Tapaturmapäivä

Pidä huolta mökistäsi

 

Mökillä puuhasteltavaa riittää ja talven jäljiltä tekemistä on erityisesti. Mökkitöihin kannattaa kuitenkin suhtautua maltilla ja varautua niihin oikein, jotta vältytään tapaturmilta.

Mökkikausi on hyvä aloittaa mökin turvallisuustarkistuksella. Tässä voi hyödyntää esimerkiksi Tapaturmien ehkäisyverkoston tuottamaa mökin turvallisuuden tarkistuslistaa, jonka avulla mökki ja sen ympäristö käydään kattavasti läpi mökkimatkasta lähtien. Turvallisuus on loppujen lopuksi asennekysymys, ja tapaturmia voidaan ehkäistä jo pienin teoin.

Kun saavut mökille, tee ainakin nämä:

 • Asenna jo ennen mökkimatkaa perheen puhelimiin 112-sovellus, ja selvitä lisäksi mökkisi karttakoordinaatit hälytysajoneuvojen kutsumisen varalta. Koordinaatit näet 112-sovelluksesta. Sovelluksessa on muutakin hyödyllistä tietoa.
 • Tarkista tikkaiden, katon ja kävelysiltojen kunto, ennen kuin kiipeät katolle rännien puhdistukseen ja poistamaan piipunhattua.
  Käytä tarvittaessa turvavaljaita ja köyttä. Varmista lisäksi, että huutoetäisyydellä on joku tarvittaessa auttamaan.
 • Aloita tulipesien lämmitys varovasti, pienellä tulella, hormin pelti auki, jotta hormi lähtee vetämään ja alkaa lämmetä hitaasti.
 • Vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota normaalisti vähintään kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tulisijat ja hormit on nuohottava kerran vuodessa. Pyydä tarvittaessa nuohoojaa tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto ennen käyttöönottoa.
 • Tarkista, että kaikki alkusammutusvälineet ovat paikoillaan ja kunnossa.
 • Vaihda uudet paristot kaikkiin palo, häkä- ja kaasuvaroittimiin. Testaa kaikki varoittimet.
 • Mökin sisällä talven yli olleiden sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa ja sähköjen kytkemisen jälkeen seurata hetki niiden toimintaa, ettei kuulu tai näy mitään poikkeavaa, kuten ritinää, rätinää tai savua. Jos laite ei toimi normaalisti, niin älä käytä sitä lainkaan, vaan korjauta se tai vaihda uuteen.
 • Tarkista kaasulaitteiden letkut ja liitokset ennen ensimmäisten makkaroiden paistamista.
 • Tarkista veneen kunto ennen sen laskemista vesille. Etsi myös kaikki veneessä mukana oltava turvavälineet ja tarkasta niidenkin kunto. Tärkeimmät ovat pelastusliivit.

 

Kilkkaa tästä mökin turvallisuuden tarkistuslistaan!