Tapaturmapäivä

Oletko ajokunnossa?

Kuljettajan kuntoa voivat nakertaa muutkin kuin päihteet. Väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista. Silti liian moni suomalainen istuu ratin takana huonokuntoisena tai nukahdusriskin partaalla. Oletko ajokunnossa? on olennainen kysymys aina ennen ajoon lähtöä.

Arvioi ajokuntosi ennen ajoa

Moni ajokuntoa nakertava asia vaikuttaa salakavalasti. Esimerkiksi väsymys heikentää kuljettajan kykyä arvioida omaa tilaansa. Myös lääkkeet, alkoholi, tunnekuohut ja sairaudet vaikuttavat ajokuntoon. Monille voi tulla yllätyksenä, että jopa allergialääkkeet saattavat vaikuttaa heikentävästi ajokuntoon. Lääkkeiden vaikutus kannattaakin aina tarkistaa pakkausselosteesta

Jos mökillä tai matkalla sattuu haaveri tai sairaskohtaus, on tärkeää tehdä nopea tilannearvio ja tarvittaessa on pyydettävä apua tai soitettava hätänumeroon 112. Lisävahinkojen välttämiseksi ratin taakse on syytä istua vain ajokuntoisena.

Viisi vinkkiä ajokunnon huoltoon

  • Ota ajokunnon tunnustelu tavaksi. Aja vain ajokuntoisena. Tarkkaile kuljettajan vointia myös matkustajana.
  • Vältä väsymys nukkumalla matkaa edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että esimerkiksi allergialääkkeet voivat väsyttää.
  • Tauota riittävästi ja huomioi taukotahti myös matkasuunnitelmassa.
  • Vältä ajamista sairaana. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon – älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
  • Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa ajokuntoon vielä seuraavanakin päivänä.

 

Linkit:

Liike ajotauoilla ylläpitää ajokuntoa: Linkki helppoon taukojumppaan mökkimatkalla.

Lue lisää väsymyksestä: Väsymys liikenteessä

Ajokunnon arvioinnin voi tehdä helposti kuljettajan ajoonlähtötarkastuskuvan avulla: