Tapaturmapäivä

Paloturvallisuus mökillä talvella

On tärkeää, että kaikki osaavat toimia mökillä paloturvallisesti. Talvimökki on kuitenkin vähän eri paikka kuin kesämökki. Siksi talvimökkeilyn turvallisuutta kannattaa tuumia tuokio. Avainasioita ovat toimivat palovaroittimet, turvallinen lämmitys ja alkusammutustaidot. Talvioloissa avun tuleminen mökille saattaa kestää vielä kauemmin kuin kesällä.

 

Kosteus ja kylmyys eivät tee hyvää sähkölaitteille. Kerrassaan turmiollisia ne saattavat olla palovaroittimien paristoille. Mainio rutiini on testata mökin palovaroittimet heti, kun saapuu perille. Fiksuinta on asentaa palovaroitin jokaiseen tilaan, jossa yövytään ja ulko-ovien läheisyyteen.

Palovaroittimien testauksen jälkeen voikin alkaa lämmityshommiin. Sähkölämmittimen käyttö on tällä haavaa ylellisyyttä, joten ei muuta kuin tikkuaskia etsiskelemään. Tulisijaa lämmitetään varovasti kylmään vuodenaikaan ensimmäisillä kerroilla. Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan.

Hiillos saa hiipua kokonaan ennen hormipeltien sulkemista. Jos on peltien kanssa liian hätäinen, aiheuttaa helposti mökkiasukkaille häkämyrkytyksen. Tulisijalliseen tilaan ei ole yhtään pöllömpi ajatus hankkia häkävaroitin.

Nuohooja on tervetullut vieras osa-aikaisessa käytössä olevalla mökillä vähintään kerran kolmessa vuodessa. Jos hybridiasuja lämmittää ahkerasti, ei toki ole kiellettyä nuohouttaa hormeja useamminkin.

Poistumisreitit kannattaa näyttää mökkivieraille

Mökin vakituisemmat asukkaat kyllä tietävät, miten rakennuksesta poistutaan hädän tullen rivakasti. Toisinaan mökille tulee kuitenkin myös vieraita, jotka jäävät yöksi. Vieraiden joukossa saattaa olla myös mummoja tai pappoja tai lapsia. Kannattaa siis miettiä, mitä reittejä rakennuksesta hädän tullen poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen.

Kaikkien mökillä olijoiden on hyvä tietää, missä alkusammutusvälineet ovat, eikä niiden käyttötaitokaan pahasta ole. Sammutuspeite ei paljon olosuhteista piittaa, mutta nestesammuttimen tai sankoruiskun käyttöä helpottaa huomattavasti se, että niitä ei ole säilytetty lämmittämättömässä tilassa. Jäätynyt sammutusaine kulkee letkuissa melko jäykästi.

Paras tulipalo on tietenkin se, joka ei koskaan sytykään. Siksi mökilläkään ei kannata käyttää huonokuntoisia sähkölaitteita. Kaasulaitteet saattavat olla jollekulle mökkeilijälle eksoottinen tuttavuus. Niiden toimintaan kannattaa perehtyä vahinkojen välttämiseksi.

Lähestymisreititkin vaativat huomionsa

Mökki on usein parinkin mutkan takana. Kesälläkin hälytysajoneuvoilla saattaa tulo kestää huomattavasti kauemmin kuin urbaanimmassa ympäristössä. Mökille tuleva tie on siis hyvä pitää ajokunnossa, vaikka välillä vähän tuiskuttaisikin.

Niin hälytysajoneuvojen kuin toivotumpienkin vieraiden tulo helpottaa, jos mökin tarkka osoite, koordinaatit ja ajo-ohjeet ovat helposti löydettävissä ja kerrottavissa. 112 Suomi -sovellus on hyvä ladata jokaisen kännykkään.

Vinkit paloturvalliseen mökkeilyyn talvella

  • Tarkista, että palovaroittimet toimivat. Palovaroitin on hyvä löytyä ainakin kaikista makuuhuoneista, olohuoneesta ja uloskäynneiltä.
  • Näytä mökkivieraille, miten mökistä poistutaan hätätilanteessa.
  • Varmista, että sammutusvälineet ovat toimintakunnossa.
  • Varmista, että kaikki tietävät mökin osoitteen ja että koordinaatit ovat löydettävissä.
  • Aloita lämmitys pienillä tulilla, jos lämmität kylmillään ollutta tulisijaa.
  • Anna takan hiilloksen hiipua kokonaan ennen kuin suljet pellit.
  • Huolehdi, että hormit on nuohottu kolmen vuoden sisään.