bra att ha kunskaper i första hjälpen. Om något värre inträffar ska man ringa 112 och skicka en vuxen till vägen för att vägleda ambulansen. Som förebyggande åtgärd är det bra att kontrollera att man har appen 112 Suomi nedladdad på telefonen och att stugans koordinater har skrivits upp synligt och att vägnumreringen är i sin ordning.

7. Talkoarbetet har gått bra och nu är det dags att fira, svärfar gräver fram inköpen från förra kryssningsresan från skåpet. Men vilket är det bästa sättet att agera?

Correct! Wrong!

Mamma har rätt. I berusat tillstånd kan allt möjligt hända. Därför är det bra om minst en i gänget är nykter, så att man undviker eventuella olycksfall och för att man, om olyckan skulle vara framme, kan vid behov ta sig till läkare eller tillkalla hjälp. På stugan är det bra att komma ihåg att alkohol och talkoarbeten inte passar ihop. I berusat tillstånd kan det ske olyckor till exempel när man hugger ved eller är ute med båten.

8. Man har klarat talkoveckoslutet på sommarstugan endast med små missöden. Vad lönar det sig att göra innan bilen kör mot staden?

Correct! Wrong!

Alla svarsalternativ är rätt! Trygga resor till sommarstugan!

Olycksfallsdagens test 2023
Vid stugtalkoarbeten klarar man sig inte med bara tur

Var försiktig nu, så att situationen hålls någorlunda under kontroll! Vid sommarstugan är det tillåtet – och önskvärt – att ta det lugnt, men kontrollera ännu sommarstugans checklista före nästa resa. Tänk på hur du själv går till väga och fundera på hur du kan undvika riskfyllda situationer. Förutseende är ett litet besvär jämfört med dess nytta. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.
Du förbereder dig sporadiskt

Inte så illa! Många av de grundläggande sakerna man ska komma ihåg på sommarstugan är bekanta för dig, fastän du emellanåt glömmer något. Du råkar sällan ut för missöden när du är på sommarstugan, men friska upp minnet trots allt med sommarstugans checklista för att stugsäsongen ska förlöpa ännu säkrare. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.
Du har varit med vid stugtalkoarbeten förr!

Strålande! Det är tydligt att du är en rutinerad stugbesökare och du behärskar säkerhetsfrågor. Du vet att man genom förutseende kan undvika många missöden och även överraskande situationer kan hanteras lättare när man är förberedd. Bekanta dig ändå med sommarstugans checklista – du kan alltid lära dig något nytt. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.

Share your Results: