Kikkailutesti 2020

On perjantai 13. marraskuuta. Kaikkihan tietävät, ettei tänään satu sen enempää onnettomuuksia kuin muinakaan päivinä. Päivä on silti mitä parhain omien turvallisuustietojen tuumailuun.

Hyppää testihenkilön housuihin ja testaa yhdeksän kysymyksen avulla kotiin, töihin ja vapaa-aikaan liittyvät turvallisuustietosi. Kuvittele itsesi tilanteisiin. Miten toimisit?

(1/9) Jippii, perjantai ja kuulas syysaamu. Tuuli ei tuule, mutta kuura kyllä hohtaa. Nyt fillari alle ja baanalle kohti konttoria.

Oikein! Väärin!

Asianmukaiset varusteet, rauhallinen ajotapa ja oman näkyvyyden varmistaminen pyörän valoin ja heijastimin turvaavat talvipyöräilijän kulkua. Uuden tieliikennelain mukaan pyörässä on käytettävä etuvalon lisäksi myös takavaloa, kun kuljetaan hämärällä, pimeässä tai näkyvyyden ollessa muutoin huono. Tarkista, että pyörästäsi löytyvät myös heijastimet ja että kypärä on asianmukaisesti kiinni.

(2/9) Vihdoinkin työpaikalla! Kuuma aamukahvi ennen kokousta tekee hyvää. Ja työkaverikin sai kahvia juodakseen, kun lattialle on näköjään läikkynyt vain osa kupillisesta. Kokous alkaa justiinsa, kiire on.

Oikein! Väärin!

Yleisimmät työtapaturmat ovat kaatumisia, liukastumisia ja kompastumisia. Työtapaturmista aiheutuvat vammat ovat usein mm. sijoiltaanmenoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä. Työtapaturmat kohdistuvat useimmin ala- ja yläraajoihin.

(3/9) Perjantaiaamun ja viikonlopun välillä ei ole paljon muuta kuin lounas. Lounaalla on mukava plärätä uutisia. Kas, uutisoivat tapaturmista. Ovat näköjään laatineet oikein tavoiteohjelman turvallisuuden parantamiseksi. Työikäisten tapaturmistakuolemista suurin osa on...

Oikein! Väärin!

Alkoholista, lääkkeistä, huumeista ja niiden sekakäytöstä johtuvat myrkytykset aiheuttavat keskimäärin vuosittain lähes 400 kuolemaa. Ne ovat ensisijainen työikäisten (25–64-vuotiaiden) tapaturmakuolemien syy.

(4/9) Kato kato, iltapäivähän on jo pitkällä. Fillarilla kotiin ja autolla mummolle. Kiitää alla autostraada, mutta olisi vielä tuo webinaari ja siitähän voisi saada hyviä tärppejä meidänkin projektiin.

Oikein! Väärin!

Kuljettajan tärkein tehtävä on keskittyä ajamiseen ja liikennetilanteeseen. Ajon aikana ei teknistä laitetta tai järjestelmää saa käyttää ajoa haittaavasti tai vaarantavasti. Vaikka kokous virtaisi korvanappeja pitkin, voi se kuormittaa kuljettajaa ja viedä huomiota ajamisesta. Ja vaikka silmät ovat koko ajan auki, liikennemerkkejä, -valoja tai -tilanteita voi jäädä huomaamatta, koska havaintoa ei pystytä rekisteröimään. Kun ajat, aja.

(5/9) Jo häämöttää vanha pelargonia mummon akkunalla. Muu suku on kovin kiireistä, mutta minulla on iltaan asti aikaa, muutama lantti mammonaa ja mielin määrin kahvia ja patonkia, kunhan mennään kauppakeskuksen kuppilaan. Siellä on tähän aikaan iltapäivästä ollut oikein väljää. Ei muuta kuin mummo mukaan.

Oikein! Väärin!

Kenkien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin. Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Kengät kannattaa valita aina kulkureitin liukkaimman kohdan mukaisesti, vaikka matka olisi vain parkkipaikalle. Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Liukuesteitä on saatavilla monenlaisia. Parhaimman pidon antavat mallit, jotka peittävät koko kengän pohjan alueen.

(6/9) Kahvilassa radio Novasta kuuluu juontaja Esko Eerikäisen puhetta tapaturmista. Erityisesti hukkumiset ovat lisääntyneet tänä vuonna. Korona on lisännyt ihmisten liikkumista vesillä ja vesien äärellä. Mummosta ja ukista on tänä vuonna kuoriutunut oikeita merikarhuja!

Oikein! Väärin!

Tyypillinen hukkuja putoaa veneestä ilman pelastusliivejä, tutuilla vesillä, lähellä rantaa. Uhreista noin kolme neljäsosaa on iältään 50-vuotiaita tai sitä vanhempia. Asianmukaiset ja oikein päälle puetut pelastusliivit voisivat estää jopa 80 prosenttia vesiliikenteessä tapahtuneista hukkumisista.

(7/9) Kotimatkalla mummo kertoo, että on alkanut pelätä kaatumista. Usein se jalkakäytävä liukaskin lie!

Oikein! Väärin!

Kaatumispelko on usein seurausta kaatumisesta, mutta se on hyvin yleistä myös henkilöillä, jotka eivät vielä ole kaatuneet. Talven liukkailla keleillä on hyvä hiukan pelätäkin kaatumista, se on normaalia varovaisuutta. Jatkuva huoli pystyssä pysymisestä sen sijaan johtaa helposti noidankehään. Pelon vuoksi iäkäs alkaa vähentää liikkumista, mikä puolestaan heikentää toimintakykyä ja lisää alttiutta kaatumisille.

(8/9) Ikäihmiset on syytä palauttaa ajoissa kotiin. Aivan pyytämättä tulee mieleen testata mummon palovaroittimet. Porrasjakkara palovaroittimen kohdalle. Yhä ylös yrittää, katonrajaan kiipeää.

Oikein! Väärin!

Palovaroittimet kannattaa testata säännöllisesti vaikka kuukausittain testinappulasta painamalla. Paristonvaihto on edessä yleensä kerran vuodessa. Kokonaan uudet varoittimet kannattaa hankkia viimeistään, kun edelliset täyttävät kymmenen vuotta.

(9/9) Mummolla on pullo konjakkia keittiön kaapin ylähyllyllä odottamassa juhlatilaisuutta. Pitäisiköhän nostaa se alemmas ja kehottaa ottamaan naukkua, eikös alkoholi pidä vatsapöpötkin loitolla? Alla konjamiinipullon onnellisten tähtien on mummollakin hyvä olo tästä lähtien.

Oikein! Väärin!

Alkoholi heikentää vähintään hetkellisesti vastustuskykyä, joten vaikutus saattaa olla ihan päinvastainen kuin on toivottu. Ikäihmisiin alkoholi saattaa vaikuttaa yllätävänkin radikaalisti esimerkiksi säännöllisessä käytössä olevien lääkkeiden takia.

Kikkailutesti 2020
Olet Turvataituri!

Olet oivaltanut, että onnettomuus ei yleensä johdu onnen puutteesta vaan harkitsemattomista toimintatavoista. Kerro muillekin testistä somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #kikkailutkikkailtu #kikkailutesti
Olet Semikikkailija!

Saattaa olla, että et satuta itseäsi kikkailemalla, mutta sinun kannattaa hiukan skarpata, niin elämäsi olisi vieläkin turvallisempaa. Olisikin hyvä kerrata erilaisia riskitekijöitä kotona, vapaa-ajalla ja työssä. Kerro muillekin testistä somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #kikkailutkikkailtu #kikkailutesti. Vinkkejä tapaturmien ehkäisemiseen löydät tapaturmapaiva.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.
Olet Superkikkailija!

On suorastaan todennäköistä, että kolhit itseäsi lähiaikoina. Elämäsi voisi olla tuskattomampaa, jos treenaisit holttia ja malttia. Kerro muillekin testistä somessa hashtagilla #tapaturmapäivä #kikkailutkikkailtu #kikkailutesti. Vinkkejä tapaturmien ehkäisemiseen löydät tapaturmapaiva.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.

Jaa tuloksesi:

Vastaa tästä palautekyselyyn