Tapaturmapäivä

Olycksfallsdagens test 2022

Stugsäsongen står för dörren? Ibland händer det saker när man är på sommarstugan, men många missöden kan undvikas genom att vara förutseende. Gör olycksfallstestet och ta reda på hur bra du har förberett dig för stugsäsongen.

Familjen Ruuskanens länge efterlängtade veckoslut på stugan ska börja. Pappa, mamma, två barn med kompisar och svärmor ska med, och bagaget är enligt det. Hur ska vi komma i väg och få sjunga, ”on the road again”?

Correct! Wrong!

De lönar sig att kontrollera bränsle, bilens övriga vätskor och däcktrycken, så att man inte hamnar vid vägrenen med en tung last och barnskara. Tillräckligt med pauser håller chauffören och sällskapet pigga.

Vi är framme! Svärfar väntar redan på gästerna. Vilken är den första sysslan?

Correct! Wrong!

Kontrollera stugans säkerhetsanordningar och försäkra dig om att alla känner till nödutgångarna. Kom även ihåg att visa gästerna stigen till dasset och det bästa blåbärsstället vid skogsbrynet.

Vi hade med oss en ny gästbok till stugan som gåva. Vad skriver den rådiga husmor eller husbonden på första sidan?

Correct! Wrong!

Det är bra att ha koll på säkerhetsfrågor och anteckna dem i boken. Kom ihåg att berätta för stugbesökarna att det även finns viktig säkerhetsinformation i gästboken. I slutet av boken kan man även reservera utrymme för viktiga anteckningar: när hade man besök av sotaren och när har batterierna i brandvarnarna bytts.

Och det hände ju förstås att ett av barnen snubblade i ett utomhusspel. Det blev ett sår på knäet och vristen ser ut att svälla en aning. Hur ska man agera?

Correct! Wrong!

Det är nödvändigt med första hjälpen-utrustning vid stugan, eftersom det är sannolikt att man får små skrubbsår varje sommar. Det finns även risk för allvarligare missöden. På landsbygden tar det betydligt längre att få hjälp än i staden, och därför ska man ha kunskaper i första hjälpen. Man ska också försäkra sig om att hjälpen hittar fram. Ifall något värre inträffar ska man ringa 112 och skicka en vuxen till vägen för att vägleda ambulansen. En förutseende åtgärd är att se till att stugans adressnummer är i skick.

Mamma beslutar sig för att rengöra takrännorna. Hur ska mamma göra?

Correct! Wrong!

Om mamma ska arbeta på taket ska hon använda en säkerhetssele och stadig A-stege för att undvika att bli gipsad på hela kroppen.

Vad är trevligare än vattenlekar när man tillbringar tid vid stugan. Det finns många alternativ: simning, flyta omkring, roende och hopande. Vad ska man komma ihåg på sjön?

Correct! Wrong!

Mamma kanske är knasig, men har ändå rätt. På sjön lönar det sig att ha åtminstone en telefon i en stadig plastpåse för att kunna tillkalla hjälp. Räddningsvästar ska man ha på sig i alla väder.

Åskvädret orsakade elavbrott. Vem agerar klokast i situationen?

Correct! Wrong!

Svärfar har som vanligt rätt. Förutom tillräckligt med mat och el lönar det sig att ha med nödvändiga mediciner till stugan och nödvändiga tillbehör för alla som är på sommarstugan. Trots ungdomarnas starka motstånd lönar det sig att reglera mobiltelefonanvändningen och fokusera på svärfars historier.

Man har klarat veckoslutet på sommarstugan endast med små missöden. Hit återvänder man ännu, det är ju fortfarande sommar. Vad lönar det sig att göra innan bilen kör mot staden?

Correct! Wrong!

Alla svarsalternativ är rätt! Trygga resor till sommarstugan!

Olycksfallsdagens test 2022
Du förlitar dig allt för mycket på turen

Var försiktig för att undvika onödiga missöden! Vid sommarstugan är det tillåtet – och önskvärt – att ta det lugnt, men kontrollera ännu sommarstugans checklista före nästa resa. Tänk på hur du själv går till väga och fundera på hur du kan undvika riskfyllda situationer. Förutseende är ett litet besvär jämfört med dess nytta. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.
Du förbereder dig sporadiskt

Inte så illa! Många av de grundläggande sakerna man ska komma ihåg på sommarstugan är bekanta för dig, fastän du emellanåt glömmer något. Du råkar sällan ut för missöden när du är på sommarstugan, men friska upp minnet trots allt med sommarstugans checklista för att stugsäsongen ska förlöpa ännu säkrare. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.
Du är en gammal räv när det gäller förutseende

Strålande! Det är tydligt att du är en rutinerad stugbesökare och du behärskar säkerhetsfrågor. Du vet att man genom förutseende kan undvika många missöden och även överraskande situationer kan hanteras lättare när man är förberedd. Bekanta dig ändå med sommarstugans checklista – du kan alltid lära dig något nytt. Tipsa om testet till andra eller dela det i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen.

Share your Results: