Tapaturma­päivä

Muista maltti syksyisillä teillä

Hidasta hirvivaara-alueella

Hirvieläinonnettomuuksista lähes kaksi kolmasosaa ajetaan hämärässä tai pimeässä. Hirvet ovat aktiivisia erityisesti auringonlaskun ja -nousun aikaan.

Hirvikolari sattuu usein silloin, kun tilanteessa on mukana jokin häiriötekijä. Sellainen voi olla esimerkiksi näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan keskittymisen herpaantuminen. Tällöin tielle säntäävää hirvieläintä on vaikeampi huomata.

Ajonopeuden hidastaminen ja riittävä turvaväli antavat kuljettajalle lisää reaktioaikaa ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa vammat ovat lievempiä. Ennakoiva kuljettaja vähentää nopeutta hirvivaara-alueella ja heti havaitessaan jotain poikkeavaa.

Varmista renkaiden pito

Sadekelit vaativat autoilijalta maltillista ajotapaa ja turvallisia renkaita. Kulunut rengas lähtee helposti vesiliirtoon, ellei kuljettaja hidasta nopeutta kelin mukaiseksi. Vaikka lämpötila olisi plussan puolella, mustaa jäätä saattaa syntyä. Usein se muodostuu samoihin paikkoihin, esimerkiksi notkelmiin, silloille ja vesistöjen rantoihin.

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida alentamalla nopeutta, pitämällä kunnollista turvaväliä ja varmistamalla, että renkaiden pito on riittävä. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

Vinkit syksyisiin mökkimatkoihin:

• Ennakoi seuraamalla säätiedotuksia.
• Varmista renkaiden urasyvyydet ja tarkista rengaspaineet.
• Varaa matkaan kunnolla aikaa.
• Kahden T:n taktiikka auttaa haastavalla kelillä: tilannenopeus sopivaksi ja turvaväliä pidemmäksi.

Testaa auton pysähtymismatka:
Pysähtymismatka (liikenneturva.fi)
Stoppsträcka (liikenneturva.fi)
Stopping distance (liikenneturva.fi)