Olycksfallsdagens test

Fredag! Det behövs ingen synsk person för att veta att det blir en lång och rolig kväll. Alla vet ju att det inte sker fler olyckor på fredagen den 13:e än under andra dagar.
Ta rollen som testperson och testa din kunskap i sju saker om säkerhet. Föreställ dig själv i olika situationer. Hur skulle du agera?

 

(1/7) Vägen till veckoslutet går via läskedrycksbutiken. Jag förutspår att jag tar en hutt genast när jag kommer hem. Äkta hälften och ungarna åkte till svärföräldrarnas stuga redan för en timme sedan. Tror att jag ska testa elsparkcykeln för att snabbare bli kvitt arbetslivets funderingar. Applikationen finns i telefonen, men det blev ingen provkörning av sparkcykeln. Men hallå, vilka regler är det som gäller?

Oikein! Väärin!

Elsparkcykelåkare följer cyklisternas regler. Om du har druckit alkohol före körningen kan du göra dig skyldig till ett brott. Lagstiftningen om trafikfylleri omfattar förutom cyklar även motorförsedda cyklar och lätta elfordon.

(2/7) En bit mat och allmänbildning hemma före kvällens eskapader. Händelsevis råkar tidningen berätta att det återigen är Olycksfallsdagen, fredagen den trettonde till ära. Finländarna verkar vara ett ganska olycksbenäget folk – och användningen av rusmedel förskönar inte statistiken. Kanske det trots allt går att ha lite lugnare nöjen idag. Hur många finländare omkommer årligen i olyckor?

Oikein! Väärin!

Cirka 2 500, och användning av rusmedel har sin andel oavsett ålder och kön. Ungefär vart sjätte dödsfall i olyckor har skett berusad.

(3/7) Ja, det blev baren i alla fall. Tv:n i bakgrunden sänder sport. Det uppstår en högljudd diskussion om man ska titta på fotboll eller rally. Någon luring vill titta på ett reality-tv program om enorma skogsmaskiner. Hurdana olyckor råkar finländarna oftast ut för?

Oikein! Väärin!

Ungefär 90 procent av dödsfall till följd av olycka och ungefär 80 procent av olyckor som leder till skada sker hemma eller på fritiden. Olyckor i hemmet såsom fallolyckor och att man snubblar är vanligare bland äldre. Trafikolyckor och förgiftningar är vanligare bland ungdomar.

(4/7) Har redan druckit några öl, men det känns ingenstans. Kanske vi går hela gänget till parken för att sparka boll!

Oikein! Väärin!

Vi låter fotbollen vara till söndag. Redan en berusning på 0,25 promille gör att observansen försvagas samtidigt som självförtroendet stiger. Vid 0,5 promille blir man fumlig och omdömet försvagas.

(5/7) Att vara på böljan den blå lyckas bäst i älven, och båten kan man hyra invid bron. Alla i båten och elmotorn i gång. Men det råder redan munter stämning i gänget. Tur att räddningsvästarna kläs på utan gnäll. Det var nyligen en artikel i tidningen om en våghalsig person som omkommit när hen hade ramlat överbord i fyllan under en ensam fisketur. I hur stor andel av drunkningsolyckorna är en människa alkoholpåverkad?

Oikein! Väärin!

Det typiska drunkningsoffret är ett som faller ur båten, hamnar i vattnet när båten kantrar eller när man missbedömer simsträckan. I Finland drunknar årligen 100–150 människor, varav cirka 50 procent är alkoholpåverkade.

(6/7) Hemma igen. Det drog inte ut till morgontimmarna som jag tänkte, och det är kanske bäst så. Det är förutsägbart att firaren blir hungrig på hemresan. Därför var jag förutseende och köpte en hamburgermåltid från grillen. Då behöver man inte börja steka korv när man är trött efter festandet. Varje dag uppstår eldsvådor vid spisen och det är inte alls ovanligt att kocken är på fyllan. I hur stor del av dödsfallen som inträffat vid eldsvådor har personen varit påverkad av rusmedel?

Oikein! Väärin!

Andelen berusade av branddödsfallen har under flera år varit över 50 %, vissa år till och med cirka 70 %.

(7/7) Hoppsan, veckoslutet fortsatte med nöjen i alla fall. Det drog ut på söndagen och sen hemkomst från terrassen. På morgonen känns det fortfarande muntert fastän ändå lite vacklande. Hur ska du ta dig till jobbet?

Oikein! Väärin!

Detta är rätt. Om man känner sig uppspelt, vacklande eller annars avvikande finns det orsak att överväga eget arbetsskick och göra arbetsresan gående eller med offentliga färdmedel. Är du osäker om du är i skick att arbeta ska du kontakta din chef.

Olycksfallsdagens test 2021

Du har förstått att en olycka inte beror på bristande lycka, utan ogenomtänkta sätt att agera. Berätta även om testet för andra och dela testet i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen#olycksfallstest

Det är möjligt att du inte skadar dig med att trixa, men du måste nog skärpa dig för att ditt liv ska vara ännu tryggare. Det är bra att repetera olika riskfaktorer i hemmet, på fritiden och i arbetet samt fundera på beteendet när man är påverkad av rusmedel. Berätta även om testet för andra och dela testet i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen#olycksfallstest

Det är högst sannolikt att du skadar dig inom den närmaste framtiden. Ditt liv kunde vara smärtfritt om du tränar stadgan och behärskningen och funderar på ditt beteende när du är påverkad av rusmedel. Berätta även om testet för andra och dela testet i sociala medier med hashtaggen #olycksfallsdagen#olycksfallstest Tips för att förebygga olyckor hittar du på webbplatserna tapaturmapaiva.fi ja kotitapaturma.fi

Jaa tuloksesi: