Tapaturma­päivä

Mökki etätyöpaikkana

Yhä useampi viettää aikaa mökillä muulloinkin kuin kesällä. Vapaa-ajanvieton lisäksi työnteko on mahdollista myös mökiltä, kun työpaikkojen etätyökäytännöt ovat lisääntyneet.

”Turvallisuuden varmistaminen myös etätyöpaikassa on tärkeää”, toteaa vanhempi tutkija Pia Perttula Työterveyslaitokselta.

Mökki etätyöpaikkana luo hyvät edellytykset työrauhalle. Siitä huolimatta on tarpeen ajoittain keskeyttää työskentely ja vaihtaa työasentoa ja pitää pieni tauko.

Työympäristön vaihtaminen on virkistävää. Turvallisuuden varmistaminen normaalista poikkeavassa työympäristössä luo hyvät edellytykset etätyölle mökiltä käsin.

Mökki ei kaikilla ole varsinaisesti suunniteltu etätyöskentelyä varten, joten työpisteen turvallisuuden ja ergonomian varmistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Johtojen sijoittelu siten, että ne eivät aiheuta kompastumisvaaraa ja johtojen kunnon tarkistaminen on syytä tehdä etätyön alkajaisiksi.

”Työpaikalla myös portaat ovat eräs vaaranpaikka. Tapaturmariski portaissa on myös monilla mökeillä, koska mökeillä voi olla jyrkkiäkin portaita”, sanoo erityisasiantuntija Pasi Paukkonen Työturvallisuuskeskuksesta.

Portaissa olisi Paukkosen mielestä hyvä olla kaiteet. Turvallisuutta voi parantaa muistamalla pitää aina kaiteesta kiinni portaissa kulkiessa. Jos portaita kiivetessä puhuu esimerkiksi puhelimeen, keskittyminen voi herpaantua.

Mökeillä pätevät monissa asioissa samat hyvät periaatteet ja käytännöt turvallisuusasioissa kuin työpaikallakin.

”Jos työympäristö on huonossa järjestyksessä ja sekaisin, aiheuttaa se esimerkiksi kompastumisvaaran”, muistuttaa Paukkonen.

Mökeillä tehdään usein myös talkoita. Syksyisin ja keväisin esimerkiksi puhdistetaan rännejä ja tehdään erilaisia huoltotöitä.

”Talkootyössäkin on tärkeää noudattaa turvallisia ja ergonomisia työtapoja ja käyttää talkootyöhön tarkoituksenmukaisia ehjiä ja toimivia työvälineitä”, sanoo Paukkonen.

Esimerkiksi nojatikkaita ei tule käyttää työalustana.

Paukkonen muistuttaa, että vaaralliset työt tulee jättää ammattilaisille. Niitä ei tule tehdä mökilläkään itse, jos ei ole niihin vaadittavaa osaamista ja ammattitaitoa.

Vinkit sujuvaan etätyöhön mökillä

• Tarkista työympäristön turvallisuus.
• Tarkista että latureiden johdot ovat ehjät ja verkkoyhteys on toimiva.
• Vaihtele työasentoja.
• Tauota työskentelyä säännöllisesti.
• Huolehdi töiden tekemisen kannalta riittävästä valaistuksesta.