Petollisten kevätjäiden aika on alkanut – paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista

Jään kantavuuden arviointi voi olla hyvin hankalaa ja virhearvioinnin voi tehdä kuka vaan. Yleisesti luullaan, että jään pinta on yhtä paksu kaikkialta – ei se ole. Kaikissa jääkansissa on heikkoja kohtia, joita saattaa olla vaikea havaita. Kevätaurinko tekee jään arvioinnista entistä hankalampaa. Jäällä liikkuminen vaatii nyt erityistä tarkkaavaisuutta.

”Jään paksuus ei enää kerro sen turvallisuudesta. Jään heikkeneminen voimistuu sen jälkeen, kun lumi on sulanut päältä pois ja lumea tummempi jään pinta imee auringonsäteitä ja lämpöä. Jää haurastuu ja puikkoontuu, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta”, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

”Kevätjään viekkaus piilee siinä, että sen kantavuus voi heiketä todella nopeasti – päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei. Siellä, missä jää on aamulla kantanut kulkijan, voi paksukin jää olla iltapäivään mennessä muuttunut hengenvaarallisen heikoksi. Ilman turvavarusteita kevätjäille ei missään tapauksessa kannata lähteä”, jatkaa Nieminen.

Kevätaurinko houkuttelee ihmisiä heikoille jäille. Suurin osa jäällä liikkujista on vailla minkäänlaista turvallisuusvarustusta.

Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, jos jää pettää. Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. Lisäksi kuivapuku tuo lisäturvaa usein jäällä liikkuvalle.

”Kaveri on paras turvavaruste, olitpa sitten tutulla lähijäällä tai uudella alueella. Kaveri pystyy tarvittaessa hälyttämään apua ja pelastamaan”, Nieminen muistuttaa.

Kuva: Jääturvallisuusetiketti (Suomen Latu, Suomen Retkiluistelijat ja SUH)

Tilastoa jäihin vajoamisen seurauksena hukkuneista

Onnettomuustutkintakeskus OTKES:n vuonna 2021 tekemän hukkumisiin liittyvän teematutkimuksen mukaan vuonna 2021 jäihin vajoamisen seurauksena hukkui 25 ihmistä, jotka kaikki olivat miehiä.

Jäihin putoamisen yhteydessä hukkuneista miltei kaksi kolmesta oli liikkeellä ilman pelastautumisvälineitä. Suurin osa jäihin vajonneista olivat iäkkäitä. Avannosta ylös pääseminen on vaikeaa, vaikka käytössä olisi naskalit tai kelluttava asuste. Entistä vaikeampaa pelastautuminen on, jos toimintakyky on heikentynyt. Lisäksi hypotermia alkaa nopeasti heikentää pelastautumismahdollisuuksia, jos takaisin jäälle nouseminen ei onnistu nopeasti. Tapauksille oli tyypillistä, että henkilöt liikkuivat alueella usein ja olosuhteet olivat tuttuja.

”Jäälle lähtöä on aina syytä harkita tarkkaan. Vanha mantra – järki jäällä, toimii edelleen. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää”, muistuttaa Nieminen.

Turvallisen jäällä liikkujan muistilista:

  • Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
  • Selvitä ennalta jäätilannetta. Vesistöt jäätyvät Suomessa eri tahtiin. Sisävesien jäätilanteesta löytyy tietoa Suomen ympäristökeskuksen ja merialueen jäätilanteesta Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Kansalaishavaintoja voi lisäksi katsoa Järviwikistä.
  • Jään kantokyvystä kertoo virheetön teräsjää. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Sitä pitäisi olla vähintään 5–10 cm yksin kulkevan aikuisen alla. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen teräsjään, ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
  • Varustaudu vajoamisen varalle. Jäänaskalit kuuluvat jäällä kaulalle roikkumaan. Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä ja pillillä hälyttää apua. Pakkaa vaihtovaatetta vesitiiviisti reppuun ja pidä kännykkä ulottuvilla. Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa toista. Kuivapuku on usein jäällä liikkuvalle hyvä hankinta.
  • Tiedosta vaaranpaikat. Jää voi olla ympäristöään heikompaa virtaavan veden alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet ja esimerkiksi kaislikot ovat riskipaikkoja.
  • Ohjeita jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen löytyy esimerkiksi SUH:n sivuilta.

 

Lisätietoja

Niko Nieminen, viestintäasiantuntija | Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH),
p. 0400 469 202, niko.nieminen@suh.fi

Tilastoja ja materiaalia:

Jääturvallisuusetiketti
Järki jäällä -opas
Turvallisen jäällä liikkumisen muistilista
#hukkumattomuudenlupaus
Jääturvallisuus -webinaari