Tapaturmapäivä

Mökki etätyöpaikkana

Talvisin yhä useampi viettää aikaa mökillä. Vapaa-ajanvieton lisäksi työnteko on mahdollista myös mökiltä, kun työpaikkojen etätyökäytännöt ovat lisääntyneet.

”Turvallisuuden varmistaminen myös etätyöpaikassa on tärkeää”, toteaa vanhempi tutkija Pia Perttula Työterveyslaitokselta.

Mökki etätyöpaikkana luo hyvät edellytykset työrauhalle. Siitä huolimatta on tarpeen ajoittain keskeyttää työskentely ja vaihtaa työasentoa ja pitää pieni tauko.

Työympäristön vaihtaminen on virkistävää. Turvallisuuden varmistaminen normaalista poikkeavassa työympäristössä luo hyvät edellytykset etätyölle mökiltä käsin.

Mökki ei kaikilla ole varsinaisesti suunniteltu etätyöskentelyä varten, joten työpisteen turvallisuuden ja ergonomian varmistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Johtojen sijoittelu siten, että ne eivät aiheuta kompastumisvaaraa ja johtojen kunnon tarkistaminen on syytä tehdä etätyön alkajaisiksi.

”Työpaikalla myös portaat ovat eräs vaaranpaikka. Tapaturmariski portaissa on myös monilla mökeillä, koska mökeillä voi olla jyrkkiäkin portaita”, sanoo asiantuntija Pasi Paukkonen Työturvallisuuskeskuksesta.

Portaissa olisi Paukkosen mielestä hyvä olla kaiteet. Turvallisuutta voi parantaa muistamalla pitää aina kaiteesta kiinni portaissa kulkiessa. Jos portaita kiivetessä puhuu esimerkiksi puhelimeen, keskittyminen voi herpaantua.

Mökeillä pätevät monissa asioissa samat hyvät periaatteet ja käytännöt turvallisuusasioissa kuin työpaikallakin.

”Jos työympäristö on huonossa järjestyksessä ja sekaisin, aiheuttaa se esimerkiksi kompastumisvaaran”, muistuttaa Paukkonen.

Vinkit sujuvaan etätyöhön mökillä 

  • Tarkista työympäristön turvallisuus.
  • Tarkista että latureiden johdot ovat ehjät ja verkkoyhteys on toimiva.
  • Vaihtele työasentoja.
  • Tauota työskentelyä säännöllisesti.
  • Huolehdi töiden tekemisen kannalta riittävästä valaistuksesta.