Tapaturma­päivä

Pelastusliivit ovat vesillä liikkujan tärkein turvavaruste

Tutkimusten mukaan jopa 8/10 vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut asianmukaiset pelastusliivit puettuna päälle oikein.

Kaksi miestä laskemassa venettä vesille
Kuva: SUH ry

Kesä on vesillä ja veden äärellä liikkumisen sesonkiaikaa. Veneily ja veteen liittyvät harrastukset ovat erittäin suosittuja. Vesille suunnataan kuitenkin liian usein ilman pelastusliivejä.

-Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100 – 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Vesiliikenteessä menehtyy noin 50 henkilöä joka vuosi. Moni hukkuneista on ollut liikkeellä ilman pelastusliivejä, kertoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Usein onnettomuustilanne tulee eteen äkillisesti, jolloin mukana olevista pelastusliiveistä ei ole apua, elleivät ne ole valmiiksi päällä. Veneen kaatumisen, yhteentörmäyksen tai esimerkiksi venepalon yhteydessä on harvoin aikaa pelastusliivin pukemiseen ennen veden varaan joutumista.

Moni jättää liivit pukematta uimataitoonsa vedoten. Hyvästäkään uimataidosta ei kuitenkaan ole hyötyä, jos joutuu veden varaan loukkaantuneena tai tajuttomana. Pelastusliivit auttavat pysymään pinnalla apua odottamassa ja liivit myös kääntävät tajuttoman kellumaan selälleen.

-Usein nopeastikin paikalle ehtinyt apu tulee liian myöhään, mikäli onnettomuuden uhrilla ei ole ollut pelastusliiviä päällään, Heinonen painottaa.

Tilastojen ja tutkimusnäytön perusteella voidaan sanoa, että pelastusliivien käyttöasteen lisääntyminen olisi yksi tehokkaimmista vesiliikenteen turvallisuutta edistävistä ja erityisesti hukkumiskuolemia ehkäisevistä yksittäisistä tekijöistä. 

Pelastusliivit valitaan käyttötarkoituksen ja oman painon mukaan

Perinteiset pelastusliivit sopivat kaikille, etenkin lapsille ja uimataidottomille. Itsestään ilmalla täyttyvät ns. paukkuliivit on tarkoitettu aikuisille ja vaativiin olosuhteisiin. Kelluntaliivit soveltuvat vain uimataitoisille vesiliikunnan harrastajille melko lähellä rantaa liikuttaessa. On hyvä muistaa, että ne eivät käännä tajutonta ihmistä kellumaan selälleen, toisin kuin perinteiset pelastusliivit ja paukkuliivit.

Ennen pelastusliivien hankintaa ne on syytä pukea päälle ja testata niissä liikkumista. Lisäksi liivien valinnassa tulee huomioida mahdollisten märkien vaatteiden paino eli niiden tulisi kelluttaa, vaikka veteen tippuisi täysissä pukineissa. Suomessa hyväksytyn pelastusliivin tunnistaa CE-merkinnästä.

Pelastusliivipäivää vietetään 15.-16.6.

Juhannusta edeltävänä viikonloppuna kaikissa Pohjoismaissa muistutetaan pelastusliivien tärkeydestä vesillä liikuttaessa ja jaetaan tietoa pelastusliivien oikeaoppisesta pukemisesta. Lisäksi haastetaan ihmiset pukemaan pelastusliivit päälleen ja jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #pelastusliivipäivä. Ole sinäkin hengenpelastaja – käytä aina pelastusliivejä liikkuessasi vesillä.

Vesille lähtiessäsi:

• Arvioi olosuhteet ennen lähtöä.
• Varusta veneesi oikein.
• Tiedä, missä olet ja pakkaa kännykkä vesitiiviisti.
• Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
• Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

Katso lisätietoa pelastusliivien käytöstä ja turvallisesta vesillä liikkumisestahttp://www.viisaastivesilla.fi

Näin valitset pelastusliivit -videohttps://youtu.be/51NFzBQzwBI

Näin huollat pelastusliivit -videohttps://youtu.be/GWmmRq_t3uU


Teksti: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) on koulutus- ja valistusorganisaatio, jonka perustehtävänä on uimataidon, vesiturvallisuuden ja olosuhteiden edistäminen. Jokaisella tulee olla mahdollisuus oppia uimaan ja ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita sekä riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta.