Pysy pystyssä

Håll dig på benen -test

Halkar du eller håller du dig på benen? Testa dig själv och få reda på hur du klarar dig vid halka. Hur skulle du agera?

1. Gårdagens snöslaskväder har gett vika för köld och det snöar lite. Du tänker gå ut och undrar vilka slags skor vore bästa. Halkan kan ju vänta redan på trappan. Hurdana skor väljer du?

Kaksi naista ja koira lenkillä talvella.
Correct! Wrong!

Valet av skor inverkar risken att halka. När du väljer skor eller skaffar nya vinterskor, beakta särskilt klackarna, sulornas material och mönstren i sulorna. Goda skor för halt väglag har låga och breda klackar med sneda, mönstrade bakre kanter. Granska att sulan böjs och är gjord av ett mjukt, poröst material så den inte blir hård i köld. Kraftiga, korsande mönster ger grepp åt dina steg. Fårorna i sulmönstren ska vara öppna åt skornas sidor och fem till åtta millimeter djupa.

2. Plötsligt kommer du ihåg att du fick ett konstigt paket med utstickande piggar i julklapp. Det måste ju vara halkskydd. Hurdana halkskydd är bästa?

Talvinen maisema nainen lenkillä nastalenkkarit
Correct! Wrong!

Det finns många slags halkskydd tillgängliga. Modeller som täcker hela sulan ger bäst grepp. Det är viktigt att pröva på halkskydden innan man köper dem. I ställer för halkskydd kan du välja dubbskor för halt väglag. Halkskydd och olika dubbskor kan köpas bland annat hos skomakare, i skobutiker och i många varuhus.

3. Cirka var tredje finländare råkar ut för en halkolycka under året. I Finland inträffar cirka 125 000 halk- och fallolyckor varje år. ”Det är helt klart att jag halkar igen i vinter”, tänker du, och att...

Talvinen maisema nainen nastakengät jalassa potkaisee ilmaa
Correct! Wrong!

Enligt en uppskattning av Institutet för hälsa och välfärd (THL) får 4 600 personer bäddavdelningsvård och 11 000 öppenvård varje år till följd av en halkolycka (THL, 2019). Halkolyckor kan enkelt förebyggas med egna val och åtgärder. Att förutse farliga situationer är det effektivaste sättet att förebygga halk- och fallolyckor. Bekanta dig med Sju tips för att undvika halkolyckor, på webbplatsen pysypystyssä.fi. Du kan själv inverka på risken att halka.

4. Du ska jogga på morgonen. Du kommer ihåg att du får tillförlitlig information om fotgängarväder från Meteorologiska institutet och du kontrollerar varningarna innan du går ut. När du joggar märker du att det är riktigt halt och temperaturen fortfarande är kring noll. Så du beslutar att...

Koiria ulkoiluttavat kaksi ihmistä lumella
Correct! Wrong!

Meteorologiska institutet ger varningar om fotgängarvädret. Kontrollera varningar innan du går ut och förbereda dig enligt dem. Risken att halka är tiotals gånger större vid halt väglag. Det gäller att vara särskilt uppmärksam när det ligger vatten eller snö på isen eller när det snöar kraftigt blötsnö och temperaturen är mellan noll och ett par minusgrader. Beakta även att övergångsställena kan vara hala vid körbanan.

5. Å nej! Du ser att bussen just ska köra iväg. Du hinner ännu med, om du springer. Vad gör du?

Nainen bussipysäkillä lumisateessa
Correct! Wrong!

Det lönar sig inte att skynda sig vid halka. De fem vanligaste faktorerna som bidrar till halkolyckor är en överraskande hal plats, skor med dåligt grepp, dåligt vinterunderhåll, särskilt halt underlag samt brådska (Kommunikationsministeriet 2022, n=1215).

6. Din granne Peter berättar att han halkade bara lätt men att han ändå bröt handleden. Du tänker också att...

Jäällä seisovan ihmisen kengät
Correct! Wrong!

Friska ben tål vardagliga stötar. Om man bryter ett ben när man snubblar eller halkar när man promenerar, kan orsaken vara benskörhet, eller osteoporos. 336 000 finländare lider av osteoporos, de flesta utan att veta om det. Osteoporos orsakar 45 000 frakturer varje år. Det är viktigt att hitta och behandla osteoporos tidigt, eftersom det är en progressiv sjukdom. Lyckligtvis kan man inverka på benstommens skick! (International Osteoporosis Foundation, Scope'21)

7. Du tittar ut genom fönstret på morgonen och ser att gården är snötäckt. Du ska gå hemifrån snart och tänker på vilken rutt du ska välja. Vilka saker är viktiga med tanke på att röra sig på vinter?

Nainen lumilapio kädessä lumitöissä talvella
Correct! Wrong!

Belysning, sandning eller annat förebyggande av halka samt snöröjning är centrala faktorer för säkerheten vid vinterväder. Om det finns brister i dem på ditt bostadshus gårdsområden, ge respons till fastighetsskötselbolaget. Om du bor i ett egnahemshus, ansvarar du själv för säkerheten och vinterunderhållet på din gård och din gatuandel. Sandning och annat vinterunderhåll på ett husbolags gård är på husbolagets ansvar. I typiska fall avtalar fastighetsförvaltningen med ett fastighetsskötselbolag om sandning och snöröjning på gården. Ansvaret för underhållet av gatorna och vägbelysningen varierar i olika kommuner.

8. Genom dina egna val kan du förebygga halkolyckor och fallolyckor. I förebyggandet av halkolyckor ingår alltså även att...

Mies koiran kanssa ulkona talvisessa ympäristössä
Correct! Wrong!

En bra allmän kondition och balans hjälper dig att hålla dig på benen oberoende av åldern. UKK-institutet har publicerat anvisningar och rekommendationer om hur mycket fysisk aktivitet är lämplig för den vuxna befolkningen enligt motionstyp. På grund av undersökningar om förebyggande av fallolyckor bland äldre vet vi att den mest effektiva enskilda åtgärden för att förebygga fallolyckor är fysisk träning som förbättrar rörelse- och funktionsförmågan. Särskilt balansträning tillsammans med funktionella övningar har konstaterats minska fallolyckor.

9. Du läser nyheterna på kvällen och märker att kampanjen Håll dig på benen är igång igen. Kampanjen ger information om att röra sig tryggt till fots på vintern. Hur många finländare förbereder sig på halt före genom att använda antingen halkskydd, dubb- eller friktionsskor eller skor med greppsula?

Puhelinta selaava nainen lumisessa maisemassa
Correct! Wrong!

Nästan 44 procent uppgav att de förbereder sig för halt väder genom att använda vinterskor med halkskydd (halkskydd, dubb- eller friktionsskor eller skor med greppsula). Användningen av vinterskor var vanlig i alla åldersgrupper, men användningen av skor med halkskydd var betydligt vanligare i äldre åldersgrupper. (Kommunikationsministeriet 2022, n=1215)

Håll dig på benen -test 2024
Vacklande svajare

Usch! Du är utsatt för risken att halka. Träna kontroll och tålamod samt tänk på dina tillvägagångssätt vid halka. Berätta också för andra om testet och dela testet i sociala medier med hashtaggen #HållDigPåBenen. Se tips för fotgängarnas vintersäkerhet på webbplatserna pysypystyssä.fi (på finska) och kotitapaturma.fi/sv/.
Halkande glidare

Inte så illa! Du kanske slipper skada dig på grund av en halkolycka. Men kanske borde du skärpa dig så ditt liv blir ännu tryggare. Det vore bäst att upprepa de sju viktiga stegen till att hålla dig på benen. Olyckan kommer objuden, men man kan ändå förbereda sig för den. Berätta också andra om testet och dela testet i sociala medier med hashtaggen #HållDigPåBenen. Se tips för fotgängarnas vintersäkerhet på webbplatserna pysypystyssä.fi (på finska) och kotitapaturma.fi/sv/.
Stadig vandrare

Fint! Du har insett att halkolyckor inte enbart beror på otur utan snarare på ogenomtänkta tillvägagångssätt. Förutse riskerna och vandra stadigt! Berätta också för andra om testet och dela testet i sociala medier med hashtaggen #HållDigPåBenen. Se tips för fotgängarnas vintersäkerhet på webbplatserna pysypystyssä.fi (på finska) och kotitapaturma.fi/sv/.

Share your Results: